Bones perspectives turístiques per a aquest any 2024 amb la recuperació de xifres prepandèmia. Aquesta és la principal conclusió de la visita dels diferents municipis turístics de la Costa Daurada a la fira FITUR, a Madrid. La Diputació de Tarragona encapçala la promoció dels municipis de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre.
Aquest dimecres s’ha inaugurat el certamen, una primera jornada on hi han participat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, el president del Patronat de Turisme de la Diputació, Carlos Brull, el vicepresident segon de la Diputació, Enric Adell, i la vicepresidenta segona per la marca Terres de l’Ebre del Patronat de Turisme de la Diputació, Iris Castell, a més d’alcaldes i regidors de la demarcació. Un total de 30 ens públics i privats del sector turístic del Camp de Tarragona, el Baix Penedès i les Terres de l’Ebre són representats aquests dies a FITUR.
En declaracions a Tots21, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, s’ha mostrat molt optimista i ha destacat que “les primeres reunions que hem mantingut en aquesta cita obligada del sector turístic amb companyies aèries, tour operadors i agències de viatge ens fan ser positius en els pronòstics pel que fa a ocupació, recuperant les dades que teníem abans de la pandèmia. A més, també preveiem que l’Aeroport de Reus arribarà als 1.100.000 o 1.200.000 passatgers, una xifra que suposa un increment del 16% respecte al 2023″.
Per a Llauradó, els principals reptes de futur són “allargar l’estada dels turistes, intentar que augmentin la seva despesa durant l’estada a les nostres comarques i, sobretot, continuar treballant en la desestacionalització“.
Precisament la desestacionalització és també un dels objectius de Tarragona, tal i com ens ha explicat la seva consellera de Turisme, Montse Adan: “Tarragona ha de ser atractiva 365 dies a l’any. Els mesos que abans eren fluixos comencen ja a incrementar les xifres, com el mes de novembre passat o l’abril i el maig, on vam notar una pujada molt important. Tot i així, hem de continuar treballant per oferir un calendari accessible al visitant”.
Per a Adan, “malgrat les dades turístiques de Tarragona són molt bones, encara són modestes. Tarragona té molt marge de millora, es mereix molt més, i FITUR és una oportunitat de posar en escena la nostra ciutat amb tota la seva gran oferta”. Els mercats madrilenys i aragonès són un dels objectius a assolir i, “en aquest sentit, avui signem un conveni amb Ouigo i, a més, estem parlant amb altres operadors ferroviaris”.
Per a la consellera de Turisme de Tarragona, “la nostra ha de ser una ciutat city break, que la gent tingui ganes de venir-hi a passar el cap de setmana”.
Reus acudeix a FITUR amb una doble vessant, una de més local i una altra amb una visió més territorial. Tal com ha explicat l’alcaldesa, Sandra Guaita a Tots21, “per una banda, promocionem la ciutat amb el seu patrimoni modernista, la gastronomia i el vermut, però també ho fem amb l’aliança que conformem amb Salou, Cambrils i Vila-seca. La complementarietat dels quatre municipis fa que ens convertim en un pol d’atracció turística brutal i FITUR ens dona l’oportunitat de mostrar-nos al públic, tant en el mercat nacional com en l’internacional”.
Guaita també ha assenyalat Reus com una “palanca important per a la desestacionalització del turisme. Al territori tenim un turisme de sol i platja que els municipis costaners estan intentant complementar. Reus, amb el seu vessant comercial i cultural i amb les campanyes que duem a terme durant tot l’any, pot ajudar molt a la resta de la Costa Daurada a allargar la temporada turística”.
La capital de la Costa Daurada, Salou, és l’únic municipi amb estand propi per primera vegada a FITUR. L’alcalde, Pere Granados, comentava que “feia temps que demanàvem més visibilitat de la marca Salou en aquest tipus de fires i enguany l’hem aconseguida. Estem molt satisfets del resultat“.
Per a Granados, el tusime madrileny és molt important perquè “és turisme de proximitat (2,5 hores en AVE i poc més de 5 hores en cotxe), són set milions de persones i amb un poder adquisitiu més elevat”. “A més, el fet de ser turisme de proximitat vol dir que es poden desplaçar en qualsevol moment i això ajudarà a la desestacionalització”, ha afegit a aquest digital.
Per part de Vila-seca, el seu alcalde, Pere Segura, explicava que el sector privat és qui “fa més en aquesta fira. Nosaltres, com a administració, venim a demostrar que el nostre destí és viu, que tenim visió de futur i que anem millorant. A més, també volem palpar el mercat i conèixer quines són les perspectives per a aquest estiu”. Després de la seva visita a Ifema, el batlle es mostrava optimista: “El fet que la fira estigui tan plena indica que estem davant d’un any bo. Nosaltres som la quarta destinació turística de Catalunya i estem molt satisfets amb aquestes impressions que tenim de FITUR“.
Segura també ha parlat de les sinèrgies que es creen entre els diferents municipis: “Un sol municipi no pot fer gaire cosa, però entre tots fem que les nostres possibilitats no només sumin, sinó que es multipliquin”.
El municipi de Cambrils ha estat representat pel seu alcalde, Alfredo Clúa,i per la regidora de Turisme, Camí Mendoza. L’alcalde ha apuntat que “FITUR és l’aparador del turisme i Cambrils no hi podia faltar. Som un municipi molt conegut arreu d’Espanya com a destinació de turisme familiar i de relax. En això no tenim rival. Cambrils té un potencial brutal“, ha subratllat a Tots21.
Per la seva banda, Mendoza ha dit que “volem projectar Cambrils des de la gastronomia i l’esport, però també des de l’àmbit de la salut i la sostenibilitat. És el repte per a aquests pròxims anys”. La regidora i tècnics de l’Ajuntament han programat reunions amb diferents empresaris per “consolidar projectes ja engegats i per obrir noves portes”.
L’alcalde Mont-roig del Camp, Fran Morancho, també ha acudit a FITUR amb la previsió de “continuar consolidant el nostre producte. Som una destinació consolidada, amb un públic molt fidel, i les perspectives per a aquest 2024 són molt bones”. Morancho ha destacat la importància dels càmpings – on Mont-roig destaca per la seva àmplia oferta – com a pols d’atracció turística i també de l’habitatge d’ús turístic. El batlle ha afegit a aquest digital que “la sostenibilitat és prioritària en el nostre model. Per això estem fent carrils bicis i renaturalitzant espais“.
Per la seva banda, la presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT), Berta Cabré, també s’ha mostrat molt optimista: “Hem registrat un augment de les reserves i estem molt satisfets, però volem ser moderats perquè l’any passat els primers mesos van tenir molt bon comportament, però vam notar una davallada a final d’any”. Per a Cabré és important veure com evoluciona el sector, però “tot apunta que aquest any serà el de la recuperació de xifres prepandèmia“.
Els repte principal per a la FEHT també passa per la desestacionalització: “Ës una qüestió que treballem des de fa anys i que ens està funcionant, però hem de continuar treballant per fer les temporades encara més llargues i FITUR és una oportunitat per posar en valor els nostres atractius turístics”.
Des del sector privat, el propietari del Càmping Sangulí, Xavier Blasi, també ha acudit a FITUR per “fer contactes i veure quines són les tendències del mercat. Cal saber què demana el client i, en aquest sentit, la sostenibilitat és un repte molt important i ens hi hem d’adaptar”. “FITUR et permet en un sol dia fer molts contactes, és el lloc de trobada empresarial i polític”, destacava aquest empresari que porta “més de vint anys venint a FITUR”. Blasi es fixa especialment “en les grans tendències del mercat, la gent que d’alguna manera és la punta de llança del sector, la que innova més i la que et serveix d’exemple”. “És bo veure com les tendències es van creant, ja que “no s’improvisen, es van fent any rere any, què necessita el client i què ofereixen altresr països”.
Mayo Lorda / Jaume Garcia
Equip de redacció