Francesc Larios complirà al juny dos anys com a alcalde de La Pobla de Montornès. L’Ajuntament que es va trobar no és el que li agradava i l’està redireccionant amb el seu equip de govern. Enmig s’ha trobat amb l’emergència de la pandèmia. Malgrat que la covid-19 ha centrat els grans esforços del consistori, ha iniciat una etapa de desenvolupament de projectes que es començaran a veure enguany.
Quin balanç fa de l’any de la pandèmia, el primer complet com a alcalde i quines han estat les prioritats?
El 2020 ja l’afrontàvem com un any complicat, era el nostre primer pressupost i teníem molt clar que havíem de picar molta pedra. Teníem un pressupost estressat, molt carregat de despeses contínues que no tenien cap servei al darrere. No tenia sentit pagar uns interessos al banc per uns diners que ja teníem i no usàvem. Hi havia moltes coses que feien que el pressupost fos molt limitat. Entre tot l’equip de govern vam donar de baixa línies de telèfon que ningú sabia on anaven, però que tenien un impacte econòmic de 10.000 euros a l’any a les arques municipals. També vam donar de baixa alarmes duplicades, factures d’una deixalleria que no es netejava mai,… Vam eliminar el privilegi que els regidors disposessin de passi lliure per a la piscina municipal. El primer any vam generar un estalvi de 50.000 euros.
Altrament, les ordenances municipals tenien més anys que jo i els contractes estaven sense licitació.
Per què no es licitaven?
Els contractes són per quatre o cinc anys i quan s’acaben, s’han de tornar a licitar, però no es va fer i es van anar acumulant. Molts estaven amb pròrroga, fet que disparava el preus. Teníem dos bars municipals sense permisos,…
Hi havia deixadesa municipal?
Jo crec que als darrers anys hi hagué una relaxació.
O faltava personal municipal per afrontar-ho tot?
No. Ara som menys regidors que abans -set contra sis-, i tampoc tenim càrrec de confiança contractat. La gestió municipal, el dia a dia, és molt dur. Són hores d’estar a sobre i buscar solucions, no simplement pagant. Els diners s’han de gestionar com si fossin teus. Vam afrontar la neteja del mercat, que ho vam encarregar als paradistes, vam començar a posar ordre en licitacions, en ordenances, i els primers sis mesos veiem passar les subvencions: no teníem cap projecte preparat, l’antic govern no ho havia fet. Ens vam plantejar l’any per posar ordre i començar a fer projectes del que volíem realitzar aquests quatre anys.
I aleshores esclatà la pandèmia
Sí, tot l’equip de govern li vam haver de dedicar molt de temps i molta responsabilitat, des de la distribució del mercat, a com es farien les votacions el 14-F, o anar-hi a col.locar les tanques dels recorreguts que havien de fer els electors. Totes les hores que dediques a això, no ho pots fer en altres temes. Tots els regidors han fet una feina excel.lent afrontant la pandèmia. En primer lloc, vam buscar la seguretat, amb les restriccions que vam imposar, tancant parcs i creant la borsa de voluntaris, que gestionada per la tinent d’alcalde Gemma Barceló i la regidora Vanessa Blanco, va resultar un èxit. Vam arribar a tenir més voluntaris que no pas gent que necessités el voluntariat, això és molt representatiu del tipus de ciutadans que tenim. Van ajudar la gent gran a dur-los la compra i els medicaments. Arran de la necessitat de la pandèmia va sorgir l’agrupació local de protecció civil, que fa una gran tasca de suport, com ara ajudant a la vacunació massiva, a les eleccions o en el mercat.
Van ajudar al comerç?
Per primer cop vam crear una partida econòmica d’ajuda al comerç local. La partida és de promoció econòmica. Ens vam fer càrrec del cost de la publicitat a la revista municipal. Per Sant Jordi, amb compres mínimes de deu euros, l’Ajuntament regalava una rosa. Hem tirat endavant la campanya ‘Jo compro a La Pobla’, una manera d’incloure tothom, bars, restaurants, botigues,…
Hi haurà festes i activitats culturals enguany?
Quant a les festes, les hem tornat més culturals del que eren. Enguany hem fet tres obres de teatre i la festa de l’estiu, que abans es concentrava en tres dies, la vam allargar en el temps, amb activitats cada setmana durant dos mesos. Vam ser els primers a reobrir el mercadet. No vam buscar la posició còmode de tancar-ho tot. La premisa era que fos segur. En canvi, no vam veure segur, perquè no ho podíem controlar, la piscina municipal, que no la vam obrir a l’estiu.
Què faran quant a festes i actes culturals?
Hem mantingut el pressupost de festes respecte al de 2020, abans de la pandèmia, sabent que no es podran fer festes com en 2019. Enguany tenim més experiència. Apostem més per la cultura, amb formats reduïts i controls d’entrades i sortides. Hem organitzat tres obres de teatre i cada cop ha vingut més gent. Buscarem també coses noves.
No han tingut puntes de contagi?
No, en quantit de contagis, no n’hem tingut.
Van tirar endavant projectes municipals en 2020?
És una de les coses de les que més satisfet estic: projectes com la il.luminació del poliesportiu -mancat de bona lluminària-, el canvi del sostre, la creació del Centre Cultural, un carril bici que uneixi el nucli amb la urbanització del Castell, que tindrà il.luminació, l’arranjament i legalització de dos bars, l’arranjament de voreres… tot això té projectes i subvencions. Tot i patir la pandèmia, el 2020 hem tirat endavant la preparació d’aquestes projectes amb subvenció al darrere. Faig una valoració excel.lent del treball fet pels regidors.
Ara ens plantem en 2021 amb aquests projectes preparats per fer. També vam canviar els contenidors de la brossa. Al 2021 es començaran a executar els projectes: hem començat amb l’enllumenat del poliesportiu, vam obrir els sobres digitals per legalitzar el bar de la plaça de la Bassa, surt a licitació el sostre del pavelló, tot i que l’administració, i més en situació de pandèmia, va molt lenta. Tenim salut financera, tenim projectes i tenim subvencions. Aquest any i el que ve veurem el fruit de la feina feta el 2020.
El pressupost municipal d’enguany s’incrementa més d’un 7% respecte a 2020 i les inversions pugen més d’un 250% sobre 2019. Què ha passat aquí?
Hem anat retallant serveis innecessaris, i a més, hem anat demanant subvencions que acompanyen els projectes. Si esperes a la subvenció per fer coses, no arribes a temps. El Centre Cultural costarà 140.000 euros, i ens han otorgat 120.000 euros.
La inversió que quedarà fer serà l’arribada de l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona. Caldrà fer primer el projecte. Tinc la intenció de tornar-me a presentar dins de dos anys, però encara que hi hagués un canvi polític, qui entri es trobarà projectes, subvencions concedides i un Ajuntament ordenat. No s’hi val a dir que jo faig les coses mentre jo estigui a l’Ajuntament i després ja veurem, no funciona aixi. És una mentalitat molt equivocada.
Posi calendari a les obres
La part que depèn de nosaltres està feta. Enguany es farà l’enllumenat del poliesportiu, el sostre o la legalització dels dos bars municipals,
No són legals?
No, no ho han estat mai. Els vam tancar nosaltres. Són temes elèctrics. Es legalitzaran els dos.
Enguany també preveiem fer el canvi d’una zona de l’enllumenat de la urbanització, ho farem per fases per què és una zona molt gran. També farem la il.luminació entre la urbanització i el nucli del poble, arranjarem voreres de la urbanització del Castell. Hi ha altres obres que passaran a 2022, com fer la biblioteca, el bar de la piscina -que es farà de nou-, l’enllumenat d’una part de la zona del Castell o la col.locació d’hidrants.
Faran les inversions congelant taxes i impostos. Com és això?
En la situació que ens trobem, no volem castigar la ciutadania. Al final, hem fet retallades de serveis innecessaris i aconseguit subvencions. Aquí és on havíem de demostrar la nostra capacitat de gestió, no apujant els impostos a la ciutadania. En aquests quatre anys demostrarem que sabem gestionar els recursos de l’Ajuntament com per sense apujar els impostos poder fer inversions i millorar el funcionament del’Ajuntament. També vam congelar, amb una bonificació del 100×100, les taxes a bars i restaurants per ocupació de la via pública. És un tema de sensibilitat.
Ha millorat el servei de la brossa?
Quan vam entrar, al cap a de dos mesos s’adjudicava el servei a FCC. Vam esperar a veure com funcionava. Els nous contenidors es van col.locar a l’estiu, justament en any de pandèmia, en el pitjor moment. Vam veure carències en volum de contenidors i freqüències de servei i vam estar tres mesos negociant amb el Consell Comarcal la incorporació de 71 contenidors nous, mentre vam duplicar la freqüència del cartró i del plàstic, i a l’estiu, de sis a set dies en la fracció resta. La situació ha millorat. És cert que té un cost important, augmentant en 86.000 euros anuals. Ara bé, em dol més gastar mil euros en un servei que no s’usa que no destinar més diners en un servei molt necessari.
Seguix incrementant-se l’empadronament de gent de Barcelona degut a la pandèmia?
Sí, el 2020, el vam tancar amb un increment en empadronaments del 3,8%, unes 115 persones en xifres absolutes, que és molt per al nostre poble. També s’han incrementat els treballs d’arranjament d’habitatges per adequar-los, alguns s’han convertit en primeres vivendes, i també hi ha més llicències de noves piscines. S’han venut més cases que mai perquè som atractius. També hi ha la picaresca de la gent que viu i treballa a Barcelona i s’empadrona aquí. Si els confinen poden venir aquí cada dia i tornar a Barcelona a treballar. Ara tenim més gent que mai.
Els nous empadronats solen teletreballar. Tenen solucionada la implantació de la fibra òptica?
Està instal.lada pràcticament al 99%. Li ha donat una gran empenta la primera tinent d’alcalde. Esperem ser aviat un dels primers municipis que tenen fibra òptica al 100%.
Segueixen els problemes amb els ocupes?
Sí. Hi ha dos tipus d’ocupacions, la de tipus social i els que són conflictius. No podem permetre tenir cases buides i gent sense casa. Molts ocupen vivendes que són dels bancs. Com fomentar que els bancs facin lloguer social? Quan canviem l’ordenança volem posar el límit més alt de l’IBI a aquestes vivendes dels bancs. Que resulta que al banc tant li farà? Doncs tindrem més recursos. Nosaltres no ens podem permetre fer vivendes socials, i menys quan veus que hi ha moltíssimes cases buides, i on la majoria d’elles són dels bancs. La seguretat que podem tenir a La Pobla no solventarà el problema de l’ocupació conflictiva, i sóc partidari de treballar amb els Mossos d’Esquadra. Cal que posin al mapa el problema de l’ocupació al nostre municipi.
Que es venguin moltes cases per la pandèmia és bo, evita ocupacions.
Tindran vigilants municipals o policia local?
El nostre projecte era de proposar policia local mixta. Mixta vol dir una part de policia local i una de vigilants. Estem redactant la relació de llocs de treball per analitzar què necessita l’Ajuntament ara i d’aquí a 15 anys. Però ha canviar la situació amb la futura caserna dels Mossos d’Esquadra de Torredembarra. Si no ha de ser eficient fer-ho mixte, contractarem només vigilants municipals. Volem un mínim de cinc vigilants, ara en tenim un. Aquest mandat ja els tindrem, com també personal d’administració, una o un bibliotecari i un cap de la Brigada Municipal. L’increment es notarà més en els vigilants.
Com està el futur del subministrament d’aigua?
A l’estiu vam haver de fer talls nocturns en el subministrament perquè els pous no donaven més de sí i per l’augment de població per la pandèmia. Vam haver de contractar camions cuba. Vam recuperar un pou, que ens va ajudar molt a limitar els talls a la nit. Enguany, hem previst fer obres per recuperar un altre pou i a l’altre se li posarà una bomba de reserva. Volem ser previsors controlant els dipòsits des del mes d’abril. És una tasca que està desenvolupant el regidor Ivan Garcia. Hem d’arribar a l’estiu amb els dipòsits el màxims plens possibles. Es tracta de buscar solucions immediates perquè més endavant ens connectarem amb el Consorci d’Aigües de Tarragona. El projecte es troba ara en revisió.
No tenen aigua del CAT en cap lloc de municipi?
No i estàvem pagant una reserva d’aigua que vencia als 15 dies d’haver entrat nosaltres a governar. L’anterior govern municipal va decidir que no era una inversió necessària. Ho vam aturar demanant al CAT una pròrroga de dos anys, o ens haguéssim quedat sense la possibilitat de tenir aigua de l’Ebre i això hagués estat una situació insostenible dintre d’uns anys. Ja els vam dir que ens volem connectar al CAT. Quan tinguem el projecte damunt la taula veurem quina és la millor subvenció a la que ens podem acollir.
Volem fer les obres en tres fases. El cost de la primera fase rondarà els 600.000 euros: aquí arribarà l’aigua del CAT des de l’autopista fins a un primer dipòsit situat abans d’arribar al poble. Així ens assegurarem de tenir aigua del CAT. Això ens solucionarà una part dels problemes ja que el terme municipal fa pendent i l’aigua del CAT no arribaria a la urbanització del Castell. Ara bé, al seu cantó, el Castell no hauria d’alliberar aigua per al poble quan hi hagués sequera.
Jaume Garcia
Equip de redacció