Josep Oriol Fernández és el director de Formació de la Cambra de Tarragona. En aquesta entrevista fa balanç de l’any que tanquem i parla de les previsions per a 2023.
Quin balanç fa de l’àmbit de la Formació de la Cambra de Tarragona del 2022?
Pel que fa als cursos de formació, durant el 2022 en vam fer un centenar, unes 6.600 hores aproximadament, i al voltant dels 1.000 alumnes. Si parlem de fires d’ocupació, en vam fer dues, a Tarragona i Calafell, i vam comptar amb la participació d’unes 100 empreses i 4.000 assistents. En aquest cas, hem de dir que recuperem xifres prepandèmia.
I pel que fa als cursos de formació, parlem també de xifres d’abans de la pandèmia?
A nivell de formació anem creixent cada any perquè sempre tenim algun programa nou. Aquest 2022, per exemple, hem engegat el programa de formació ocupacional d’FP dual, que l’estem fent al Baix Penedès, i d’altres que van apareixent cada any.
La Cambra treballa en diferents àmbits formatius: subvencionats pel SOC, Campus Virtual, Garantia Juvenil i molts més. Me’n pot fer cinc cèntims?
Tenim formació subvencionada pel SOC, que va dirigida a persones aturades i són certificats de professionalitat. Per a aquest any tenim el d’Activitats Auxiliars de Comerç, que tenim dues edicions. En volem fer un ara i un altre després de l’estiu. També en tenim un de Sistemes Informàtics, d’unes 600 hores. Aquest és molt transversal perquè ho toca pràcticament tot: reparació d’ordinadors, ofimàtica, instal·lació de programari, instal·lació de xarxes telemàtiques… I enguany també fem un curs d’Administratiu, cursos d’anglès subvencionats per aturats i algunes píndoles petites de temes informàtics.
Una altra branca de la formació és el programa Singulars, per a joves d’entre 16 i 29 any, també subvencionat pel SOC. Aquest any el dedicarem a instal·lació de plaques fotovoltaiques. La idea és formar instal·ladors perquè és el que demanda el mercat laboral.
També fem programes de formació a mida per a les empreses. L’empresa et demana el que necessita i nosaltres els hi fem. Adaptem horaris, el lloc, les dates… Algunes demanen fer-ho de manera virtual. En aquest cas tenim el Campus Virtual, que cada trimestre té una oferta formativa.
Quin resultat estan donant les fires de formació?
Estan donant molt bon resultat. Per això les continuem fent. És un format que el vam començar a petita escala, molt orientat al tema de Garantia Juvenil. Posàvem en contacte la gent jove amb personal de RRHH de les empreses. A més, sempre hem programat xerrades, tallers, conferències… per donar-los-hi més contingut, per donar eines per trobar feina.
Quan vam començar les de gran format, vam veure que era una cosa molt senzilla pel que fa al producte: tenim les empreses de diferents sectors i tenim gent que està buscant feina i el que fem és posar-los en contacte en un mateix espai. Prèviament a la celebració de la fira, publiquem les ofertes de treball que ens passen les companyies perquè la gent sàpiga quines són i es puguin preparar els CV amb temps. La gràcia és que, al final, encara que només siguin uns minuts, l’empresa i la persona entren en contacte i hi ha persones que, en aquests cinc minuts, surten contractades. Per posar un exemple, en l’última fira de Tarragona, una empresa va sortir amb 19 persones contractades. Sobre un 71% de les empreses van contractar gent en aquestes dues fires. Això vol dir que funciona i per això ho continuem fent.
Quantes fires tenen previstes per a l’any 2023?
Tres. La primera la farem a Tarragona, el 16 de març, al recinte firal. Per a aquesta ja tenim algunes inscripcions fetes. A finals del mateix mes de març repetirem Calafell i encara volem organitzar-ne una tercera al mes de novembre a Tarragona, per a la campanya de Nadal i de rebaixes d’hivern.
Han arribat a un acord amb l’Escola de Negocis EADA. Quins són els termes d’aquest acord?
Sí, aquesta és una de les novetats per a 2023. Amb EADA havíem fet formació a Tarragona fa anys. Ara hem signat un conveni pel qual totes les empreses associades a la Cambra de Tarragona tenen un descompte del 18% en els programes d’EADA. A més d’això, tenim la intenció de tornar a impartir programes executius a Tarragona. Seran programes de 20 o 30 hores per a directius. Son formacions que habitualment es fan a Barcelona i volem que es puguin fer aquí per facilitar les coses als nostres empresaris. La idea és fer un programa l’any de diferents temàtiques.
Quines són les previsions per a 2023?
Aquest any 2023, continuarem amb el nostre programa propi de Garantia Juvenil, que ja té sis anys; seguirem amb els cursos subvencionats pel SOC, amb el programa Singulars de plaques fotovoltaiques que hem comentat abans i un programa nou, el 45 Plus, per aturats majors de 45 anys, i un altre d’Emprenedoria. Tindrem també la formació a mida per a les empreses i una fira més que enguany.
A més de tot això, comencem dos programes nous subvencionats per la Cámara de España. Un d’ells és de l’FP Dual l’empresa, on assessorament i acompanyarem empreses que volen començar a acollir alumnes en dual.
Un altre programa nou que comencem és el d’emprenedoria, que està dividit en dues branques, primer l’assessorament personalitzat per crear un nou negoci i la formació que donarà eines per gestionar el negoci correctament.
Continuarem amb el programa d’Ambaixadors de l’FP Dual, aquest està fet a través d’una xarxa de joves que han cursat l’FP en modalitat Dual i fem xerrades per altres joves, per donar a conèixer com funciona. Ara ja tenim 20 xerrades tancades per a l’any que ve. Anem a instituts, a fires, portem algun ambaixador (gent que ho ha cursat). Ens trobem que les empreses estan demanant perfils qualificats d’FP i no els troben. Per això volem explicar que existeix això i que la inserció laboral és molt elevada. Parlem de xifres per sobre del 80%.
Per acabar, per què és important la formació en les empreses?
Estem en un món canviant i, a més, canvia cada vegada més ràpid. Només amb la pandèmia ja hem vist canvis espectaculars a nivell tecnològic. Però no és només això, cal que les empreses agafin hàbits “saludables” que els ajudin a solucionar els problemes amb què es troben dia a dia. Per tant, més que formació, hauríem de parlar d’acostumar-les a tenir altres hàbits.
V.Tapias
Equip de redacció