.

El regidor d'Educació, Francesc Roca

El regidor d’Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic, Francesc Roca (PSC).

El passat dia 3 va tenir lloc la 1ª Jornada tècnica de la Xarxa públic-privada de promoció del Turisme esportiu. Com el seu nom indica, l’objectiu és generar un grup, una xarxa, d’agents públics i privats relacionats amb l’esport i el turisme a la província de Tarragona, per tal d’aprofitar més aquest sector d’activitat econòmica, des del punt de vista de la promoció del territori i de la generació de llocs de treball i iniciatives empresarials.

Van assistir-hi més de 70 representants d’administracions, associacions esportives i empresarials, entitats esportives i clubs d’arreu del territori atrets per l’interès de començar a establir lligams que contribueixin a dinamitzar el sector del turisme esportiu.

Tarragona Impulsa i la Fundació 2017 vam començar a donar forma al projecte de configuració d’aquesta Xarxa fa gairebé dos  anys, quan dissenyàvem el que hauria de ser el llegat dels Jocs Mediterranis al territori més enllà del propi esdeveniment esportiu.

Gràcies a la col·laboració del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya ens va ser possible aconseguir el cofinançament necessari per dur a terme aquest projecte amb el suport del Parc Científic i Tecnològic del Turisme. Per tant, la Xarxa ja va néixer de manera col·laborativa.

I per què apostem per la creació d’una xarxa territorial que uneixi a agents públics i privats entorn a un sector com el turisme esportiu? Per diversos motius, un d’ells que va ser una de les demandes que va sorgir del propi sector durant l’elaboració del Pla estratègic del llegat dels Jocs.

Un altre, l’impacte que pot tenir en el desenvolupament econòmic del territori l’aposta per aquest sector. Segons un estudi d’ACCIÓ de 2015 sobre la indústria de l’esport a Catalunya, trobem dades com que en total aquest sector ocupa més de 14.000 persones de forma directa i va facturar gairebé 3.500 milions d’euros durant el  2015.

El turisme esportiu és un dels sectors d’activitat dins d’una indústria que inclou des d’empreses de consultoria fins a gestores d’instal·lacions o organitzadors d’esdeveniments esportius. En els darrers quatre anys ha augmentat la facturació en tots els sectors vinculats a l’esport excepte en el de la construcció de noves instal·lacions esportives. Per tant, en general, es tracta d’una indústria en creixement.

Un dels elements més destacables d’aquest projecte és que vol contribuir a desenvolupar una forma de treballar basada en la cooperació, no en la competència com  es fa normalment, si no en la cooperació i la col·laboració pública i privada per arribar a generar nous productes de turisme esportiu que ens posicionin com un territori atractiu en aquest àmbit i on sigui fàcil trobar les sinergies per avançar i millorar en l’oferta de turisme esportiu.

Seria desitjable traslladar aquesta forma de treballar a d’altres sectors i àmbits de treball. Com deia un dels ponents, el que és important sempre és sumar. Territoris com el nostre guanyem molt de cara al visitant si som capaços de sumar els esforços d’administracions, entitats i empreses per configurar una oferta completa, de qualitat, i promocionar-la des d’una estratègia conjunta. Però aquesta experiència de treball col·laboratiu l’hem de poder replicar a tots els àmbits en què agents públics i privats podem treballar cooperant en lloc de competint, en favor de la ciutadania, el teixit empresarial i el desenvolupament del territori, en general.