.

La presidenta de l’Empresa Mixta de Serveis Funeraris de Tarragona, Ivana Martínez. Foto: Cedida

EMSERFUMT, l’Empresa Mixta de Serveis Funeraris de Tarragona, encara un 2025 amb reptes de pes, com l’ampliació del Tanatori Municipal, però també ha començat a abordar darrerament un tabú molt fixat a la nostra societat: el dol per la mort i especialment la dels nadons. Ens en parla la seva presidenta, Ivana Martínez, en aquesta entrevista a DiariTots21.

El dol continua sent un tabú a la nostra societat?

Sí, encara costa molt parlar de la mort perquè significa enfrontar-te al dolor que provoca la desaparició d’una persona estimada o a la teva pròpia i això no és fàcil. Conscients d’això, l’Empresa Mixta de Serveis Funeraris de Tarragona (EMSERFUMT) fa temps que ens hem centrat en l’atenció al dol en l’àmbit educatiu i familiar. Volem proporcionar eines per fer el procés del dol, que és molt necessari. Per aconseguir-ho tenim un programa d’Orientació al Dol que treballem en col·laboració amb el Col·legi de Psicologia de Tarragona que serveix per informar els familiars de les persones que han mort sobre els símptomes amb els quals es trobaran. Tant els que són lògics en un procés de dol com els que no sabem detectar i es poden convertir en patològics. Un altre dels programes del que ens sentim molt orgullosos és el que treballem amb l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona per proporcionar recursos als docents per ajudar els seus alumnes a superar la pèrdua d’una persona estimada.

‘Encara costa molt parlar de la mort perquè significa enfrontar-te al dolor que provoca la desaparició d’una persona estimada’

I el dol perinatal, gestacional i neonatal, més?

Fa tres anys que des del Tanatori Municipal posem tots els esforços en visibilitzar un dels dols que més mal fan i que més invisibilitzat estan: el perinatal, gestacional i neonatal. Massa vegades aquestes pèrdues es converteixen en un tabú social i no sempre s’entenen adequadament. Des de fa un any la ciutat disposa d’un espai per al record dels nostres fills i filles que no van poder ser abraçats mai o no en les circumstàncies que hauríem desitjat. Al Parc de l’Àncora, a tocar del mar, hem creat un espai perquè les famílies se sentin acompanyades, que no estan soles, per això de la mà –un cop més- del Col·legi de Psicologia de Tarragona i de l’associació A Contracor organitzem una jornada lúdica i al mateix temps reivindicativa. Cada any són activitats diferents, però el que mai falta és una pissarra on les famílies escriuen missatges per aquells nens i nenes que d’alguna manera ens acompanyaran sempre.

Què fa EMSERFUMT davant aquestes pèrdues? Com ajuden a les famílies?

Som conscients que acomiadar a un pare, una germana o un fill no és fàcil. Fer front a la mort d’algú que estimes produeix una buidor terrible, per això vam engegar amb el Col·legi de Psicologia de Catalunya un Servei d’Atenció al Dol de les Famílies. Tenim al nostre ideari oferir serveis que millorin la qualitat de l’atenció rebuda pels ciutadans. En aquest cas de les famílies que estan en dol per la pèrdua d’un ésser proper. Som una empresa amb majoria de capital públic i, per tant, sensibles a les necessitats de la gent. És per això que els serveis fúnebres municipals de Tarragona ofereixen una llista de col·legiats que presten aquest acompanyament al dol. Per això, són professionals amb formació i recorregut en l’àmbit de la pèrdua i el dol.

‘Tenim al nostre ideari oferir serveis que millorin la qualitat de l’atenció rebuda pels ciutadans’

El funcionament és com un torn d’ofici de set professionals de la psicologia. Tots els professionals tenen una acreditada formació i experiència en l’àmbit del treball del dol i la pèrdua. Quan arriba una demanda ho fa amb un codi per preservar la intimitat i la confidencialitat i fora del tanatori, on és molt present la mort.

A qui va dirigit el servei?

A persones que han patit o pateixen la pèrdua d’una persona estimada i que hagin estat usuàries de l’Empresa Mixta de Serveis Fúnebres Municipals de Tarragona (EMSERFUMT, SA) en els últims sis mesos.

Com s’accedeix a la informació?

Quan la família rep la documentació per part del Tanatori Municipal, se’ls dóna la informació. Per demanar atenció individual en aquest servei, un cop hagin marxat del tanatori, poden trucar al 977 550 020 i sol·licitar-la. Se’ls demanaran les dades i us facilitaran la cita, el nom i l’adreça del consultori en el qual els atendran.

Per què és tan important gestionar el procés del dol?

El procés del dol depèn de diferents factors i és diferent en cada persona i situació. Però el que està clar és que la gestió adequada del dol és important perquè la pèrdua d’una persona estimada sigui la menys traumàtica possible.

El Tanatori Municipal també ofereix la possibilitat d’oferir cerimònies de diferents confessions religioses

Sí, s’ofereixen al gust i segons les necessitats que demanda cada família. És una mica la filosofia que impregna tota l’empresa: la personalització dels serveis perquè els usuaris percebin que cada família que passa per les nostres instal·lacions és única.

‘Estem immersos en la reforma integral del tanatori, i confio que el 2025 sigui l’any on es pugui ja veure aquest canvi’

Com es troba la reforma i ampliació del tanatori?

Estem immersos en la reforma integral del tanatori, i confio que el 2025 sigui l’any on es pugui ja veure aquest canvi. Estem enllestint els projectes de la fase 1 i la fase 2, que es van veure aturades amb l’esclat de la pandèmia i que es va haver reiniciat de nou perquè la normativa va canviar i això ens ha fet endarrerir el procés. Aquestes obres consisteixen en l’ampliació de la sala de cerimònies, una nova sala d’atenció a les famílies a la planta baixa, un nou forn crematori i una cafeteria-restaurant per donar servei a les famílies. Aquesta remodelació havia d’engegar-se tot just el 2020, però en aquell moment vam prioritzar donar un bon servei i no causar molèsties a les famílies en un moment tan difícil com va ser el que vam viure amb la pandèmia.

‘La tendència els darrers anys ha sigut la d’un increment de les incineracions’. Foto: Cedida

L’enterrament clàssic continua superant el crematori. Tot i això, crearan un crematori nou. Està augmentant la demanda?

La tendència els darrers anys ha sigut la d’un increment de les incineracions, que no fa massa anys eren majoritàries.

Es veuen preparats per si mai arribés una nova pandèmia? Com ho afrontarien? Què han après de l’anterior?

Ho vam estar i això que no havíem viscut mai una cosa semblant. Pensi que al Tanatori Municipal no hi va haver ni un sol cas de contagi i això que estàvem a primera línia. Va ser un moment molt dur perquè el nostre col·lectiu, el funerari, va estar molt tensionat, convivint amb les famílies que veien com marxaven els seus éssers estimats sense ni poder acomiadar-los, però em complau veure com n’estan d’agraïdes les famílies pel tracte que els vam dispensar i continuem dispensant.

Si ara tornéssim a patir una pandèmia ho afrontaríem igual?

Sí, però amb la gran diferència que, per sort, ja sabem a què estem exposats perquè pensi que al principi sabíem que era una malaltia infecciosa i poca cosa més. Desconeixíem com havien de realitzar l’atenció a les famílies, les tramitacions, quin tipus de protecció havíem de portar perquè no sabíem a què ens enfrontàvem, com la major part del personal sanitari. A partir d’aquí, tant l’Estat com la Generalitat va marcar uns protocols que vam seguir al peu de la lletra. El més dur, sens dubte, va ser haver-los de negar a les famílies la possibilitat d’acomiadar-se dels seus éssers estimats. No poder complaure el finat en les seves últimes voluntats ens va marcar, psicològicament, molt.

És molt car morir-se a Tarragona?

Un servei funerari d’inhumació amb un nínxol de propietat és de 3.550 euros. Això inclou sala de vetlla, recordatoris, flors i servei religiós o laic. I un servei funerari d’incineració costa 3,840 euros i inclou el mateix. Penseu que des de 2019 que no augmentem les tarifes i al servei funerari s’aplica un IVA del 21%.