El primer showtour d’Operation Clean Sweep® (OCS), organitzat aquest dimecres per ANAIP, AEQT i Plastics Europe a la seu de Katoen Natie, a Tarragona, ha reunit més d’un centenar de persones interessades en mètodes per a evitar les fugues involuntàries de pèl·lets al medi ambient. Ha estat la primera vegada que s’organitza un esdeveniment d’aquesta naturalesa, en el qual els assistents han pogut veure en persona les solucions implantades en Katoen Natie, així com les propostes de diversos proveïdors de tecnologies per a detectar i remeiar les possibles pèrdues de gransa.
“És molt important que la indústria s’impliqui i faci evident el seu compromís per a evitar l’arribada de gransa al medi ambient i a les platges”, va afirmar Roc Muñoz Martínez, alcalde en funcions de La Canonja, que va participar en l’obertura de l’esdeveniment juntament amb Àngel Xifré, delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, qui va assenyalar la preocupació pel medi ambient i va incidir en la importància de la conscienciació.
Després d’una breu introducció i posada en situació del programa OCS a càrrec de Juan Ruiz, responsable d’Assumptes Públics i Sostenibilitat de Plastics Europe a la regió ibèrica, i de Mónica de la Creu, directora de Qualitat d’ANAIP, Ricardo Pascual, director de Desenvolupament de Negoci d’AENOR, va parlar de les últimes novetats en certificació d’aquesta iniciativa, un pas que aporta valor a l’adhesió a OCS ja que suposa la verificació de les mesures adoptades per part d’una tercera entitat independent. També va presentar exemples d’implantació mostrant casos reals. El va seguir Pilar González, Environmental Manager d’UBE Corporation Europe, que va compartir les bones pràctiques implementades a UBE per a obtenir el certificat OCS.
L’experiència de Katoen Natie amb OCS
Com un dels principals proveïdors mundials de serveis per a la indústria de polímers, Katoen Natie va ser una de les primeres empreses a adherir-se a Operation Clean Sweep®. “Manipulem més del 10% dels plàstics que es produeixen al món. A Tarragona, manipulem al voltant d’1,5 milions de tones de polímers −va explicar Geert Van Kerckhove, General Manager de Katoen Natie Ibèrica−. La prevenció d’abocaments de pèl·lets de plàstic ocupa un lloc prioritari en la nostra estratègia de sostenibilitat. Ara, gairebé 10 anys després de la nostra adhesió a OCS, ens hem convertit en una referència important per a les bones pràctiques en la zona”.
Per a la companyia, tot l’esforç val la pena. “Estem convençuts que és possible dissenyar i operar una planta de polímers, un safareig de camions i una terminal logística sense abocaments de pèl·lets al medi ambient −afegeix Geert Van Kerckhove−. Per descomptat, requereix un enorme esforç en disseny i enginyeria, inversions, atenció per part de la direcció i molta formació i disciplina operativa”. I conclou: “A Katoen Natie creiem que és la nostra responsabilitat i el nostre deure compartir les millors pràctiques i el compromís de millora dels processos i de les instal·lacions amb els nostres clients i socis de la cadena de valor de la indústria dels plàstics”.
El funcionament d’aquestes mesures que han implantat a Katoen Natie va poder veure’s en el showtour d’OCS que va començar a les cinc de la tarda. Un recorregut en grups per les instal·lacions de l’empresa que es va organitzar a manera de tour amb punts en els quals el personal de Katoen Natie explicava les diferents tecnologies utilitzades en diferents àrees de la seva activitat: ordre i neteja, càrrega i descàrrega de camions, ensacat i recondicionament, enginyeria i disseny de terminals, comunicació, indicadors i monitoratge de dades.
A més, va haver-hi espais perquè altres empreses proveïdores de solucions mostressin les seves propostes: Captoplastic, amb una tecnologia capaç de controlar i capturar microplàstics a l’aigua; Cyago Octron, solució per al bufat de pèl·lets en camions; Glutton, aspirador de residus; Grup Vall, especialitzat en robots autònoms de neteja industrial, i Merasys, que va presentar la seva tecnologia per a detectar i monitorar la presència de pèl·lets secundant-se en tecnologies de visió artificial.
“Ha estat la primera vegada que organitzem una jornada de caràcter eminentment pràctic. L’èxit d’aquest primer showtour mostra el compromís de la cadena de valor dels plàstics amb la lluita contra la pèrdua de pèl·lets”, explica Mónica de la Creu, directora de Qualitat d’ANAIP i responsable del programa OCS a Espanya. Juan Ruiz, responsable d’Assumptes Públics i Sostenibilitat de Plastics Europe a la regió ibèrica, afegeix: “Esperem organitzar més esdeveniments com aquest en empreses d’altres punts de la geografia espanyola i de tota la cadena de valor dels plàstics”. Tots dos posen l’accent en el nou esquema de certificació europeu, presentat a l’inici de l’any, una nova eina que, asseguren, ajudarà a augmentar la confiança de la societat en aquesta iniciativa i mostrar el resultat del compromís de la indústria.
Equip de redacció