.

Hassan El Barnoussi és imam a Reus

Hassan El Barnoussi és imam a Reus

Hassan El Barnoussi porta 24 anys a Catalunya i des de fa uns quants és imam a Reus i president de la comunitat musulmana del Magreb a la ciutat. El Barnoussi condemna amb fermesa l’atac patit per la redacció del setmanari satíric Charlie Hebdo i assegura que “cap persona té dret de matar a un altra”. Segons la llei de l’Islam, però, són les autoritats les que poden aplicar la pena de mort, com passa als Estats Units, un extrem que l’imam veu just en determinats casos. Aquest musulmà considera que l’atemptat a París porta la “ruïna” a la seva comunitat, per la por i terror que infundeix. Això sí, opina que les vinyetes publicades pel setmanari francès són ofensives i menteixen sobre el profeta Mahoma i l’Islam. “Els musulmans han de tenir respecte per les altres persones i móns”, conclou El Barnoussi.

Quina opinió li mereix l’atemptat a la seu de Charlie Hebdo, a París?

Condemnen aquest atac. Ningú té dret a matar a una altra persona. Els atemptats, en general, però, no són només realitzats per musulmans, a Espanya hi hagut la ETA i a d’altres països altres tipus de terrorisme. L’Islam és innocent de matar a algú sense cap tipus de dret. El govern, les autoritats i els jutges, sigui un tribunal islàmic o no, sí que tenen dret. Els països islàmics, com Arabia Saudí, tenen les seves normatives. La manera de matar a França només prové del cervell de la juventut, d’una persona que no té estudis en l’Islam i no el coneix.

Llavors està d’acord amb la pena de mort que exerceix Arabia Saudí?

Els Estats Units també estan matant d’una manera increïble. Arabia Saudí mata a una altra persona que va matar, la llei islàmica diu això, però ho fa el govern i sempre i quan no hi hagi ningú que pugui indemnitzar a la familia de la víctima. A l’Islam hi ha coses sensibles, si hi ha indemnització, a l’assassí li perdonen.

Però considera que és una llei justa?

Sóc musulmà i ho veig com una llei justa, malgrat que altres països ho veuen estrany. Ens pode, trobar que la persona que ha matat surti de la presó al llag d’uns anys i provocar malestar en la família de la víctima. A ell li posen drets humans, però a l’assassinat no. Es com tallar-li la mà a l’estafador o al lladre, són normatives de l’Islam. El món americà i l’europeu ho veu estrany però és la llei d’un déu, no la llei de la gent, que es pot canviar fins arribar a la llibertat d’expressió. Aquesta, però, té un límit, perquè si ningú mandés al país i establís límits, us imagineu Espanya com Mèxic? Qui té una pistola mata a un altre.

És a dir, considera que el setmanari Charlie Hebdo havia traspassat el límit de la llibertat d’expressió?

Condemno les dues parts (la matança i la publicació de les vinyetes). Els ximples que han matat, no han resolt bé. Les autoritats són les úniques que tenen dret a fer-ho. Aquesta gent hauria d’haver denunciat als periodistes. Condemnem tot tipus de violència. Ningú té dret de matar a una altra persona. Han buscat la ruïna dels musulmans, hi ha por i terror, també entre els ciutadans.

Quina és la situació de la comunitat musulmana a Reus?

Seguim les normatives de l’Islam i tenim la porta oberta. Hem de tractar el ciutadà amb respecte, que cadascú visqui segons la seva creencia o manera de viure.

Us considereu volguts a la ciutat?

Visc aquí des de fa 24 anys i estem bé tant amb l’Ajuntament, com la policia i la gent. No volem rebombori amb ningú estem fent tot el possible per respectar a les persones i no deixar que cap musulmà doni suport al terrorisme, per no deixar-lo tranquil. Fins ara no n’hi hagut cap, però si surt algun ximple, el denunciarem.

Però heu estat atactats o no respectats a Reus, davant la relació directa entre Islam i terrorisme?

Aquests anys passats, sí. He passat dos judicis i estic esperant un tercer, però ho he perdonat tot. Uns caps rapats van venir un dia a cremar la mesquita. No vull donar-li més importància, que cadascú faci la seva vida.

Tornant al setmanari Charlie Hebdo, creus que s’hauria d’haver permés la publicació de les vinyetes?

Aquest tipus de dibuix no existeix, és una mentira. Un periodista ha de dir la veritat i els dibuixants menteixen. Nosaltres estem més a prop de conèixer a Mahoma, el profeta, l’estem estudiant encara, i sabem que són coses incorrectes.

Creus que els dibuixos són ofensius?

Clar, qualsevol tipus de nació té les seves creences. Els musulmans ens queixem d’això perquè és mentida. De totes formes, ningú pot matar a una altra persona, hi ha maneres de dir i parlar, però de matar no.

Quin missatge enviaria com a imam de l’islam?

L’Islam mana, no jo. I la religió diu que els musulmans han de tenir respecte per altres persones o móns, dir-los allò bo que hi ha. La creença sempre ve del poder déu i hem d’ensenyar allò bo. Hi haurà un dia en el qual, com a la ràdio, trobaràs la teva ona. Els musulmans han de parlar d’allò que diu la llei islàmica, del que demana el déu de la humanitat.

Molts li diran que els països islàmics reprimeixen la resta de religions, la dona i la llibertat d’expressió.

Hi ha llibertat d’expressió entre els musulmans, entre el món islàmic que predica bé. Les dones musulmanes són tractades com unes reines, les cuidem bé, com mana déu, sense desgracia. Qui pensa que les tenim tancades a casa, li falta per estudiar. Nosaltres sempre respectem a la dona, una persona que ja sabia com funcionava l’Islam, que sabia el seu paper.

Reusdigital/Grup de Diaris Digitals de Catalunya