.

El complex industrial de Repsol a Tarragona. Foto: Neus Bertola

L’impost a les energètiques decaurà quan acabi l’any després que, als darrers dies, Junts s’hagi mostrat reticent a prorrogar-lo si això implica la pèrdua d’inversions a zones com Tarragona. En canvi, s’ha acordat un paquet fiscal que, entre altres mesures, inclou la creació d’un nou impost sobre el marge d’interessos i comissions de determinades entitats financeres que s’aplicarà durant tres exercicis consecutius a partir del 2024. També s’han pactat canvis en la tributació de productes específics com el tabac, els combustibles o els cigarros electrònics, així com a l’impost de societat.

Repsol havia anunciat que frenava una inversió de mil milions d’euros al Camp de Tarragona si es mantenia l’impost.


Altres notícies:


Tal com han apuntat fonts del govern espanyol a l’ACN, les mesures tributàries incloses en les esmenes pactades amb els socis compleixen amb el pla fiscal enviat a la Comissió Europea i amb la reforma fiscal compromesa en el pla de recuperació. Des de l’executiu agreguen que serviran per avançar cap a un sistema tributari “més progressiu”. “Qui més en té més ha d’aportar”, argumenten.

Entre les novetats del pla hi ha la creació d’un nou impost sobre el marge d’interessos i comissions de determinades entitats financeres. Aquest nou gravamen anirà al marge d’interessos i comissions obtinguts per entitats de crèdit i les sucursals a Espanya d’entitats de crèdit estrangeres. Segons han apuntat, tindrà un caràcter progressiu de l’1% al 6% en funció de la base liquidable.

Aquest nou impost permetrà la deducció del 25% de la quota de Societats. A més, s’estableix una deducció extraordinària en cas que les entitats pateixin un “descens sostingut de la rendibilitat”. El nou impost tindrà efecte per als períodes impositius que s’iniciïn l’1 de gener del 2024 i s’abonarà el 2025. Serà aplicable durant tres exercicis consecutius a partir del 2024.

Societats, IRPF i combustibles

El pacte també inclou canvis a l’impost de societats per adequar-lo a sentències recents dels tribunals. Així, s’estableix novament un límit a les grans empreses o grups empresarials per aplicar deduccions per compensar les bases imposables negatives. El límit és del 50% per exercici per a les empreses amb una xifra de negoci entre els 20 milions i els 60 milions d’euros i del 25% per a aquelles que superessin els 60 milions d’euros.

Pel que fa a l’IRPF en les rendes del capital s’incrementa un punt la tributació per aquelles superiors als 300.000 euros (passa del 28% al 29%). “És una mesura que avança en la progressivitat de l’impost i permet avançar en l’equiparació de la tributació de les rendes del treball i del capital”, detallen des de l’executiu.

L’acord també preveu l’equiparació de la tributació del dièsel a la gasolina. S’elimina així la bonificació que tenia el dièsel davant de la benzina, tot i que la mesura no afecta el gasoil professional. Això es fa en considerar que no té sentit mediambiental, ni sanitari incentivar ni bonificar el dièsel davant de la gasolina. Tot i això, hi ha un mecanisme per rebaixar la tributació si els preus del dièsel pugen de manera sostinguda. La mesura entrarà en vigor l’1 d’abril del 2025.

Tabac

El pacte amb els socis també inclou la creació d’un impost sobre els líquids per a cigarrets electrònics i altres productes relacionats amb el tabac. Aquest recaurà sobre el consum de líquids per a cigarrets electrònics i vaporitzadors, bosses de nicotina i altres productes similars. L’objectiu és combatre l’augment del consum, especialment entre els més joves.

La posició de Junts

La setmana passada, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va avisar que la seva formació no permetria que l’impost a les companyies energètiques es convertís en permanent si aquesta mesura posava en risc inversions a Tarragona o al conjunt de Catalunya.

També la patronal Foment del Treball ha demanat evitar que l’impost a les energètiques es converteixi en permanent. La patronal catalana ha assegurat darrerament que la mesura era “temporal i excepcional” i ha avisat que si es consolida “posa en risc la continuïtat” d’inversions importants a tot el país. Segons Foment, el tribut fins i tot pot posar “en dubte el futur del pol químic de Tarragona”.

ACN