La crisi de refugiats que està vivint Europa requereix mesures excepcionals que fins ara no havíem necessitat i per les quals, cal reconèixer-ho, no estàvem prou preparats. La UE és un dels actors clau en ajuda humanitària a tot el planeta, però fins ara no estava equipada per donar una resposta ràpida i àmplia a les crisis humanitàries que es produeixen dins del territori europeu. L’arribada massiva de refugiats ha canviat totalment l’escenari.
Aquesta setmana la Comissió ha presentat una proposta per crear un mecanisme d’ajuda d’urgència en cas de crisi humanitària dins de la UE. Es tracta d’un instrument dotat amb 700 milions d’euros durant els propers 3 anys i que es destinarà, sobretot, al subministrament d’aliments, serveis sanitaris, allotjament, protecció o educació dels refugiats que arriben a Europa. Aquesta proposta de la Comissió es basa en el valor europeu fonamental, la solidaritat, i el volem tenir llest el més aviat possible perquè tal com va dir ahir el comissari Stylianides: ” no podem perdre ni un segon en el desplegament de tots els mitjans possibles per evitar el patiment humanitari dins de les nostres fronteres”
Que aquesta proposta de resposta a crisis humanitàries arribi ara no vol dir que fins ara no s’hagi fet res per ajudar a totes aquelles persones que travessen les nostres fronteres buscant refugi. Al contrari, durant el darrer any la UE ha mobilitzat més de 10.000 milions d’euros per donar resposta a la crisi i ajudar els països més afectats. No obstant, els instruments de què disposàvem, com el Fons d’Asil, Migració i Integració o el Fons de Seguretat Interior, no havien estat dissenyats per fer front a una crisi d’aquestes dimensions.
Una altra de les eines que s’ha activat en el darrer any és el Mecanisme de Protecció Civil de la UE, un sistema que permet mobilitzar suport material com tendes, mantes, hospitals de campanya, etc. tant dins com fora de la Unió Europea a través de les aportacions voluntàries dels Estats. En aquesta crisi, el Mecanisme de Protecció Civil s’ha activat a Croàcia, Grècia, Eslovènia i Sèrbia; aquests països han rebut un total de 780.000 articles provinents de 15 Estats membres entre els quals Espanya.
Això però només pot complementar el sistema de recolocació, que avança més lentament del que tots desitjaríem. Entren tant, cal que el mecanisme d’emergències davant de crisis humanitàries es posi en marxa el més aviat possible per pal·liar el patiment de tantes i tantes persones que arriben a Europa fugint de la guerra i de la crueltat dels seus països.
Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Equip de redacció