El pròxim 20 de novembre farà dues dècades que Makro va obrir portes a Tarragona. Una efemèride molt especial per aquesta multinacional dedicada a la distribució majorista en el sector de l’hostaleria. A més, aquest mes de setembre fa 50 anys que la companyia va aterrar a Espanya, on actualment disposa de 37 botigues a 15 comunitats autònomes.
A Tarragona, el seu director, Fernando Palacio, fa balanç d’aquests 20 anys, fent referència al passat, al present i al futur de Makro a Tarragona.
Fernando, com defineixes l’evolució de Makro a Tarragona des que vau aixecar la persiana l’any 2002 fins ara?
La veritat és que obrir a Tarragona va ser un repte. Sempre s’ha caracteritzat la demarcació per ser un mercat molt dinàmic, marcat per una estacionalitat molt significativa i això, ho torno a reiterar, va ser un desafiament.
En aquell moment, disposàvem de dos centres a Barcelona capital, encara no s’havia posat en marxa el de Barberà del Vallés, i obrir a Tarragona, a la localització on estem, va ser una declaració d’intencions, de posar en valor Tarragona i la seva importància en el territori català.
Durant aquests anys, ens hem implicat en el territori tarragoní, incorporant proveïdors locals i significatius a la zona, més enllà del factor de venta. El sector de l’hostaleria ha viscut de tot en aquestes dues dècades, i la pandèmia resumeix allò inimaginable, que ha estat real, i que contraposa els bons moments als dolents. Ara bé, Makro sempre ha estat allí i som un referent a nivell provincial.
En aquest cas tu vas ser partícip actiu de l’arribada de Makro a Tarragona. Com ho recordes?
En el meu cas particular vaig arribar a Tarragona a l’agost de 2002, quan l’espai que ocupem en l’actualitat a la carretera vella de Salou era un solar. Formava part de l’equip d’obertura amb la responsabilitat de seleccionar l’equip que hi treballaria. Posteriorment l’any 2006 vaig ocupar funcions de director a Saragossa, per tornar a la capital tarragonina durant uns mesos el 2015. Em destinen llavors a Barcelona i retorno el 2020, en plena pandèmia, i aquí continuo. Tarragona és un centre molt especial per mi, a nivell professional i personal. Li tinc molt d’afecte.
Intueixo que la pandèmia ha marcat un abans i un després en la teva trajectòria i en la de Makro a Tarragona?
Per nosaltres va ser un veritable ‘shock’. En la meva trajectòria a la companyia mai vaig arribar a pensar que un dia entre setmana abaixaríem la persiana a les 14h. Aquesta empresa té la gran sort de tenir molt de múscul, i tant des d’Alemanya, on tenim la nostra seu central, com des de la direcció d’Espanya, ens ho van reiterar en tot moment que la premissa era molt clara: no anàvem a abandonar al sector.
I així va ser, quan no hi havia activitat, vam ajudar als nostres clients en la seva activitat personal, els vam ajudar en formacions de diversa índole, financera, operativa, de tota mena. Pels meus companys i per mi, sobretot pels que portem anys a la casa, ens vam adonar de en quina companyia estem, de quins són els seus valors, i de com aquests es feien exemplars amb els clients.
El sector i Makro noten símptomes de recuperació a Tarragona? És palpable amb xifres?
Sí, efectivament. Després de dos anys podem dir que hem recuperat el volum de negoci del 2019 i que l’estem superant. L’any passat vam créixer un 6% i aquest any i aquest 2022 està sent molt bo gracies al treball conjunt d’hostalers, distribuïdors i fabricants. L’estiu de l’any passat ja vam comprovar que el sector de l’hostaleria tornava poc a poc a ressorgir.
Et noto molt sensibilitzat i a la vegada content d’aquesta resurrecció en el sector a la nostra demarcació. Veritat?
Per nosaltres el principal agraïment és veure que els clients no han deixat de confiar en nosaltres, que seguim generant noves altes a Tarragona i que qualsevol projecte vinculat a l’hostaleria pensa en nosaltres com a proveïdors. La nostra màxima és que el professional de la hostaleria senti Makro com casa seva. Tenim persones que venen al nostre centre cada dia, i que per ells forma part de la seva rutina. Les enquestes als clients ens demostren la satisfacció en els petits detalls i la connexió que tenim amb ells.
Com a director portes el braçalet de capità. Ara bé, tot seguit m’agradaria fer referència als treballadors i treballadores de Makro a Tarragona, a l’equip.
Actualment en temporada alta som 80 persones treballant. Una dotzena formen part de l’equip que va començar l’any 2002 i s’han desenvolupat professionalment a la casa i hi han progressat dins d’ella. Des de fa uns mesos estem immersos en un pla de transformació amb una forta ambició de creixement pels pròxims anys, incidint en un factor clau per Makro: les persones. La nostra filosofia la remarquem en una de les nostres sales de treball, amb el lema ‘Treballar en equip divideix l’esforç i multiplica els resultats’. Aquest és el nostre ADN.
Com es veu des de Makro el que serà l’evolució del sector a curt termini?
Ho centralitzaria en tres aspectes molt important i on vull posar-hi èmfasi: distribució, digitalització i qualitat del producte. Sense oblidar que actualment una de les principals preocupacions del sector és la manca de personal a l’hostaleria. Un repte en el que serà necessari ajudar a l’hostaler a trobar una solució i a superar-ho.
Comencem pel primer, distribució
Per nosaltres ha estat vital el creixement de la distribució, aquesta companyia quan arriba a Espanya sorgeix com un model de CASH&CARRY és a dir, un espai on el professional es desplaçava a comprar, pagava i s’ho emportava, a ara transformar-nos el 2022 en Makro Distribució Majorista SA, canviant la seva raó jurídica, ja que entenem que el mercat és un mercat fonamentalment de distribució. I tot i tenir 37 centres de venta directa a Espanya, som conscients que el mercat necessita servei directe. Ara mateix un percentatge anual molt important es basa en aquest negoci ja que afortunadament no deixa de créixer, molt per damunt del CASH&CARRY.
Nosaltres estem treballant a nivell logístic de manera molt potent i Catalunya és pionera i ja tenim en funcionament una plataforma regional. És la primera la de Catalunya en descentralitzar la distribució, que fins ara estava unificada a Madrid. Ara a El Prat del Llobregat tenim una segona plataforma logística.
Pel que fa a la digitalització, com s’hi ha involucrat Makro?
Per aquí va el futur, la digitalització del sector és fonamental, la pandèmia ens ha ensenyat que el negoci de l’hostaleria, o és un negoci digital o no ho és.
En el nostre compromís amb l’hostaleria, hem volgut projectar la nostra estratègia corporativa des d’una perspectiva innovadora, apostant per un projecte de digitalització de bars i restaurants, que ofereix noves solucions als nostres clients, entre elles, l’eina Dish Order, perquè l’hostaler pugui tenir la seva pròpia eina de comandes delivery i take away, la creació de pàgines web, així com eines de reserva.
I finalment, el producte.
A Makro fem una ferma aposta pel producte local. En el nostre compromís amb les diferents comunitats autònomes en les que som present, fomentem la producció local d’aliments de la màxima qualitat per a donar suport a l’economia local i la creació d’ocupació, així com oferir als nostres clients un assortiment diferenciador, d’acord sempre amb uns paràmetres de qualitat i sostenibilitat.
Mostra d’això és el projecte ADN Local, que fa costat als productors locals amb l’objectiu d’oferir un assortiment sostenible als seus clients. El projecte, que pretén fer veure el nostre compromís amb la qualitat i la cura de l’entorn, té tres pilars fonamentals: els productors locals, el producte i el territori.
Com és un dia a dia a Makro Tarragona per aquells que no ho coneguin?
Som un centre productiu que treballa 24 hores al dia, ja que rebem la mercaderia de matinada. A les 8 del matí aixequem la persiana i oberts estem fins les 21h de dilluns a dissabte. Hi ha clients que a les 7:50h del matí ja esperen a que obrim portes, i no descarto que en un futur, sobretot a l’estiu, puguem obrir abans. Un cop oberts, el dia es basa en gestió i tracte amb el clients. Els dimarts i els divendres són els dies més intensos a l’estiu a nivell de volum de càrrega de feina.
Pensi que tenim 3.000 m2 de sala de venta, que compaginem amb el magatzem. La nostra obsessió és que la compra sigui el més accessible, fàcil i còmoda. Ja que el nostre client no ve a comprar en el seu temps d’oci, ho fa en el seu temps de treball i el seu temps és or. Un client que fa un compra estàndard en temporada alta triga una mitjana d’uns 40 minuts des del moment en que entra fins que surt amb el producte ja facturat.
Per acabar, cal posar en valor la implicació de Makro en activitats socials i solidàries al territori. Acostumen a ser-hi quan se’ls necessita?
Portar 20 anys a Tarragona significa formar-hi part, prendre-hi part. Del seu teixit associatiu, de les activitats que s’hi desenvolupen.
Continuant amb la nostra estratègia de sostenibilitat, a Makro estem molt compromesos amb el desaprofitament alimentari. Per això, comptem amb un pla de prevenció amb mesures que ens permeten minimitzar la pèrdua de productes, per assegurar el seu consum abans que caduquin. Gràcies a aquest pla, el nostre centre de Tarragona realitza aportacions constantment al Banc d’Aliments i a Creu Roja.
A més, recordo quan es van produir els aiguats a l’Espluga de Francolí del 2019, que vam ser-hi ajudant, o fa uns mesos en un sopar solidari a Cambrils en benefici de la malaltia de l’ELA, o posant el nostre granet de sorra en activitats que organitza l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (AEHT). Ens omple d’orgull.
Fernando, a tu, a tot el teu equip de gent de Tarragona, i a la companyia, moltes felicitats pel doble aniversari.
Gràcies, un plaer.
Helder Moya
Equip de redacció