.

Acte de signatura de l’acord entre Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer.

Tarragona i Reus han decidit aliar-se per exigir de bracet el llistat de necessitats ferroviàries pendents davant del Ministeri de Foment. Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer han reconegut que cal enterrar diferències i remar en la mateixa direcció, tal com se’ls ha demanat sovint des del teixit econòmic i social. Les dues ciutats han volgut escenificar aquest dimecres la unió amb la signatura d’un acord bilateral, amb nou punts que els alcaldes ja avisen que no són propostes, sinó exigències. Malgrat negar que sigui un document de màxims, les dues ciutats mantenen les seves pretensions ancestrals, com disposar d’una estació intermodal tant a Tarragona com a Reus, a més de fer tres estacions noves més. A la vegada, dibuixa el futur tramvia fins al Baix Penedès. Els alcaldes han ironitzat sobre la incredulitat que els genera el tercer fil i diuen que la prioritat és la millora de les connexions amb Barcelona i, sobretot, l’alternativa de mercaderies per la línia interior Reus-Roda.

Els alcaldes han insistit en què no volen un territori que vagi quedant buit de passatgers i, per contra, hi continuïn discorrent mercaderies. És per això que, per davant de tot aquest llistat de projectes ferroviaris pendents de fa anys, hi situen l’estudi informatiu i d’impacte ambiental d’aquesta línia interior per a la circulació de mercaderies, fins a Castellbisbal. L’altra gran prioritat és la millora de la xarxa de rodalies i regionals que connecta el territori amb Barcelona -concentren el 80% dels usuaris. “L’acord és per dotar dels serveis que demana la ciutadania, amb objectius bàsics i imprescindibles “, han dit els dos batlles.

“Tarragona i Reus, per fi, ens hem posat d’acord, no ha estat fàcil”, ha afegit Josep Fèlix Ballesteros. Però, si bé els alcaldes han insistit en l’esforç i la “generositat” de les dues ciutats per consensuar aquest acord, en el qual asseguren haver-hi treballat des de fa un any i que qualifiquen d’històric i sense precedents, en realitat cap de les dues ciutats ha renunciat a la intermodalitat ni a cap projecte que ja tingués sobre la taula. És més, ambdues demanen a l’Estat que “mantingui el seu compromís” amb la intermodalitat, tant en l’estació d’alta velocitat al sud de l’aeroport de Reus, com en l’estació urbana al centre de Tarragona.

Cada ciutat també vol més estacions de tren: Reus, al sud del terme, a la zona de Bellissens, i Tarragona, a les zones de Llevant –al costat de la Savinosa- i a Ponent –Horta Gran-, ambdues dibuixades en el POUM. “I tot això no és una proposta, és una exigència; no ens mourem d’aquí; avui donem inici a un nou temps amb un gran consens”, ha declarat Ballesteros. A partir d’aquí, els alcaldes volen obrir l’acord a altres municipis del territori per enfortir aquest “front comú” davant l’Estat. Ballesteros ha reconegut el “mea culpa” d’errors històrics com la construcció de l’estació del Camp de Tarragona lluny de la ciutat.

D’altra banda, el concepte ‘tercer fil’ no s’esmenta en l’acord bilateral. “L’acceptem com acceptem el pop com a animal de companyia (…) Havia d’estar fet el desembre del 2015; és com el misteri de la Santíssima Trinitat, hi crec però costa explicar-ho”, ha etzibat Ballesteros. “És com un holograma, que no hi ha manera de veure’l, i aquest acord vol dir ‘prou'”, ha afegit Pellicer. Ambdós batlles s’han mostrat incrèduls si bé asseguren que si aquest enllaç provisional s’acaba executant, el rebran amb els braços oberts. De l’acord també sorprèn que el futur tren-tramvia -antigament dit Tramcamp- que sempre s’ha plantejat per relligar les principals ciutats del Camp de Tarragona, ara es valori fer-lo arribar fins al Baix Penedès.

Quins són els nou punts?

Aquest acord bilateral entre les dues ciutats més importants del territori inclou nou punts. Els acords, en paraules dels dos batlles, es plantejaran com una exigència al Govern de Madrid. Els punts recollits al document són:

1) Demanar al Ministeri de Foment la millora de la connexió entre les ciutats de Reus, Tarragona i Barcelona amb combois directes Reus-Tarragona-Barcelona.

2) Demanar al Ministeri de Foment la millora de la connexió entre les ciutats de Reus, Tarragona i Barcelona a través de la connexió provisional, a curt termini, entre la xarxa tradicional i la d’alta velocitat.

3) Demanar al Ministeri de Foment l’estudi informatiu i la concreció de la millora de la connectivitat entre les ciutats de Reus, Tarragona i Barcelona a través de la connexió, a mitjà termini, entre la xarxa tradicional i la d’alta velocitat al Gaià (Tarragonès), mitjançant el Bypass previst al Pla Parcial Territorial del Camp de Tarragona

4) Demanar al Ministeri de Foment l’estudi informatiu i la concreció de la variant de mercaderies a partir de la línia Reus-Roda que permeti, a mitjà termini, que la via de la costa sigui utilitzada només per a trens de passatgers i evitar que les mercaderies de tota mena travessin zones urbanes.

5) Demanar al Ministeri de Foment que mantingui el seu compromís amb l’Estació d’Alta Velocitat de l’aeroport de Reus, en igualtat de condicions amb allò anunciat per a l’aeroport de Girona, per garantir la intermodalitat.

6) Demanar al Ministeri de Foment que mantingui el seu compromís amb l’Estació urbana al centre de Tarragona pel que fa al nombre de serveis, connectivitat, intermodalitat i accés a les altes prestacions.

7) Demanar al Ministeri de Foment que liciti i executi la construcció de l’estació Reus Sud – Bellissens que doti Reus d’una segona estació de tren al sud de la ciutat.

8) Demanar al Ministeri de Foment que estudiï la construcció de dues estacions urbanes més a Tarragona, una a la zona de Llevant i l’altra a Ponent.

9) Treballarem conjuntament per fer realitat el tramvia que relligui les nostres ciutats amb Cambrils, Salou, Vila-seca i fins el Baix Penedès, d’acord amb l’administració competent.

ACN/Redacció