El subdelegat del govern, Joan Sabaté, ha afirmat aquest migdia que l’estació intermodal a peu de l’aeroport de Reus que es reclama de manera insistent des de la capital del Baix Camp “no s’ha descartat”. Ara bé, ha afegit que “el cert és que no hi ha un projecte fet” i ha considerat com “el més recomanable” la redimensió de la intenció inicial adaptant-lo al format “d’un baixador”. Sabaté considera innecessari “insistir en aixecar una estació intermodal paral·lela” a la ja existent “a només deu quilòmetres”. Defugint expressament la voluntat d’esdevenir de portaveu de Foment, sí que ha deixat clar però que “estic segur que el Ministeri tindrà en compte el consens del territori. Si hi ha una reclamació en aquest sentit, s’haurà d’atendre”, ha afirmat en una compareixença que ha volgut servir per “visualitzar clarament les actuacions dutes a terme pel govern d’Espanya”.
Aquest era un dels temes que figurava dins d’una convocatòria de premsa destinada a fer un repàs de la seva activitat en els darrers sis mesos. El llistat resultant ha estat un monòleg en matèries d’infraestructures. Sabaté ha recordat la decisió del Consell d’Estat d’acceptar el nou pressupost per tirar endavant el túnel del Coll de Lilla, per on ha de passar l’A-27. “L’empresa adjudicatària està en disposició d’iniciar molt aviat les obres”, ha assegurat. Alhora ha rememorat “el tema pendent de fa anys” de la connexió de l’A-7 entre la Jana i Vandellòs i des d’aquest punt, en una segona fase, fins a l’Hospitalet de l’Intant. “L’aturada del projecte amb l’anterior govern va fer caducar l’informe d’impacte ambiental. Al llarg d’aquest mandant plantejarem la nova redacció”. I pelque fa a temes viaris, Sabaté ha mostrat la seva convicció de que “durant el 2019 es procedirà a la licitació del tram de l’A-7 entre la Móra i Torredembarra. “Una reivindicació territorial” que compta ja d’estui de traçat i declaració d’impacte ambiental a l’espera de la redacció final del projecte. En tot cas ha advertit que “les obres seran llargues pel que es un tram de poc més de cinc quilòmetres perquè implica moltes afectacions” tant a carreteres com infraestructures.
El subdelegat també ha posat damunt la taula la decisió del govern (“calia una actuació enèrgica”) a l’hora de possibilitar el desviament del trànsit pesant des de les N-340 i N-240 cap a les autopistes AP-7 i AP-2. “Les dades provisionals que teniem ens indiquen que la siniestralitat ha baixat considerablement”, explicava reconeixent que “no sempre plou a gust de tothom. Els transportistes ens han traslladat les demandes legítimes sobre la necessitat d’un agument de les bonificacions” per haver de sdesviar-se cap als vials de pagament. En aquest punt ha puntualitzat que “les bonificacions que paga el govern de l’Estat són les mateixes arreu d’Espanya. Si en algun cas s’incrementen és perquè els respectius governs atuonòmics la complementen”, ha deixat caure.
En clau política
“Sí que és cert que amb el canvi de govern hi ha hagut un canvi d’estil”, responia ja ubicats en terreny estrictament polític a preguntes dels periodistes. “Respecte a Catalunya, l’anterior govern practicava el deixar fer i s’inhibia d’algunes qüestions. I el govern actual no vol desinhibir-se davant dels problemes. Des del primer moment Pedro Sánchez ha mostrat la seva disposició pel diàleg de cara a avançar en la solució del contenciós que hi ha a Catalunya. I hem fet un esforç perquè la ciutadania visualitzés la presència real del govern de l’Estat”, assegurava Reconeixent l’evidència, que ha definit en un exercici de contenció conceptual com el “rum-rum de la política catalana”, Sabaté ha tirat de prudència i ha posat èmfasi en la “lleialtat institucional” existent a la província amb els representants de la Generalitat i del món local.
Tanmateix, ha reconegut que durant els talls provocats pels CDR a l’Hospitalet de l’Infant “alguns empresaris del món del transport em van trucar queixant-se dels danys que els provocava a les seves empreses”. Sabaté s’ha remès a la “sorpresa” manifestada públicament per l’executiu espanyol davant la manca d’actuació dels Mossos d’Esquadra però ha volgut rebaixar el tó deixant clara l’existència de cara a la presència a Barcelona del Consell de Ministres aquest pròxim divendres “d’una coincidència total entre el Govern d’Espanya i el català per garantir tant el dret de manifestació com el de que la resta del país pugui continuar el seu funcionament amb normalitat”.
J.Siré
Equip de redacció