El sector del turisme és un dels els grans perjudicats per la crisi sanitària, derivada en econòmica, el que vol dir que les comarques de Tarragona ho són. Tot i això, no són les que més ho patiran. El professor de Turisme de la Universitat Rovira i Virgili i cap del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Departament d’Innovació Turística-Eurecat, Jordi Calabuig, considera que seran ‘les grans ciutats’ com Barcelona les que més perjudicis econòmics viuran, ‘no pel volum de turisme sinó pel de població’. Considera que Tarragona ciutat ‘podrà activar el negoci turístic amb comunicació i imatge. Se’n pot sortir‘, afirma en declaracions a Tarragona21. Calabuig sosté que ‘el problema és la concentració humana i allí les accions de prevenció sanitàries hauran de ser superiors’.
El turisme de Tarragona ciutat ‘s’alimenta del turisme domèstic i del de sol i platja’. Les dimensions de Tarragona ‘no són les d’una gran ciutat i la percepció és que podrà tenir activitat turística’ quan s’obri el mercat.
Diferent és el territori dels creuers, incipient a Tarragona però no encara crucial pel negoci turístic. ‘A priori, és un dels més afectats. És un dels productes més complexos de cara a retornar a la normalitat, es tracta d’una illa flotant i no sé si podran funcionar a un terç de la seva capacitat’, subratlla Calabuig. ‘No és un tema on Tarragona pugui decidir, depèn de les companyies de creuers i la meva sensació és que no sé si Tarragona pot fer-hi alguna cosa’ per redreçar-lo.
Un altre nínxol que resulta afectat a Tarragona ciutat és el del turisme de negocis. De fet, la impossibilitat de viatjar i concentrar gent té també repercusions molt serioses en les companyies aèries i en el propi Aeroport de Reus, que no opera cap vol des de fa dos mesos. Això afectarà també el turisme internacional. Els experts com Calabuig vaticinen un descens notable del turisme internacional i adverteixen que ‘el turisme domèstic, català i espanyol, no podrà compensar aquesta merma’. Això perjudica especialment la Costa Daurada, on es confirma un panorama ‘entre gris, fosc i negre’.
La situació a la nostra costa ‘no pinta bé‘ i calcula que no s’arribarà ‘ni al 50% de les previsions d’ocupació d’enguany’. ‘És probable que fins a final d’estiu no hi hagi turisme internacional i el juliol agost sigui domèstic’, vaticina. ‘Les activitats de costa es veuran molt minvades. Tot sembla indicar que la mobilitat es recuperarà el setembre i en l’any 2021‘. L’avantatge del sector, però, és que ‘el turisme és molt resilient, sortir de vacances forma part del comportament de la societat’. La qüestió és si les empreses podran aguantar ‘especialment les que han fet inversions o reinversions i les cadenes que tenen hotels repartits per la costa mediterrània, ja que arreu estan tancats’.
Tot i no tenir informació creu que Portaventura World obrirà enguany ‘de manera restringida’ operant canvis per adaptar-se, i jutja que la crisi ‘afectarà mínimament’ a Hard Rock, ja que ‘encara no hi ha res construït i trigarà a fer-se’. Portaventura ‘serà una de les empreses que rebrà un impacte significatiu’, subratlla.
Calabuig defensa aferrissadament una política comunitària sobre el coronavirus, el turisme i la mobilitat. ‘Fer polítiques locals en el vessant turístic és un mal negoci. La Unió Europea hagués hagut d’assumir el lideratge en matèria de mobilitat internacional, seria una garantia de recuperació del turisme internacional, potser no per aquest estiu, però sí més endavant’. L’expert de la URV malda contra les directrius de governs com l’alemany que recomanen als seus nacionals fer turisme al seu país. ‘Som tots al mateix vaixell’, exclama.
Calabuig reclama que les administracions públiques facin de ‘motor del desenvolupament’, no només en el sector turístic, sinó en l’economia en general. La crisi, no obstant tots els efectes negatius, ‘és una ocasió per millorar serveis tecnològics, la sostenibilitat o la gestió dels impactes’. Calabuig mostra que el del turisme ‘és un dels sectors que més ràpidament s’ha format, s’ha reciclat en aquest confinament, és creatiu i relativament innovador’, un bon indicador de futur, junt a l’aposta que fa anys practica pel turisme qualitatiu.
Jaume Garcia
Equip de redacció