El cap de llista de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats per al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, Josep Maria Cruset, ha alertat que l’Estat espanyol intenta aplicar un procés de recentralització encoberta en l’àmbit del turisme, a través del desplegament dels plans de recuperació inclosos en els Fons Europeus Next Generation. “Des de Junts, denunciem que hi ha una ingerència creixent per part del Govern espanyol respecte el model turístic català. Per la porta del darrere, pretén participar en la presa de decisions i en la definició de projectes del sector, malgrat que les competències són exclusives de la Generalitat”, ha avisat aquest matí en una roda de premsa a Vila-seca, acompanyat dels candidats al Senat, Eugeni Sedano i Rosa Maria Sànchez.
A parer seu, “Catalunya ha exercit les seves competències en aquesta matèria d’una manera extraordinària, que és visible a ulls de tothom: el nostre país se situa en el TOP-20 mundial pel que fa a ingressos i pel que fa a visitants”. De fet, el cap de llista de Junts ha remarcat que “ho hem fet possible en base a la nostra capacitat d’autogovern i d’acompanyar les iniciatives empresarials del sector, que són l’autèntica vàlvula del motor econòmic que representa el turisme. La col·laboració entre l’administració catalana i el sector privat, en termes globals, ha funcionat bé”. Per això, ha assenyalat que “estarem atents i amatents al Congrés dels Diputats perquè aquest intent d’invasió competencial no avanci contra el nostre autogovern i un model turístic d’èxit. Ho vetllarem de ben a prop”, ha indicat.
Reunió de treball amb el sector turístic
Abans de l’atenció als mitjans de comunicació, Cruset ha mantingut una extensa reunió de treball amb representants de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme i diversos agents i empresaris del sector per recollir les seves demandes i inquietuds. En aquest sentit, el candidat s’ha compromès a exigir una rebaixa de la fiscalitat dels parcs temàtics i aquàtics, les empreses de lloguer de vehicles i de turisme esportiu, amb una reducció de l’IVA, que ha de reduir-se del 21% al 10%, de la mateixa manera que s’ha abaixat en la resta del sector turístic. També ha explicat que treballarà per la millora de les infraestructures: “Cal potenciar l’Aeroport de Reus, que ara mateix està infrautilitzat, amb el traspàs de la gestió a la Generalitat i un òrgan de governança que compti amb les institucions del territori. I, evidentment, també és necessari incrementar les connexions i les freqüències de transport amb l’estació de l’AVE i descongestionar l’AP-7”.
Així mateix, ha recalcat que treballarà per a la modificació de dues normatives estatals que preocupen el sector turístic, una vinculada a la prevenció i control de la legionel·la, per l’enduriment de les analítiques d’aigües, amb un elevat sobrecost, i l’altra relacionada amb el registre de viatgers, amb una complexitat i requisits extres respecte a altres països de la UE que implica un problema afegit en la gestió de dades. I, a la vegada, també insistirà en la necessitat de “garantir els recursos necessaris a Eurecat perquè pugui seguir treballant en l’anàlisi de l’activitat turística i permeti continuar posant la innovació al servei de la competitivitat del sector turístic”.
Per tot això, Cruset ha afirmat que “Junts defensarem al Congrés dels Diputats el nostre model turístic d’èxit, com fem a tot arreu i, sobretot, davant d’aquells partits que incomprensiblement abracen la turismofòbia, perquè el turisme és una peça clau del nostre desenvolupament en termes de progrés i de benestar, com comparteixen de manera aclaparadora els ciutadans de les nostres comarques”.
Equip de redacció