La barca ‘Núria Baltasar’ torna a presidir el passeig de Botigues de Mar d’Altafulla. La Brigada Municipal, amb la col·laboració del Club Marítim Altafulla, i acompanyats pel coalcalde del municipi, Jordi Molinera; la regidora de Cultura, Gemma Maymó, i familiars de la família Ramon, han col·locat de nou aquest matí el llagut que el 2005 va donar Baltasar Ramon a l’Ajuntament per a què encapçalés el passeig marítim com a element representatiu del passat pesquer a la vila.
Els treballs han consistit especialment en impermeabilitzar l’estructura, recuperar elements del propi llagut que estaven en molt mal estat com la coberta, pintar-la amb els colors originals de verd i blanc, i instal·lar-hi un sistema de drenatge per desaiguar les aigües pluvials i evitar així el podriment dels materials recuperats com la fusta.
La regidora de Cultura, Gemma Maymó, ha expressat la seva satisfacció pels resultats obtinguts en què ha remarcat el full de ruta a seguir per “conservar el patrimoni local amb actuacions de restauració de peces representatives de la vida i història d’Altafulla com la recuperació de la barca ‘Núria Baltasar’, la font de Caid Ismaíl o l’escultura de Sant Antoni”.
Segons ha apuntat l’edil de Cultura, la intenció en els propers mesos és elaborar una senyalització personalitzada en cada un d’aquests racons d’història que acompanyaran aquestes peces seguint una mateixa línia d’identificació.
La inversió de la restauració de la barca ‘Núria Baltasar’ ha estat d’uns 7.000 euros, i els treballs han anat a càrrec del fuster local Jacob Ramírez. El passat 11 de març es va treure del lloc que ocupava per restaurar-la, i avui ha tornat a l’emplaçament que des del 2005 presideix la façana marítima d’Altafulla.
La barca ‘Núria Baltasar’ és un gussi de pesca tradicional –llagut petit català de 20 pams, que va ser adquirida pel veí altafullenc Francesc Ramon Pedrol el 1934 i batejada amb el nom de dos dels seus fills, Núria i Baltasar. La particularitat d’aquest gussi, originari del segle XIX, era utilitzat a les costes catalanes fins ben entrat el segle XX per a la pesca amb fluixa.
Redacció
Equip de redacció