Els Pallaresos començarà a desplegar el proper 29 de setembre tot l’univers modernista al voltant de l’arquitecte Josep Maria Jujol, autor la reforma de la Casa Bofarull, entre altres obres fetes a la localitat. S’encetaran aquell dia les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona, que es desenvoluparan fins al mes de novembre, quan esclataran en el primer cap de setmana amb una novedosa i suggerent recreació de persones i personatges de l’any 1918 desfilant pels carrers de la vila. L’organització ha situat l’any 1918 per iniciar les I Jornades Modernistes ja que va ser l’any en què Jujol va coronar la Casa Bofarull.
Jujol està enterrat als Pallaresos, fet molt poc conegut, mentre que a la població hi ha la seu de l’Arxiu Jujol, que comanda el seu fill Josep Maria Jujol júnior.
El diari digital Tots21 serà el mitjà oficial de les Jornades.
Obrirà el foc d’un seguit de cinc conferències l’arquitecte Roger Miralles, autor del circuit de visites Territori Jujol. El seguirà el passi d’un conegut documental que es pot veure a la plataforma Filmin, JUJOL-GAUDÍ, dos genis de l’arquitectura. Serà el 6 d’octubre. La següent intervenció serà la de la directora de la imponent Casa Navàs de Reus, Sílvia Segalà, recinte que des de fa uns mesos ha reobert les portes. El conegut historiador Ramon Arnabat ens situarà en què passava a Catalunya en l’època modernista i clourà les jornades una conferència sobre una altra vessant poderosa del modernisme: les art sdecoratives. El conferenciant serà Daniel Pifarré, doctor en Història de l’Art i membre del grup de recerca GRACMON-UB. Les conferències tindran lloc al Centre Jujol, al Carrer Nou, 31, i començaran a les 19:30 hores.
El calendari complert de les conferències és aquest:
DIMECRES 29 DE SETEMBRE
Jujol al seu territori
En aquesta conferència inaugural de les I Jornades Modernistes ELS PALLARESOS 1900, viatjarem pels indrets on el genial arquitecte va desenvolupar la seva obra. Obres que han deixat una petjada en la memòria col·lectiva difícil d’esborrar.
Roger Miralles, arquitecte i director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus de la URV.
DIMECRES 6 D’OCTUBRE
JUJOL-GAUDÍ, dos genis de l’arquitectura
Aquest documental té com a objectiu convertir-se en una peça que difongui el coneixement de Josep Maria Jujol, un geni de l’arquitectura catalana. La seva obra i les col·laboracions amb Antoni Gaudí no han estat prou reconegudes i és el responsable de donar vida i color al genial trencadís.
Correrà a càrrec de Luis Campo Vidal, enginyer i director general SAGESSE SL, consultoria en projectes de Televisió i Telecomunicacions
DIMECRES 13 D’OCTUBRE
Casa Navàs, una joia modernista única al món
En aquesta conferència-documental coneixerem de ben a prop la Casa Navàs, un dels millors exemples del Modernisme en l’àmbit europeu, i que va ser construïda entre el 1901 i el 1908 per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. En l’actualitat és l’única obra modernista d’Europa que ha arribat fins als nostres dies tal com es va estrenar.
Intervindrà Sílvia Sagalà Roca, periodista i directora de la Casa Navàs
DIMECRES 20 D’OCTUBRE
Catalunya a finals del s.XIX i principis del s.XX i els fets més significatius de l’any 1918
El tombant dels segles XIX i XX son anys claus pel futur de Catalunya. El país i la seva gent experimenten transformacions econòmiques, socials, polítiques i culturals que deixaran enrere el segle XIX i obriran les portes al segle XX. Aquests canvis també es produeixen a Europa i al Món i hi estan directament relacionats. En aquesta conferència es parlarà de tot i més, mereixent una especial atenció els anys 1917 i 1918.
Hi intervindrà l’historiador Ramón Arnabat Mata, investigador del Grup de Recerca ISOCAC Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili
DIMECRES 27 D’OCTUBRE
Les arts decoratives del modernisme: l’eclosió de les artesanies artístiques
Amb el Modernisme sorgeix tota una especialització d’artistes artesans que de cada detall, de cada objecte, en fan una obra d’art. En aquesta conferència podrem conèixer tot un món que per molts encara avui és una gran desconegut.
Intervindrà Daniel Pifarré, doctor en Història de l’Art i membre del grup de recerca GRACMON-UB.
Equip de redacció