El col·lectiu de taxistes, en veu del president l’Associació Provincial del Taxi de Tarragona, Joaquim Olivé, es mostra disconforme respecte la implantació immediata d’una àrea metropolitana al Camp de Tarragona. Tal i com va avançar Tarragona21 fa una setmana, la Generalitat ha elaborat un informe previ per a la confecció d’una “àrea de prestació conjunta” que resolgui les dissonàncies en el servei de taxi al territori. Amb tot, Olivé considera que cal ser “pacients” i esperar un augment de la demanda derivada de l’arribada de grans projectes com BCN World per concretar una zona de treball comuna.
“És precipitat, tenim la crisi al damunt i el turisme està anant a menys”. Joaquim Olivé, que també és el president de l’Agrupació de Taxis de Reus, demana “paciència” a la Generalitat sobre els seus plans per implantar una àrea metropolitana del taxi al territori. Olivé afirma que no està en contra d’aquest projecte però considera que “ara no és el moment perquè no es donen les circumstàncies adequades”.
Per tot, el portaveu dels professionals del taxi condiciona la implantació d’una àrea de prestació conjunta a “un augment de la demanda”. Olivé descriu que aquest estiu està sent nefast pel sector: “A la crisi que ja teníem damunt, s’hi ha afegit la poca recaptació que portem en ple agost, quan ara hi hauria d’haver una punta de feina”. Una situació que s’explica perquè el turisme de l’est d’Europa no ha respost a les expectatives i “els que arriben no es gasten massa diners”.
L’arribada d’infraestructures
Olivé vincula l’increment de la feina directament amb la concreció de projectes com BCN World, l’espai de Ferrari a Port Aventura o l’estació intermodal a tocar de l’Aeroport de Reus: “Introduir l’àrea metropolitana en un moment en què tenim una caixa de recaptació zero no seria prudent. Ara sabem com funcionem, amb els nostres defectes, però no sabem què passaria amb una àrea metropolitana”. Un cop aquests projectes siguin realitat, sosté Olivé, “serà el moment de seure’ns a parlar, fer un estudi sobre la demanda real i pensar llavors en l’àrea conjunta”.
Paral·lelament, des de l’Associació Provincial del Taxi a la demarcació, es recorda que l’àrea de prestació conjunta que desitja la Generalitat requereix l’acord de molts ajuntaments i agrupacions del taxi, “i aquest consens ara no hi és”, resol Olivé. El portaveu del sector és conscient que una zona de treball en comú resoldria defectes actuals com la manca de taxis en horaris i indrets puntuals però es mostra més incrèdul per la seva posada en funcionament: “L’únic exemple que en tenim és a Barcelona i tampoc és que allà el servei funcioni de meravella”, ha etzibat.
El responsable de Territori i Sostenibiltat a Tarragona, Cèsar Puig, reconeixia que les dues principals associacions locals –Reus i Tarragona– són les més reticents a canviar el règim de servei actual. Per contra, Olivé nega que l’Agrupació del Taxi sigui un “obstacle” i matisa que “tenim molta diversitat en la manera de treballar, amb puntes de feina a l’estiu en zones de costa i una demanda més sostinguda a l’interior durant l’hivern”.
Per aquestes diferències, l’associació no veu clara una “barreja de taxistes, on anem tots a la costa a l’estiu i deixem l’interior oblidat i sense cotxes”. Per últim, Olivé obre un darrer debat i apunta que amb l’actual panorama d’ingressos “la qüestió és si cal reduir llicències”.
Joan Marc Salvat