.

Joan Josep Garcia, alcalde d’Alforja. Foto: Cedida

Alforja creix, arriba als 2007 habitants i supera xifres d’empadronament que no s’assolien des de fa 136 anys

Joan Josep Garcia és l’alcalde d’Alforja, un municipi del Baix Camp que és en fase de creixement fins al punt que fa 136 anys que no s’assolien les xifres actuals, una tendència que es manté en fase ascendent.

– Alforja ha superat els 2000 habitants. Com ho valora?

Molt positivament perquè vol dir que Alforja és un poble atractiu pel seu entorn natural, però sobretot perquè és un poble amb serveis bàsics de qualitat.

Llavors és normal que la gent vulgui venir a viure-hi. De fet aquest és el nostre objectiu en qualsevol acció que fem: que els alforgencs i les alforgenques tinguin i gaudeixin dels millors serveis que els poguem oferir.

– Però Alforja té reptes importants com la manca d’aigua…

La sequera que patim des de fa tres anys evidencia que el projecte per portar aigua de l’Ebre, que ja fa temps que treballem, cada cop és més indispensable. No és un projecte fàcil ni serà ràpid, però espero que serà una realitat en els propers 4 anys, i els diners del Fons de Transició Nuclear que ens arribaran ens ajudaran molt a fer possible aquest projecte.

– Aquest mandat està sent molt complicat. Com ho viu?

Amb preocupació però amb optimisme. La pandèmia, la guerra i la sequera no ens ho han posat gens fàcil, sobretot els dos primers anys del mandat. Afortunadament hem deixat enrere la pandèmia i hem pogut reemprendre les inversions previstes i arribar a un nivell històric, amb més de 2 M€ d’inversions. Crec que podem estar satisfets perquè hem fet molta feina.

– Quins altres aspectes destacaria del mandat?

La posada en marxa de la nova llar d’infants és un projecte del que ens sentim molt satisfets pel que significa de mirada cap al futur i és l’exemple clar del que volem per Alforja i que comentavaa bans: hem de tenir els millors serveis que poguem oferir als alforgencs i alforgenques. També estic molt content de l’impuls que hem donat a activitats com els casals d’estiu, per Nadal i per Setmana Santa. Per altra banda estem desenvolupant l’antiga Valira, una aposta important per atraure activitat econòmica que complementi la que ja tenim. I ja estem treballant un projecte per incidir en la manca d’habitatge que patim.

També estic molt content de la feina per la legalització de les urbanitzacions. Són projectes complexes, que necessiten temps i treball, i per això el més important és que continuem avançant-hi sense defallir.

– Per últim, què fa l’Ajuntament d’Alforja per afrontar actualment el problema de la manca d’aigua?

Hem adoptat sis mesures que enumero una a una:

– 1r. Aportació de tres camions cisterna d’aigua diaris de dilluns a divendres per garantir el subministrament domèstic

– 2n. Licitació i posta en marxa d’aquí a poques setmanes d’una planta desnitrificadora que permetrà aprofitar l’aqüífer de l’Hort d’en Serra, un cop l’aigua es sotmeti a un procés que la faci plenament apta per al consum humà

– 3r. Negociacions per portar aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) a Alforja a fi de garantir un subministrament segur i continuat

– 4t. Crides a la població per seguir fent un ús responsable, eficient i mesurat de l’aigua

– 5è. Utilització de la doble xarxa d’aigua amb que compta Alforja (aigua potable i no potable) per assegurar i evitar qualsevol malbaratament de l’aigua d’ús de boca

– 6è Aprovació d’una ordenança cívica per part del plenari municipal que, entre altres mesures, obligarà a les noves construccions a disposar de sistemes d’aprofitament d’aigua de pluja i d’aigües grises