.

Dues de les quatre plantes de Derivats d’IQOXE, avui. Foto: Tots21

IQOXE ha anunciat que durà a terme una inversió prevista de fins a 8 milions i que destinarà a la implementació de noves salvaguardes de seguretat que complementin totes les actuacions realitzades en els darrers dos anys. Altrament, IQOXE no reconstruirà la unitat accidentada perquè no tornarà a utilitzar aquella tecnologia ni es tornarà a produir el derivat de la unitat que va explotar en 2022.

Així mateix, també es contempla la inversió en tasques de manteniment i altres conceptes, amb la mirada posada en l’inici de la nova etapa de consolidació i expansió comercial que, un cop restablerta la normalitat productiva i operativa, afronta ara la companyia. La firma ha anat més enllà de les exigències legals a l’hora d’implementar les noves mesures de seguretat. IQOXE ha organitzat avui una trobada amb la premsa per donar a conèixer els plans de futur de la companyia i el seu estat actual.

La impossibilitat d’esclarir la causa

Què va causar l’accident? “Està als jutjats, no volem intervenir en el procés, hi ha molts informes, però no hi ha una causa, no hi ha hagut fallades ni de protocols ni tècnics i estem esperant que el jutge dictamini”, ha afirmat el director general, Javier Benito. A la vegada, però, ha matisat que tampoc es pot parlar d’una errada humana i s’ha remès a què la justícia decidirà. L’empresa encara no s’explica la gran dispersió de fragments arrel de l’explosió a molta distància i que un dels projectils causés una mort.

La companyia tampoc té decidit si reclamarà a l’empresa llicenciatària de la planta accidentada i que, de moment, sense res en clar, tot són “especulacions”. La firma ha assegurat mantenir molt bona relació tant amb el comitè d’empresa com amb les administracions que han seguit el cas.

Les inversions

La inversió prevista s’afegeix a la que, en el període 2020-2021, IQOXE ha realitzat en el procés de reconstrucció i posada a punt, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i aplicant els requeriments i recomanacions d’aquesta. De fet i tal i com ha explicat el director general d’IQOXE, Javier de Benito, “hem invertit més d’un milió d’hores de treball, entre personal propi i de les empreses especialitzades de serveis, per
a la posada en funcionament de totes les nostres unitats de producció, en un procés que ha suposat una inversió de 40 milions d’euros”.

Aquesta inclou diversos aspectes vinculats a la seguretat de procés, tant pel que fa a la reposició dels elements i materials malmesos a causa de l’accident de gener de 2020, com a l’aplicació de mesures addicionals i que estan per damunt de la normativa vigent. En aquest darrer àmbit, l’empresa ha bunqueritzat les sales de control aplicant-hi la millor tecnologia per situar les sales sobre una estructura flotant que garanteixi la seva integritat en cas d’exposició a una ona expansiva.

Les sales de control són uns mòduls muntats sobre raïls per ser flexibles davant una explosió que provoqui una ona expansiva. A més, poden rebre durant tres hores seguides l’acció del foc directe sobre les seves parets.

Nova sala de control de la zona de Derivats, a prova d’ones expansives i foc directe. Foto: Tots21

Així mateix, també s’ha potenciat i ampliat l’equipament de totes les unitats productives amb el sobredimensionament de diferents sistemes que, en el cas de detectar diferències significatives en la pressió o la temperatura de diferents punts dels reactors, són capaços d’interrompre de manera
automatitzada el procés productiu i d’activar la refrigeració, si fos necessari.

D’altra banda, s’ha procedit a potenciar el sistema de protecció i extinció d’incendis, mitjançant el seu sobredimensionament, un fet que ha suposat la instal·lació de detectors de gasos addicionals als ja existents i en més ubicacions, de detectors de flama per infrarojos i d’un nou sistema de ruixadors d’aigua polvoritzada que complementa el sistema i la instal·lació preexistents. Finalment, s’ha instal·lat un sistema per guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius, en un espai segur i allunyat de l’àrea productiva de la companyia.

Tot plegat ha suposat “la intervenció en matèria de seguretat en tres àmbits: la protecció de les persones, la seguretat preventiva per detectar possibles incidències i poder actuar-hi a temps; i la seguretat reactiva, per mitigar o solucionar abans i millor qualsevol incidència que pugui produir-se”, ha detallat José Manuel Segura, director de Fàbrica de la companyia.

Totes les unitats, en funcionament

Arran dels treballs realitzats durant els anys 2020 i 2021 per a la posada a punt de les instal·lacions, així com de les pertinents autoritzacions administratives -obtingudes el passat mes de desembre- per a les tres unitats de Derivats que encara romanien aturades, IQOXE ha començat l’any 2022 amb totes les seves unitats de producció en funcionament: tant la d’òxid d’etilè, un producte del qual n’és l’únic productor a la península, com les quatre unitats de derivats de l’òxid d’etilè.

Aquesta situació productiva arriba després del procés de posada en marxa executat en les darreres setmanes, que va ser iniciat a partir de l’obtenció de les autoritzacions administratives i que s’ha realitzat mitjançant l’assoliment de diferents etapes en el protocol habitual de posada en marxa de les instal·lacions productives fins a la consolidació de la situació productiva normal i segura.

Aquesta reconstrucció ha tingut una única excepció, com és la U-3100, que va resultar accidentada el 14 de gener de 2020 i que utilitzava una tecnologia diferent a la de les unitats actualment en funcionament. “L’empresa ha adoptat la mesura més dràstica que podia prendre, com és no reconstruir la unitat accidentada perquè no tornarem a utilitzar aquella tecnologia” ni es tornarà a produir el derivat de la unitat que va explotar, en paraules de Javier de Benito. Això no provocarà desabastiment a la indústria petroquímica del Camp de Tarragona ja que utilitza molt poc producte d’aquest derivat.

Cal recordar que IQOXE és partner de les empreses més importants del sector químic, a més de ser una peça indispensable del polígon petroquímic com a subministrador de producte intermedi per a l’elaboració -per part d’altres empreses- de productes finals amb una àmplia aplicació i ús en el nostre dia a dia.

José Manuel Segura i Javier de Benito, en la roda informativa. Foto: Cedida

Relleu a la direcció general

D’altra banda, durant la trobada amb els mitjans de comunicació l’empresa ha comunicat el relleu a la direcció general de la mateixa. En aquest sentit, Javier de Benito deixa el càrrec per afrontar nous reptes professionals, mentre que el fins ara director de Fàbrica, José Manuel Segura, esdevé el nou Director General d’IQOXE.

Al respecte, Javier de Benito ha manifestat que deixa el càrrec perquè ha “complert tots els objectius amb els quals vaig arribar a IQOXE, com eren la finalització de l’etapa de reconstrucció, la posada en marxa de totes les unitats productives, la reestructuració, organització i potenciació de l’organigrama tècnic i l’obertura a la societat”.

Arribats en aquest punt, De Benito entén que la seva etapa ha finalitzat perquè, com diu, “IQOXE enceta ara una nova etapa de consolidació i expansió comercial, que requereix d’un perfil més tècnic en la direcció general. Per això, marxo tranquil perquè estic convençut que l’empresa queda en bones mans amb la figura de José Manuel Segura, un professional de marcat perfil tècnic, d’àmplia experiència i coneixement del sector i
que, n’estic segur, liderarà amb notable èxit la nova etapa que s’obre per a IQOXE”.

Així mateix, Segura ha explicat que “IQOXE té futur i té molt per oferir al polígon petroquímic, al sector industrial i a la societat tarragonina”. Al respecte, Javier de Benito ha incidit en el nou rumb fixat en l’àmbit de les relacions socials, arran de la seva arribada. “Un procés d’obertura que ens ha permès contactar, col·laborar i explicar què fem i com ho fem a més d’una vintena d’entitats de diversos punts de Tarragona i la Canonja, a partir del conveni establert amb l’Associació de Veïns de Bonavista i d’altres acords que hem posat en marxa en els darrers mesos”.

Atrament, IQOXE creu que serà impossible saber la causa de l’explosió que va provocar tres morts el gener del 2020, en un cas judicialitzat encara en fase d’instrucció, que podria estar enllestida a l’octubre.

Redacció