.

És el primer cop que l’Ajuntament ha impulsat un procés d’aquest tipus i s’hi destinaran 35.000 euros

La millora del Parc de les Parades ha estat el projecte que els veïns i veïnes han escollit a través dels Pressupostos participatius, un procés que l’Ajuntament de Vilallonga ha impulsat per primer cop en la seva història. Aquest projecte va obtenir 89 vots i va superar altres opcions, com la millora de les carrosses dels Reis d’Orient (62 vots) o la plantada d’arbres i realització d’una zona d’ombra al mateix Parc de les Parades (48 vots).

D’aquesta manera, a la millora del Parc de les Parades s’hi destinaran 35.000 euros del pressupost municipal de 2019, la meitat dels diners de la partida destinada a inversions. Aquesta millora preveu la instal·lació d’una zona de pícnic, bancs, taules, jocs infantils, taules de ping-pong, pavimentació i un sorral.

Els Pressupostos Participatius són un mecanisme de participació i gestió del municipi, mitjançant el qual els veïns i veïnes poden proposar i decidir sobre la destinació d’una part dels recursos municipals, establint així un canal efectiu de democràcia participativa. A més del component decisori, el Pressupost Participatiu pretén incorporar dins del procés accions destinades a millorar la comunicació entre veïnat i Ajuntament, així com generar espais de reflexió col·lectiva entorn les mancances i necessitats del municipi.

Amb aquesta motivació és amb la que l’equip de govern format per ERC-AM i VPM-CP ha fet aquesta important passa endavant en transparència i participació, obrint per primer cop els pressupostos municipals a tot el veïnat tal i com es va comprometre en el pacte de govern.

La valoració que fa el govern municipal del procés dels Pressupostos Participatius és molt positiva, ja que hi han participat 299 persones, un 15,67% del cens municipal de majors de 16 anys. Recordem que en aquest procés participatiu podien votar totes les persones majors de 16 anys empadronades a Vilallonga del Camp entre 34 propostes diferents que van ser validades entre les 82 presentades pels veïns. Les propostes descartades ho van ser per diverses raons: excedien del cost, eren massa

generals o no eren viables o sostenibles. D’aquestes 157 persones van votar de forma on-line i 142 de forma presencial.

El procés

Inicialment durant el mes de juny es va dur a terme una campanya de comunicació amb l’objectiu de fer arribar el procés al conjunt de la ciutadania, facilitant-ne la seva comprensió i motivant la seva participació en el procés. També es van realitzar reunions de presentació del procés, una amb representants de les entitats del municipi i, una segona, oberta a tota la ciutadania durant la qual es va facilitar també l’elaboració de propostes conjuntes per incorporar al procés. Es van fer a través de dinàmiques de grup.

Després es va portar a terme l’elaboració i presentació de propostes ciutadanes per diferents canals: durant la sessió de presentació i elaboració de propostes conjuntes, a través del formulari en paper que es va fer arribar a totes les llars i que es podia retornar a les oficines municipals durant un període determinat i a través del formulari on-line disponible al web municipal.

La valoració tècnica de les propostes es va realitzar entre els mesos de juliol i setembre 2018 a càrrec d’una comissió tècnica. Aquesta comissió també va calcular el cost aproximat de cadascuna de les propostes que s’havien considerat vàlides tècnicament. Els resultats de la valoració es van publicar al web municipal i es van facilitar a tots aquells veïns i veïnes que les havien presentat.

Votació popular

Les propostes que la comissió tècnica va valorar com a vàlides van passar a la fase de votació durant la qual tots els veïns i veïnes de Vilallonga del Camp van poder votar les propostes, mitjançant butlleta i mitjançant la web de pressupostos participatius.

Les propostes finals se van seleccionar en base als vots obtinguts i als límits establerts, fent les combinacions necessàries per tal d’arribar a la partida determinada per al procés de 35.000 euros, que finalment va ser per una sola actuació.

Un cop realitzat l’escrutini, es va realitzar el 30 d’octubre al Centre Recreatiu una sessió de presentació pública dels resultats de les votacions, així com sobre la participació en el procés. Finalment, es va facilitar la possibilitat de que qui ho desitgés pogués valorar com s’ha desenvolupat el procés de Pressupostos Participatius per tal de tenir-ho en compte per a

futures edicions. Aquesta valoració ciutadana s’afegirà a la valoració que en facin la comissió de coordinació i la comissió tècnica.

Destacats:

En el procés hi han participat 299 persones, un 15,67% del cens municipal de majors de 16 anys

S’han recollit fins a 82 propostes dels veïns i després de la validació se’n van poder votar 34