Els rodencs i rodenques podran escollir a partir del proper dijous en quines propostes s’invertiran 130.000 euros del pressupost municipal. La fase de votació de l’edició 3 dels Pressupostos Participatius s’allargarà durant dues setmanes, fins al 31 de març. Durant aquest temps les persones empadronades, majors de 16 anys, podran escollir un total de tres propostes, una de l’àmbit general i dues de dos barris diferents, una per a cada barri.
Podran fer-ho presentant la butlleta de participació, amb el seu DNI, a l’Ajuntament; o els dies 16, 23 i 30 de març a la paradeta de votació que l’Ajuntament muntarà al mercat setmanal de 9 a 13h. I també de forma telemàtica al web https://vota.tudecideixesrdb.cat
Els rodencs i rodenques podran triar entre cinc propostes de l’àmbit general, com ara la creació d’una ruta running segura, il·luminada i amb punts de videovigilància, o l’asfaltat de l’aparcament de terra de l’àrea dels Llimoners i el consultori, proper a l’escola Salvador Espriu.
Pel que fa als barris, del nucli urbà hauran d’escollir una inversió d’entre les vuit disponibles, com ara l’embelliment de l’entorn de l’escola Salvador Espriu, la instal·lació d’un opi digital, l’eliminació de barreres arquitectòniques o la instal·lació de més papereres.
Per a l’Eixample hi ha tres inversions entre les quals triar, com, per exemple, la creació d’una zona verda i la instal·lació de més elements de joc al parc infantil d’educació viària.
Quant a la resta, la ciutadania podrà escollir entre una proposta de cada barri, com ara la millora de la zona verda de Berà Mar; l’engrandiment de l’àrea d’esbarjo per a gossos del carrer Ponferrada, a Costa Daurada; l’arranjament del camí de Sant Salvador, a Les Torres; la transformació de jardineres en bancs fets amb trencadís, al Roc de Sant Gaietà; o la instal·lació d’un parc de tirolina a la platja Llarga, entre d’altres.
Les propostes finals se seleccionaran en base als vots obtinguts i al límit econòmic establert de 130.000 euros.
Fase de priorització, una novetat
L’Hotel d’Entitats va acollir el 20 de gener a la tarda una sessió de priorització. Aquesta, una novetat d’enguany, va servir per fer encara més partícips a la ciutadania i perquè tot el procés participatiu esdevingui totalment transparent.
A la sessió es va convocar a la ciutadania en general, però sobretot a aquelles persones que entre el 2 i el 18 de desembre van presentar una o dues propostes d’inversió, per tal de prioritzar, a través del debat, 26 propostes.
Amb les 131 recollides -79 propostes per via telemàtica i 52 en paper-, els tècnics municipals van fer prèviament una validació inicial d’acord amb els criteris inclosos al protocol de l’edició, i van ser descartades aquelles que no els complien, com, per exemple, les propostes que feien referència a treballs de manteniment i no a inversions; aquelles que no són competència de l’Ajuntament o no són viables tècnicament. D’altres propostes, un total de 15, apareixien repetides o eren molt semblants i els tècnics les van fusionar en una sola; i 8 ja estan previstes per a ser executades.
En total havien estat validades 51 propostes. D’elles, els i les assistents a la sessió de priorització van escollir les 26 més importants, les quals passen ara a la votació final.
Equip de redacció