.

L'alcalde de Vilallonga. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Vilallonga, Ignasi Valera. Foto: Tarragona21

Ignasi Valera s’ha convertit en el nou alcalde de Vilallonga del Camp mercès a un pacte entre la seva formació (ERC) i VPM-CP (PSC). El pacte d’esquerres deixa enrera l’anterior govern, format per CiU i PP i liderat per Xavier Armengol. Valera repassa per Tarragona21 les principals línies de treball del nou mandat, en el que busca principalment la transparència i la participació.

Parlàveu en la campanya d”Una Vilallonga de tots’. Per què ‘de tots’?

Vam detectar que els últims quatre anys el poble s’havia tancat molt sobre un petit cercle que és el que prenia totes les decisions. Volíem un poble molt més obert i que totes les decisions fossin molt més participades per la gent. No només comunicar-les, sinó participar-les.

No ens val fer dues revistes municipals a l’any sinó que volem una interacció més directa. Per això portem propostes com el Consell de Participació dels Infants, de la Gent Gran o la Taula d’entitats culturals. Volem que la canalla pugui conèixer com es prenen les decisions del poble, que la gent gran ens pugui transmetre tota la seva experiència i les entitats culturals hi participin.

Vilallonga ha crescut molt, ha vingut molta gent de fora i tenim una gran oportunitat per fer que s’integrin en la vida cultural, social i política, i ho hem d’afavorir des de l’Ajuntament. Hem detectat que als 12 anys la canalla se’n va fora a estudiar. Hem d’aprofitar que aquesta canalla creï vincle de participació en el poble.

Estem intentant fer totes les gestions de manera telemàtica, que els pregons es puguin rebre als mòbils. També en aquesta línia va la creació d’una borsa de treballs de treballadors, autònoms i professionals. Molts cops l’Ajuntament contracta sense tenir prou informació sobre la gent capacitada que hi ha al poble.

Què notarà la gent els propers quatre anys?

Que la transparència quant a informació serà molt més gran, de dins i cap a fora. Hi haurà més reunions, es comunicarà més el que es fa, es demanarà més l’opinió als ciutadans i es tindrà informació al dia del que es fa. Ja hem canviat coses en tres setmanes, com penjar al web les convocatòries de plens. Les actes de govern es penjaran ara cada 15 dies i s’enviaran a l’oposició, a diferència del que passava abans. I els plens passaran de tenir una periodicitat de dos mesos en comptes de tres.

Quines prioritats més tenen?

Volem un  canvi de gestió en la via pública. Vilallonga és un poble prou petit com perquè s’hi pugui viure tranquil i endreçat. I això no ho tenim.

Quins problemes tenen?

De trànsit, d’aparcament, algun de convivència, amb la gestió de la brossa… Són alguns dels problemes dels que més es queixa la gent. Vam aprovar fa cinc anys una normativa de guals, que no es va posar en funcionament, i ara ho farem.

Crearan algun cos policial?

Hem parlat amb pobles del voltant per tenir cura de la vigilància mancomunada. Tenim guardes rurals que no poden passar del nostre terme municipal. Ho estem parlant amb la Selva, Alcover i El Morell. Ho vam començar a treballar a nivell d’ERC i ara, un cop passades les eleccions, haurem de veure com es plasma.

Segueix havent problemes de robatoris al camp

Sí. Se’ns diu que els robatoris han baixat, però ho han fet en primer lloc perquè ja no queda res al camp i, en segon lloc, perquè molta gent no ho denuncia.

Els electors han castigat el pacte CiU-PP?

La suma CiU-PP ha perdut vots en referència a nosaltres. Han castigat al PP, no a CiU, que ha pujat en vots. La suma que va governar els últims quatre anys estava agafada amb pinces. Les dues forces que governaven (CiU-PP) sumaven menys que les dues de l’oposició. Però hi havia nou regidors i van poder fer 3, 3, 2 i 1 regidor. El mateix resultat ha virat en 4, 4, 2 i un.

La reducció del pas de camions pel municipi és prioritari?

Qui juga és el Ministeri de Foment amb l’A-27. Farà una sortida al Rourell i ens ha de permetre alleugerir el trànsit de vehicles pesats. El trànsit es podrà fer per fora del poble. Si s’acabés la A-27 amb el túnel de l’illa, se solucionaria també.

En segon lloc ens agradaria que l’autobús no s’aturés davant el Centre Recreatiu perquè és un espai molt estret. Podríem canviar les parades a partir de la variant.

També volem arreglar l’entrada amb el pont de la carretera de Valls. És un projecte demanat a la Diputació des de l’anterior mandat i s’hi està treballant.

Donar suport als equips escolars, poder habilitar la pista poliesportiva cobrint-la per disposar d’una instal·lacions en condicions siguin quines siguin les condicions climtològiques, intentar aprofitar el boom de canalla i ser prous hàbils per aprofitar les sinèrgies amb els pobles del voltant, aquestes també són les nostres prioritatts.

Una de les propostes estrella és la de mancomunar serveis. A què es refereixen?

Els principals són els esportius. Si una família o un usuari del pavelló del Morell o de la piscina de la Pobla paga més per no estar-hi empadronats, a l’Ajuntament de Vilallonga li és molt més rentable posar la diferència de preu que no pas fer l’equipament.

No tenim diners i si algú ens pagués l’equipament tindríem un problema per mantenir-lo. Hem de ser realistes. Els pobles del voltant són deficitaris i estan desitjant això. Nosaltres tenim altres serveis, com la piscina descoberta, que podem oferir a aquests pobles, o com el cinema.

Quant a clubs, hem de donar suport als dos clubs d’èxit que tenim, el Club Ciclista i l’agrupació excursionista L’Espardenya, tant en temes competitius com socials.

Quina relació hi ha amb la indústria química?

Vilallonga té indústria química. Ravago Plàstics forma part del conveni de la química. No és polígon nord ni sud, però hi estem molt a prop i entenem que des de l’Ajuntament hem de treballar les relacions, en temes comunicatius i laborals. Volem vincular la nostra oferta de treball a la de Repsol. També a nivell formatiu.

Disposem de moltes hectàrees com a previsió per si la indústria química ho necessita, és la zona situada a la dreta de l’autovia. Demanem un conveni de patrocini per activitats culturals, com tenen la resta de municipis, i considerem que estem obligats a afavorir la comunicació entre les seves activitats i les de la gent.

Què veurà la gent amb el nou POUM?

Nous equipaments. Estem bastant malament quant a això. Necessitem equipaments esportius. A més, l’escola és petita. Quan a Vilallonga es va projectar passar de 1.300 a 3.000 habitants algú havia de pensar que a l’escola no s’hi cabria. Amb el nombre de canalla que tenim necessitarem un institut. A l’institut del Morell ja s’esgarrifen de la projecció de creixement de canalla que té Vilallonga.

També ens falta un espai per encabir les entitats. Llar d’Avis i Casal Jove també són necessaris. En algun cas parlem de projectes de llarg abast.

Com s’han trobat l’Ajuntament des del punt de vista financer?

Estem esperant poder iniciar una auditoria financera com a punt de partida. En farem una en acabar el mandat. A nivell de grans números s’han aprovat uns superàvits importants, però tenim dubtes sobre el que s’ha comptabilitzat en cada partida. Moltes vegades vam demanar informació i no se’ns va facilitar.

Tenen una joia amb el cinema del Centre Recreatiu, d’alta qualitat. El potenciaran?

Sí. Tenim una joia perquè molta gent, moltes juntes i molts ajuntaments hi han cregut i hi han apostat. I perquè el Josep Maria Vallès s’hi ha deixat la pell. L’anterior equip de govern va tenir una gran iniciativa amb la retransmissió en directe d’òperes, que volem continuar. Estem buscant què podem fer per treure-li més suc. Es poden fer coses i és l’aspecte cultural que més volem explotar.

Estem treballant perquè des del cinema es puguin veure visites guiades als museus d’arreu del món, col·laboracions amb la URV per fer projeccions aquí, treballar si algú vol fer crèdits de síntesi sobre cinema posar-lo a la seva disposició,…

Es descarta cobrir la piscina?

Si fa cinc anys la Generalitat ja ens va dir que no tenia diners, ara encara menys. El problema seria el cost de manteniment, que pujaria a 18.000 euros mensuals. És una proposta totalment desestimada.

Jaume Garcia