El Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) volen que el Parlament doni resposta sobre els “interessos econòmics i de model” que a Tarragona hi ha entre la sanitat pública i privada.
Així ho han fet saber aquest matí la diputada Hortènsia Grau i la representant d’ICV, Arga Sentís, que ja al mes se maig van presentar 22 preguntes amb l’objectiu d’aclarir la situació de l’empresa pública GiPPS, de Tarragona, en relació amb la Xarxa Social i Sanitària Santa Tecla, entitat privada-concertada de la ciutat, i la transferència de llits del centre sociosanitari públic Francolí a un centre de Santa Tecla, i la composició del consell d’administració de GiPSS.
En la resposta “genèrica” rebuda, comenten que el Govern afirmava que l’empresa pública Gestió i Serveis Sanitaris (GSS), tenia aliança estratègica amb l’ICS, sota gerència única sense suposar menys qualitat envers al ciutadà i la prestació de serveis, i mantenint la plantilla estable. Tot i així, ICV-EUiA pregunten i volen conèixer que hi ha rere la polèmica dimissió del gerent de GiPSS, Julio García Prieto, que només va estar al càrrec de gerent conjunt de GiPSS i l’ICS durant quatre mesos -de finals de juny a finals d’octubre- i va dimitir, tal com va anunciar Tarragona21, per estar en contra que el seu consell d’administració no defensés propostes que ell va presentar perquè GiPSS concursés en serveis que actualment presta Santa Tecla.
Segons el partit, “aquestes circumstàncies desmenteixen l’aliança estratègica de què ens parlava el Govern”. Per tant han enviat noves preguntes en aquest sentit per tal de conèixer si es manté aquest criteri, i si és així “quan es produirà el nomenament del càrrec que ho estableixi”, esperant i considerant que hauria de ser de l’ent públic ICS.
A la vegada, ICV es pregunta “què fa la iniciativa privada formant part el consell d’administració de GiPSS”, en relació a la presència de tres persones relacionades amb la xarxa sanitària de Santa Tecla en aquest consell d’un organisme públic. “Volem que s’aclareixin les connivències que existeixen entre la sanitat pública i la privada a Tarragona”, afirma Sentís, i assenyala en aquest sentit “un conflicte d’interessos econòmics i de model”.
A més el grup parlamentari no entén i vol saber “quines són les circumstàncies que expliquen la dificultat d’una gerència única a Tarragona quan a altres ciutats com Lleida i Girona s’exerceix sense dificultats”.
Per ara, i a espera de respostes, ja que “perseguirem el tema fins a què s’esclareixi que hi ha darrere” diuen, Grau celebra que els pressupostos contemplin millores a l’Hospital Joan XXIII i que “cal lluitar per a què segueixi essent l’Hospital de referència de Tarragona sense deixar que altres com Barcelona li prenguin protagonisme en alguna de les seves especialitats” ha remarcat.