L’Ajuntament de Salou va encetar aquest dimecres 26 de juny els actes commemoratius de la Setmana de l’Orgull LGTBI+. Durant la taula rodona sobre delictes d’odi contra el col·lectiu LGTBIQ+ celebrada la sala Costa Daurada de l’ajuntament de Salou, diferents experts han compartit les seves perspectives sobre la complexitat i els reptes de combatre aquests delictes.
La conferència, organitzada per la regidoria d’Igualtat, ha reunit uns 70 assistents i ha estat conduïda i moderada per la inspectora Raquel López, cap de la Policia Local de Cambrils.
En la xerrada, el jutge de Reus, Diego Álvarez de Juan, ha destacat la tendència a judicialitzar problemes socials que moltes vegades podrien resoldre’s millor a través de l’administració. Ha argumentat que el col·lectiu LGTBIQ+ no hauria de ser considerat com a vulnerable per definició, sinó que la normalització requereix reconèixer-los els mateixos drets que a la resta de la societat i sobretot d’altres col·lectius.
D’altra banda, la fiscal Ana Farrero ha il·lustrat la complexitat de tipificar legalment els delictes d’odi, ressaltant la dificultat de traduir aquests actes en condemnes efectives dins del marc legal actual. Ha mencionat que sovint les solucions legals a casos difícils provenen de la creativitat (ocurrències) dels juristes, encara que va subratllar la necessitat d’una legislació més clara, més concisa i aplicable.
Manuel Peinado, president de Gaylespol, ha parlat sobre la resistència que encara existeix en certs sectors professionals a acceptar i integrar la diversitat sexual i de gènere. Ha destacat la importància de continuar advocant pels drets, especialment per les persones trans, emfatitzant que encara queda camí per a una societat més inclusiva, tot i que s’ha avançat molt.
Altres notícies: |
Finalment, Carlos López, director del centre penitenciari Mas d’Enric, ha centrat la seva intervenció en la realitat de la diversitat sexual dins les presons. Ha comentat que, malgrat les millores en la tolerància i el respecte, molts reclusos encara experimenten la seva homosexualitat en silenci i molta discreció, temorosos de possibles represàlies.
L’acte ha acabat amb un missatge clar sobre la necessitat de promoure una major consciència i educació sobre la diversitat i el respecte mutu, amb l’alcalde de Salou, Pere Granados, i la regidora d’Igualtat, Julia Gómez, reafirmant el compromís de la ciutat amb la promoció d’una convivència basada en el respecte a la diversitat. Granados ha insistit que ens hem de respectar com a persones sense tenir en compte les preferències sexuals de cadascú.
Aquest dijous, a la tarda la sala Costa Daurada acollirà una taula rodona, on els periodistes abordaran la temàtica LGTBI i com s’hauria d’informar sobre aquest col·lectiu.
Equip de redacció