.

La construcció d’aquest nou espai permetrà el trasllat del Laboratori de Recerca Biomèdica així com del Biobanc, que actualment encara es troben a les instal·lacions de l’antic Hospital de carrer de Sant Joan.

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) procedirà a licitar, en les setmanes vinents, el projecte de construcció d’una nova àrea de laboratoris de recerca clínica de més de 800 m2, que s’ubicaran a la planta -1 de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, concretament a la zona B color blau, sota mateix de la sala polivalent. La construcció d’aquest nou espai permetrà el trasllat del Laboratori de Recerca Biomèdica així com del Biobanc, que actualment encara es troben a les instal·lacions de l’antic Hospital de carrer de Sant Joan.

El cost de les obres és d’1.550.820 €, que es finançaran gràcies la concessió de fons per part de Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya per un valor de 775.410 €, l’aportació del 50% restant serà a parts iguals entre l’IISPV i l’Hospital Sant Joan. Pel que fa als terminis d’execució s’estima que els nous laboratoris puguin entrar en funcionament durant l’últim trimestre de l’any vinent.

Més espai per a la recerca

Les noves instal·lacions estaran dotades de l’última tecnologia, incorporaran una àrea general de laboratoris per a l’estudi de les bases científiques de les malalties, fonamentalment de les àrees de nutrició i metabolisme, infeccions com la COVID-19, salut ambiental, salut mental i altres aspectes clínics de l’àmbit de l’oncologia o la cardiologia entre d’altres, tot adreçat a preservar i millorar la salut de la població. Aquesta àrea, amb capacitat per a una trentena d’investigadors i investigadores disposarà de zones específiques de treball de laboratori i zones comunes amb equipaments especialitzats com sales de cultiu cel·lulars, una zona de destinada al banc de mostres biològiques (Biobanc) que permet conservar-les ultracongelades durant molts anys, i utilitzar-les a mesura que es produeixen els avenços científics.

Seran utilitzats per equips de joves investigadors, però amb una formació i trajectòria consolidada que ja disposin d’equips de col·laboradors i de finançament pels seus projectes. Amb aquesta inversió s’espera disposar d’un centre capdavanter que permeti atraure talent científic a les nostres contrades.

Amb aquestes noves instal·lacions, l’IISPV-CERCA, encararà amb més solvència els reptes als quals s’enfronta en els pròxims anys, que impliquen incrementar la internacionalització, potenciar la innovació i la translacionalitat i arribar amb resultats eficaços com més aviat millor per al pacient. Només si s‘està preparat amb estructures competitives es pot afrontar uns reptes de futur, que són especialment necessaris amb zones del territori ubicades fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, i donen un valor afegit tant al territori implicat, com al mateix país.

Redacció