.

“Encara no som allà on anem”. Des d’ERC-MES-MDC volem fer millor els processos de selecció de personal de les empreses municipals per tal d’impedir favoritismes de cap mena. L’Ajuntament de Tarragona té sis empreses municipals on hi participa amb el 100% del capital i dues amb participació del 51%. En total hi treballen unes 450 persones. Periòdicament cal fer processos de selecció i contractació de nous treballadors. Són evidentment empreses públiques, amb participació majoritàriament pública i, per tant, subjectes a normes de comptabilitat i contractació específiques. No podem confondre mai la manera de fer pública i la privada en la seva gestió, sobretot pel que fa a l’accés a llocs de treball, a la seva transparència i objectivitat.

“Les coses clares i la xocolata espessa” o “com més clars, més amics”. Actualment els procediments que s’utilitzen tenen mancances que poden suposar situacions i comportaments d’opacitat. És aquí on volem actuar, per no donar oportunitat a l’arbitrarietat, l’amiguisme i l’endogàmia, fet que contribueix a la ineficiència, la desigualtat d’oportunitats i l’establiment de xarxes clientelars.

“Apartant les ocasions, fugen les temptacions”. És per això que ERC-MES-MDC proposem elaborar un reglament que millori els processos de selecció dels treballadors i treballadores de les empreses municipals, en la línia d’afavorir la transparència, la meritocràcia i la igualtat d’oportunitats. Entenem que cal garantir l’accés al lloc o a la borsa de treball mitjançant una convocatòria pública, aplicant els principis de publicitat suficient i concurrència, transparència, objectivitat, imparcialitat, confidencialitat i discriminació positiva.

Jordi Fortuny i Xavier Puig és Conseller d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona.

Jordi Fortuny i Xavier Puig és
Conseller d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona.

“M’ho ha dit un ocellet” i “qui troba bon padrí, ja ha corregut mig camí”. La publicitat de les convocatòries no es pot basar, en la majoria d’ocasions, en 10 dies de reclam a la pàgina web. De resultes d’això només optaran a la plaça els pocs afortunats que hagin vist la informació durant aquest temps, o bé els que hagin rebut un avís per boca-orella. I ja se sap: quants menys aspirants, millor per uns pocs però pitjor per tots. Hem d’acabar amb el costum de difondre només per imperatiu formal: fem-ho per responsabilitat i convenciment! Si volem tenir els millors resultats possibles hem de ser molts, i això només s’aconsegueix utilitzant tots el mitjans a disposició de l’ajuntament: ràdio, butlletins, pàgines web, xarxes socials (twitter i facebook), taulers d’anuncis de les dependències municipals i publicacions oficials, Servei d’Ocupació de Catalunya, etc.

“Hi veuen més quatre ulls que dos”. Igualment rellevant és determinar la composició dels òrgans de selecció de personal, que han d’anar més enllà de la direcció de l’empresa, i han de seguir criteris de qualificació, pluralitat i paritat. Considerem que l’han de conformar 5 membres: un president i quatre vocals. El president ha de ser un funcionari qualificat de l’Ajuntament i els vocals dos treballadors de la mateixa empresa municipal, de categoria igual o superior a la categoria laboral a proveir (un d’ells designat pel comitè d’empresa). La resta de membres han de ser funcionaris d’altres administracions, com la Generalitat, la Diputació o altres ajuntaments.

“Encara no som allà on anem”, per això no ens cansem de proposar solucions i accions per arribar-hi.