.

Gràcies a la beca, el projecte de Pons ha rebut una ajuda de 4.000 euros.

Joan Pons, ambientòleg i consultor en dret ambiental, és l’autor del treball ‘L’impacte dels serveis ambientals dels ecosistemes en el benestar de les persones a la Vall del Francolí’, guanyador de la 1ª Beca de Recerca i Investigació Mediambiental Xavi Catà. Un projecte que s’ha centrat en els serveis ecosistèmics i en la seva influència sobre els habitants del nostre territori, i que el mateix autor va presentar públicament el passat dijous al Teatre– Auditori del Morell.

En el treball, Pons arriba a diferents conclusions, com ara que els serveis ambientals dels ecosistemes de ribera del riu Francolí tenen una important contribució al benestar de les persones, fet que es tradueix en béns, activitats econòmiques, valors socioambientals i identitaris que depenen directament d’aquests ecosistemes. A la vegada, apunta que cal que s’aprofundeixi molt més en l’estudi, diagnosi, millora i gestió dels serveis ecosistèmics del riu, així com tot el medi natural propi del Francolí, i recomana la consolidació d’un instrument de gestió i governança integral de tot el riu i la seva conca hidrogràfica.

Finalment, indica que cal recuperar el concepte de proximitat entre societat i ecosistemes, de forma que el riu Francolí torni a ser un espai viscut i en el qual se’n derivin una sèr ie de serveis ecosistèmics que reverteixin directament sobre el benestar humà.

Per acabar, Pons fa una crida al canvi de paradigma i de visió de les polítiques de conservació en general i de gestió dels rius en particular. Des de l ’Ajuntament  del Morell, e l regidor de  Comunicació , Eloi Calbet, va incidir en el fet que “el consistori sempre ha cregut en l ’impuls de projectes d’aquest tipus, que vetllen pel territori i que fomenten  la seva cohesió”. Per la seva banda, Josep Maria Torres , de la Plataforma Cel Net , va exposar la “necessitat de continuar amb projectes com aquest”, i des de l’entitat en si es va reivindicar “el valor del treball de recerca realitzat per Pons en concret”.

Gràcies a la beca, el projecte de Pons ha rebut una ajuda de 4.000 euros. Ara, a més d’haver-lo lliurat a l’Ajuntament, redundarà en benefici de la societat de la Vall del Francolí.

Beca Xavi Catà

La beca, convocada des de l’Ajuntament del Morell amb el suport de la Plataforma Cel Net, ret homenatge a Xavi Catà, un activista mediambiental i veí del municipi que estava molt vinculat a l’entitat ecologista i que, a la vegada, era molt actiu en la vida cultural i social del poble. Per aquest motiu, el consistori va decidir premiar un projecte d’investigació inèdit en el camp del medi ambient, la salut i la sostenibilitat territorial en l’àmbit de la Vall del Francolí.

La primera convocatòria de la beca va tenir lloc el 2015, i la segona, tal com va anunciar Calbet durant l’acte, es preveu per al 2019. Com en la primera ocasió, es tracta d’una beca que va més enllà del municipi del Morell, i s’obre a projectes individuals o col·lectius elaborats tant per morellencs i morellenques com per veïns d’altres municipis.