.

El grup criminal estafava les víctimes amb el mètode del vishing. Foto: Guardia Civil

El grup criminal estafava les víctimes amb el mètode del vishing. Foto: Guardia Civil

La Guàrdia Civil de la Regió de Múrcia ha desenvolupat l’operació ‘Facemobil’, una recerca iniciada en el municipi murcià d’Águilas per la comissió d’estafes a través del mètode ‘vishing’ i en la qual s’ha desarticulat un grup delictiu que es lucrava de manera fraudulenta fent-se passar per operadores de telefonia.

Després de l’operació, que encara continua oberta i que es troba emmarcada en el ‘Pla de prevenció i resposta contra la ciberdelinqüència’, l’Equip @ de la Benemèrita ha investigat a cinc integrants del grup delictiu com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, estafa, usurpació de l’estat civil i falsedat documental. Alguns d’ells han estat localitzats a Tarragona.

Les actuacions es van iniciar després de la presentació d’una denúncia a Águilas (Múrcia), on el denunciant narrava com havia estat víctima d’una estafa mitjançant enginyeria social per part d’una suposada empresa de telefonia, des de la qual suposadament li havien ofert un terminal mòbil d’alta gamma i una tarifa bastant avantatjosa, tot això previ pagament d’uns imports en un compte bancari que li van facilitar.

Després d’abonar les quantitats requerides per la suposada operadora, mai va rebre el terminal mòbil que pretenia adquirir ni es va fer efectiva la tarifa, per la qual cosa va contactar amb la companyia des de la qual suposadament l’havien trucat, sent informat aleshores que ells no li havien realitzat cap oferta i que el compte bancari on havia realitzat els pagaments no pertanyia a la companyia.

L’Equip @ de la Benemèrita va obrir l’operació per a investigar els fets delictius denunciats i va constatar que darrere de l’autoria d’aquests, presumptament, es trobava un grup delictiu, dirigit per un home d’origen marroquí que obtenia informació de les seves víctimes en haver-se donat d’alta com a autònom d’una empresa d’un call center, des de la qual tenia accés de primera mà a valuosa informació de les seves futures víctimes, com el nombre de línies de telèfon que tenien al seu nom, dades de facturació i filiació completa, entre altres, la qual cosa li generava una certa credibilitat a l’hora de materialitzar l’engany.

El modus operandi emprat per a perpetrar els fets investigats és conegut com vishing i consisteix en la suplantació d’identitat d’una entitat –bancària, financera, telefònica o qualsevol altra– i convèncer d’aquesta manera a les seves víctimes que el tràmit que estan realitzant és encertat i amb una empresa de prestigiosa solvència.

En aquest cas, inicialment, mantenien contacte mitjançant trucada telefònica on es feien passar per agents comercials de diferents operadores de telefonia. Per a això es valien de totes les dades que el capitost de l’entramat facilitava a la resta de l’organització, oferint-los tarifes exclusives i l’adquisició d’una terminal mòbil d’última generació en condicions molt avantatjoses, tot això previ pagament d’una quota que havien de fer en un número de compte.

Fruit de les perquisicions realitzades, els guàrdies civils van esbrinar que el grup delictiu canviava constantment de comptes bancaris amb la clara intenció de dificultar la traçabilitat dels diners, el qual era rebut pels integrants que actuaven com a mules econòmiques, que es quedaven amb un percentatge de la quantia prèviament pactat i remetien la resta fent ús d’empreses que tenen com a finalitat l’enviament de diners a l’estranger.

Posteriorment i per a continuar mantenint el contacte amb les seves víctimes contactaven, a través d’una aplicació de missatgeria instantània, fent ús d’una altra línia mòbil des de la qual feien enviament de diferent documentació, plagiant els logotips i símbols a les operadores suplantades, donant amb això aparença de veracitat.

Una vegada obtinguts tots els indicis necessaris, la Guàrdia Civil va situar a cinc integrants del grup delictiu a Vitòria, Barcelona i Tarragona, on han estat investigats i se’ls ha instruït diligències com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, estafa, usurpació de l’estat civil i falsedat documental.

Durant el desenvolupament de l’operació, fins al moment, els guàrdies civils de l’Equip @ han comptabilitzat una desena de comptes bancaris relacionats amb els diners era transferit procedent de les estafes, i al voltant de mig centenar d’afectats per la trama delictiva ara desmantellada.

La Benemèrita continua amb l’operació oberta, ja que es presumeix que el nombre de víctimes pot ser molt major i que hi ha més persones involucrades en els fets investigats, per la qual cosa no es descarten noves detencions.

Els investigats, juntament amb les diligències instruïdes, han estat posats a la disposició de les autoritats judicials competents. La direcció judicial de l’operació l’ha desenvolupat el Jutjat d’Instrucció de Lorca (Múrcia).