La presentació, que tindrà lloc aquest divendres dia 10 d’octubre, a les 8 del vespre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Torredembarra, anirà a càrrec d’Eduard Rovira, regidor de Cultura; la regidora Montserrat Gassull; Josep Bargalló, professor de l’ICE de la URV; Lluís Pagès, director de Pagès editors, i José M. Murià, autor del llibre.
“Per què en sóc?”
Nascut a Mèxic, la primera llengua que va escoltar, entendre i parlar l’autor va ser la catalana. Fill i nét de catalans exiliats, no va trepitjar Catalunya fins els vint-i-un anys. A poc a poc, va anar desenvolupant en el seu interior un doble sentiment de pertinença nacional, fruit de les experiències que va tenir tant a Mèxic com a Catalunya: “El meu pare encunyà una expressió que la prefereixo no només per amor filial, sinó perquè s’adiu a la meva situació. Ell parlava de la santíssima dualitat: podríem dir que gaudia de dos ens diferents i d’una síntesi vertadera”.
L’autor
José María Murià Rouret (ciutat de Mèxic, 17 d’agost de 1942) és un historiador, escriptor, museògraf, catedràtic, articulista i acadèmic mexicà que ha centrat les seves investigacions en la història de Jalisco, els esdeveniments de Nova Galícia, l’evolució territorial de l’estat de Jalisco, l’origen de la “xarreria” i el desenvolupament del tequila.
Entre els premis i distincions que ha rebut José María Murià, hi trobem el Premi del Consell Mexicà de Ciències Històriques (1979), Medalla d’acer al Mèrit Històric Capità Alonso de León per la Societat Novalleonesa d’Història, Geografia i Estadística de Monterrey (1984). El 1993 fou nomenat membre de l’Acadèmia Mexicana de la Història, i de 1993 a 1995 fou president del Consell de Cronistes de la ciutat de Guadalajara. Premi Joan B. Cendrós per Òmnium Cultural de Barcelona (1996), va ser nomenat membre corresponent de la Legió d’Honor Nacional de Mèxic (1999), regidor del municipi de Zapopan (Jalisco) de 2004 a 2006 i Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya (2009).