.

Imatge dels redutors de velocitats que s’hi han instal.lat. Foto: Cedida

Figuerola del Camp és, des de fa uns mesos, un municipi més sostenible gràcies a la posada en marxa de la instal·lació solar fotovoltaica de l’Escola Mare de Déu de l’Esperança. Aquest dijous, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha conegut de primera mà aquest projecte d’energies renovables impulsat per la Diputació de Tarragona. Ho ha fet en el marc d’una visita institucional a Figuerola del Camp, acompanyada de la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal de la Diputació, Marta Blanch; del diputat delegat del Servei d’Assistència al Territori, Miquel Subirats; de l’alcalde del municipi, Josep Sans i de l’alcalde del Pla de Santa Maria i president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Mateu Montserrat.

La instal·lació de plaques solars de l’Escola Mare de Déu de l’Esperança es va posar en marxa a finals del 2021 i genera 11 kWp. De fet, aquest any 2022 es començarà i completarà la segona fase d’aquesta instal·lació fotovoltaica amb la col·locació de 20 plaques més per arribar als 20 kWp. D’aquesta manera, s’abastaran d’energia elèctrica els edificis de l’escola, el cafè de la cooperativa, la piscina i el consultori mèdic. L’actuació compta amb un ajut de 17.000 euros per les dues fases, corresponents al PAESC (Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima).

Els ajuts PAESC de la Diputació de Tarragona es van crear per impulsar accions destinades a reduir emissions i a millorar l’adaptació dels municipis al canvi climàtic, afavorint, així, la transició energètica. De fet, la Diputació treballa amb els municipis per aconseguir la reducció d’un 40% d’emissions de CO2 l’any 2030, un compromís establert per la Unió Europea i que s’emmarca en el Pacte d’Alcaldies per l’Energia Sostenible i el Clima, que pretén lluitar contra el canvi climàtic. A banda de coordinar el Pacte i promoure-hi noves adhesions, des de la Diputació es dona suport als municipis en l’elaboració, el seguiment i l’execució dels plans d’acció, alhora que es destinen ajuts a afavorir la transició energètica.

Durant la visita a Figuerola del Camp, la presidenta Noemí Llauradó s’ha referit a la importància de la sostenibilitat per al futur dels municipis. La sostenibilitat, ha assegurat, “no passa només per impulsar la transició energètica, sinó també per oferir millors serveis i oportunitats als veïns i veïnes i dotar-los d’eines i recursos per combatre el despoblament, i aquí és on la Diputació hi té un paper clau”.

Millora de la seguretat viària a la TV-2001 entre Figuerola i el Pla de Santa Maria

En el marc de la visita institucional a Figuerola del Camp, la presidenta Noemí Llauradó ha conegut el resultat de les obres de millora i adequació que la Diputació de Tarragona ha efectuat a la carretera TV-2001, entre Figuerola i el Pla de Santa Maria. Els treballs han millorat la seguretat i el drenatge en un total de 2 km, entre els PK 0+000 i PK 1+900. En concret, s’ha ampliat la calçada per garantir l’amplada mínima de dos carrils de tres metres cadascun, un per cada sentit de la circulació; s’ha millorat el drenatge en diversos punts i s’ha reforçat el ferm a tota la via. D’altra banda, s’han instal·lat reductors de velocitat a l’entrada del Pla de Santa Maria i de Figuerola del Camp per augmentar la seguretat de tots els usuaris i al voral s’ha deixat feta la canalització per preparar-la per al pas de fibra òptica. Les obres, que també han inclòs l’ampliació de 3 ponts i l’execució de cunetes transitables, han representat a la Diputació un total de 420.000 euros.

Ampliació de la Cooperativa Agrícola per guanyar funcionalitat i accessibilitat

La visita a Figuerola del Camp ha finalitzat a la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume on Llauradó ha conegut de primera mà les obres de reforma i ampliació que s’hi duran a terme aquest 2022 gràcies a l’aportació del Pla d’Acció Municipal de la Diputació. Un total de 147.277 euros serviran per reformar i adequar la sala d’actes, a la planta baixa, i construir-hi una nova sala polivalent de 30 m2 destinada a les entitats del municipi. Al primer pis es preveu canviar la distribució i la construcció d’una nova terrassa. També s’instal·larà un ascensor per a facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. D’altra banda, i per tal d’ampliar l’espai, s’adquirirà l’edifici de Cal Batista, adjacent a la Cooperativa. Un conjunt de reformes que tenen com a objectiu millorar la funcionalitat i l’accessibilitat d’aquest equipament municipal.