Europa es troba davant d’una de les crisis més importants que ha afrontat mai; la crisi de refugiats a la qual estem fent front és la més greu des del 1945. Davant d’aquesta situació sense precedents tenim el deure d’actuar per donar resposta i protegir el centenars de milers de persones que fugen dels seus països buscant protecció a Europa.
I no només parlo del deure de respectar les lleis europees i internacionals, parlo també del deure moral que tenim com a europeus, del deure amb els nostres valors, el deure amb la nostra història, el deure davant les futures generacions.
Avui vivim un moment clau per demostrar al món i a nosaltres mateixos que la solidaritat, un dels valors que ens fa i ens defineix com a Europeus, segueix sent tan vigent com quan Schuman va fer la seva declaració, ara fa 65 anys, i va pronunciar aquestes paraules: “Europa no es farà de cop, ni en una construcció de conjunt: es farà per realitzacions concretes, tot creant en primer lloc una solidaritat de fet”. La solidaritat és un dels valors que es troba al cor de la integració Europea, que ens ha permès arribar fins aquí i ens ha de permetre superar aquesta crisi i sortir-ne reforçats.
El títol de l’article el prenc de les paraules que va pronunciar el president Juncker en el seu Discurs sobre l’Estat de la Unió, on va recordar que “a Europa, en algun moment, tots hem estat refugiats. La nostra història comuna està marcada per milions de persones que han fugit de persecucions religioses, polítiques, de guerres, de dictadures o de l’opressió”. Juncker es va recordar dels Hugonots, que van haver de fugir de França al S.XVII; dels jueus i gitanos i molts d’altres que van haver de fugir de l’horror Nazi dels anys 30 40; dels republicans espanyols fugint després de la guerra civil; dels revolucionaris Hongaresos que van haver de fugir cap a Àustria després del seu alçament contra el règim comunista…
Com a europeus hem de ser fidels a les nostres creences i als nostres valors, en la nostra més que demostrada habilitat per acollir aquells que necessiten protecció. No podem oblidar que també en Freddy Mercury, l’Zlatan Ibarahimovic, l’Albert Einstein o l’Steve Jobs van ser refugiats.
Estic segur que sortirem reforçats d’aquesta crisi, i el que és més important: més preparats per poder afrontar crisis futures. Estem treballant no només per reubicar les persones que arriben a les fronteres de la UE fugint dels seus països sinó també per combatre les causes profundes que fan que aquestes persones hagin d’arriscar-ho tot per aconseguir arribar a Europa i sobreviure. Ara hem de ser forts, restar units i respectar els nostres valors. El món, nosaltres mateixos i les nostres futures generacions ens jutjaran en funció de com reaccionem davant d’aquesta situació.
Equip de redacció