.

El conseller-delegat de Redessa, Josep Baiges. Foto: Cedida

Redessa celebra enguany 30 anys de funcionament, una aposta que ha suposat un abans i un després en el desenvolupament i acompanyament de les empreses de Reus i del seu territori. Recentment, DiariTots21 publicava un reportatge sobre els fundadors per parlar dels seus inicis. Avui, el seu conseller-delegat, Josep Baiges, ens parla del present i del futur.

Quin balanç en faria de la feina feta per Redessa?

Hi ha una dada objectiva: hem triplicat l’activitat de Redessa. Més enllà del lloguer d’espais, quant a la capacitat de generar esdeveniments, quant a la creació de la comunitat Redessa el seu volum s’ha triplicat. Les pròpies empreses generen un networking entre elles, des d’àmbits més professionals a espais més lúdics i d’esbarjo que provoquen que la gent es conegui, i aquest fenomen ha passat especialment després de la pandèmia.

Un cop superada la pandèmia, moltes empreses tecnològiques de Redessa estan administrant el que en diuen la nova presencialitat. El teletreball pot no ser ben bé productiu: al voltant d’una taula és més fàcil que sorgeixin noves possibilitats.

Com està el Cepid-2. Quan començaran les obres?

En dos anys. El Cepid-2 serà una realitat. Estic intentant que qualsevol empresa que es vulgui instal.lar a Reus tinguin identificats els solars que puguin ser-los útils. Després de més de 12 anys puc dir que un regidor de l’Ajuntament ha anat a parlar amb tots els propietaris de solars del Tecnoparc que no estan ocupats. Ja hem aconseguit que quatre empreses s’instal.lin a Reus, dos d’elles a Tecnoparc.

Quina idea tenen?

La idea és posar-ho fàcil i Redessa té l’avantatge de disposar de la gent i de l’estructura per fer-ho possible. Li calia una direcció política, que amb la Sandra Guaita al capdavant de l’Alcaldia creiem que s’ha aconseguit.

El nou equip de govern i especialment l’alcaldessa té com a objectiu central posar en valor la dona. Es fa aquesta aposta a Redessa?

A Redessa tenim un 30 per cent de dones en les empreses, però el problema és que el sector tecnològic no està feminitzat. Reus, és cert, és la segona ciutat en ocupabilitat en el sector TIC. Són dades validades, però al sector tecnològic no hi ha dones i el que estem intentant és afrontar-ho. Per això fem formació per a noies adolescents al Clúster-TIC, per exemple, o donem espai a la investigadora i matemàtica reusenca Eva Miranda, intentant que la dona es visibilitzi. Com diu l’alcaldessa, hem d’intentar vèncer el dèficits de tots aquests anys, donar-li el tomb. Jo m’hi sento molt còmode i en bona part sóc a l’Ajuntament per contribuir que una dona pugués ser alcaldessa de la ciutat.

Accediu al reportatge sobre els fundadors de Redessa en aquest enllaç.