.

Reunió d'alcaldes i consells comarcals per fer front a l'acollida dels refugiats. Foto: Tarragona 21

Reunió d’alcaldes i consells comarcals per fer front a l’acollida dels refugiats. Foto: Tarragona 21

Els alcaldes de les deu ciutats més grans de la demarcació de Tarragona i els presidents dels deu consells comarcals del territori s’han trobat aquesta tarda per començar a escriure el full de ruta que els permetrà acollir refugiats de la millor manera possible. A la reunió, que s’ha celebrat a la Diputació de Tarragona, també hi ha assistit Àngel Miret, coordinador del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades de la Generalitat de Catalunya. Miret ha apuntat que s’hauran d’acollir al país uns 3.000 refugiats en un període de dos anys, i ha assenyalat que la prioritat, ara, és crear un mapa de recursos disponibles per decidir i distribuir, amb garanties, les famílies que puguin arribar.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha apuntat que aquesta és la primera reunió per coordinar els ajuts a l’atenció dels refugiats. La primera conclusió que ha assenyalat l’alcalde és que encara no hi ha xifres exactes tot i que ha dit que “són unes xifres assumibles” per hegemonitzar les ajudes i “ser capaços de posar tots els recursos disponibles per garantir la integració del col·lectiu”. Ballesteros ha aclarit que “s’haurà de garantir l’escolarització dels infants, un habitatge digne i un treball. Demà mateix l’Ajuntament de Tarragona es reunirà amb el degà del col·legi d’Advocats, Manel Albiac, per començar a coordinar la tramitació d’asil polític que el col·lectiu haurà de rebre. Ballesteros ha recordat que aquest mateix dilluns es va aprovar una partida específica per garantir l’acollida dels refugiats i ha assegurat que aquesta quantitat no afectarà a les partides ja destinades a serveis socials o salut.

Ballesteros ha avançat que s’eviataran “situacions provisionals de guetos ni atrinxeraments a grans superfícies” deixant entreveure que el projecte d’acollir els refugiats a la Ciutat Residencial no tirarà endavant. També ha destacat que “convé no eternalitzar situacions provisionals” i ha aclarit que cal “personalitzar molt els recursos”.

El president de la Diputació Josep Poblet ha coincidit dient que cal “posar al servei dels refugiats els serveis públics amb la màxima coordinació possible”. Les Diputacions, els Ajuntaments i el Govern són “els fils conductors”, ha afirmat. També ha avançat que hi ha un responsable per cada una de les institucions implicades i un comitè organitzat a la Diputació.

La reunió informativa celebrada aquest dimecres a la Diputació ha comptat amb l’assistència de representants dels consells comarcals de la demarcació i alcaldes i regidors d’Amposta, Cambrils, el Vendrell, Reus, Salou, Tarragona, Tortosa, Valls, Vila-seca i Calafell, a més del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Quim Nin, i de diversos diputats de la Diputació de Tarragona.