.

Imatges del pregó de La Mega Pubilla, acompanyada de l’alcalde, Pere Virgili, i de la regidora de Cultura i Festes, Teresa Ferré. La invitada va signar el llibre d’honor i es va fer la fotografia amb els membres del consistori. Fotos: Tots21

Dilluns de reconeixements, pregó, Tronada i batucada per iniciar la Festa Major de Sant Bartomeu a Roda de Berà. El segon any de pandèmia no ha barrat el pas a un programa d’actes que s’allargarà fins al 26 d’agost i que vol fer front al virus “tossudament alçats” per conservar “la cultura i les nostres tradicions” de manera segura, segons afirmava l’alcalde, Pere Virgili en l’acte d’inici de la celebració celebrat al Pavelló Municipal. La solvència de les mesures de prevenció anticovid, ja posades en marxa l’any passat, continuaven vigents enguany amb la necessitat de donar nom i telèfon de contacte abans de l’entrada al recinte per poder fer el rastreig en cas de contacte positiu.

L’engranatge estava ben lubricat gràcies a l’experiència prèvia, ja sense improvisacions, i a la participació del voluntari local, capaç de sacrificar hores de festa perquè tot sorti rodat. De fet, el programa ha estat dissenyat com si encara hi hagués toc de queda per minimitzar la possibilitat d’augment del risc de rebrot i el batlle no deixava passar l’ocasió per criticar el TSJC, lamentant que vulgui fer d’autoritat sanitària. El “tossudament alçats” de Lluís Llach, que Virgili va fer seu, també servei com a compromís de futur, de cara a poder gaudir de la festa major de l’any vinent “sense somriures amagats, abraçant-nos i petonejant-nos”.

El seu discurs havia estat precedit pel concert de grallers a càrrec de la ‘La Virolla’, grup integrat per alumnes formats en l’Aula d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona i que es van acomiadar amb un ‘Amparito Roca’ que feia endevinar ganes de Santa Tecla. Tot plegat servia de pròleg al pregó protagonitzat per La Mega Pubilla, un cuiner de l’Anoia anomenat Eduard Molina cansat de fer menús i que ha acabat fent de la seva vida una graellada de Núria Feliu i Mary Santpere. Una aposta, de nou, per la cultura per part del consistori, i un sermó dels de perruqueria amb les amigues que servia per a un retrat social i històric de la localitat. De l’emigració que va fer gran Roda, dels pobladors de soca-arrel, dels vinguts de fora que han fet seu el municipi i dels amors d’estiu, grans records de qualsevol població de costa i estiueig. I també, és clar, d’iniciatives singulars com el FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català que llueix i fa lluir la població.

La Tronada cromàtica va marcar l’inici de la Festa Major. Fotos: Tots21

L’acte va comptar amb els reconeixements esportius i acadèmics que són tradició, i va seguir fora ja del pavelló amb una Tronada cromàtica que donava color a la gresca i la participació de la batucada ‘Els Trastocats’, als quals no els feia falta pólvora per fer moure la ciutat. La jornada es va cloure amb Els Capdevila, cabaret dels d’abans amb la Mega Pubilla acompanyada de veïns i veïnes de replà.

Actuació de la batucada ‘Els Trastocats’. Foto: Tots21

La regidora de Cultura i Festes, Teresa Ferré, ha estat a la sala de màquines de la festa des del primer dia. En conversa amb Tots21 reconeixia que era “un plaer” haver agafat la responsabilitat de fer arribar la celebració a bon port. “Des del primer dia de l’any passat en què es va confinar la gent tenia molt clar que la cultura seria segura. I des d’aquell moment vaig dir que faria tot el que pogués per demostrar-ho, dins de les normatives i mesures que Salut anava decretant. L’any passat es va fer Festa Major, diferent, i enguany hem anat en la mateixa línia. Sempre amb la previsió de preveure si es podia fer més. Menys, no. La gent que ha hagut d’estar tancada necessita veure coses diferents. Però la gent que treballa de la cultura viuen d’això. Estan en l’anonimat i no s’hi pensa en ells”.

El pavelló va ser, de nou, l’escenari escollit per garantitzar les mesures de prevenció de la covid durant els actes d’inici de la festa. Foto: Tots21

En aquest sentit, Ferré recorda que “a inicis d’aquest any va venir el director del FIC-CAT a parlar amb mi i em va preguntar si el podríem fer enguany després d’haver-lo hagut de suspendre l’any passat. Jo li vaig dir que sí, que el tirés endavant, provant-ho al Poliesportiu. I al final es va fer, com l’Aplec de les Sardanes pel Dilluns de Pasqua, portant en concert les dues cobles de sempre. L’única cosa que s’ha hagut de suspendre, perquè era evident, són les fires, de cara a evitar aglomeracions”: En tot cas, Ferré sí que reconeix que a les entitats del poble “no els agrada gaire no poder fer Seguici. Però ho han entès. Nosaltres ens hem afegit a l’Exposició de Gegants que s’ha fet des del Baix Gaià, amb tots els pobles adherits, I al final de la Festa Major es podrà gaudir dels gegants a l’interior del Casino Municipal. Correfocs no n’hem pogut fer, però al final hem optat per fer sortir una xaranga pels carrers, que també fa festa”.

Gestionar unes festes i un mandat complicats

Per la seva banda, el batlle reconeixia que l’experiència ja comença a ser un grau a l’hora de fer front a excepcionalitats normalitzades. “L’organització de la festa major de l’any passat, per novells, ens va costar una mica més i no sabíem massa bé què ens podria funcionar o no. Llavors ja vam fer tot l’Estiu a la Pedrera, enguany també així com diversos actes culturals arreu del municipi, i seguim apostant per això. Hi ha hagut actes de petit format on hem arribat a tenir un voluntari per cada deu assistents a l’acte. Ens hem sobredimensionat amb la presència dels voluntaris i dels treballadors de l’ajuntament. Per això he volgut agrair el seu esforç en públic. N’hi ha que des de primers de juliol que no tenen ni un dissabte lliure al vespre perquè ajuden a mantenir viva la cultura segura a Roda”, afegeix amb orgull. Pel que fa a fer funcionar el teló i controlar la tramoia de l’escenari, Virgili afirma que “ja n’hem après una mica més. No hem comès alguna errada que vam cometre l’any passat. Sí que és cert que ens porta més feina tant d’organització com de realització”, assegurava.

Les festes arriben a dos anys i escaig d’un mandat, un altre, complicat des del punt de vista d’acció de govern. “El que marcarà aquest mandat, més que no pas el programa electoral o les promeses incomplertes, serà la gestió que hem hagut de fer pràcticament a correcuita del dia a dia de la pandèmia. Per això, vam demanar als nostres votants i als que no, que entenguessin que aquesta seria la legislatura en la qual menys compliríem el nostre programa electoral. Va ser elaborat sota unes condicions que s’han capgirat del tot. Mantindrem la línia, però ens quedaran actuacions per fer, perquè hem hagut de prioritzar recursos. Com un bon central de futbol, hem de tenir cintura i saber girar quan t’han doblat per l’esquerra o la dreta”.

L’alcalde sí que s’ha mantingut ferm en l’aposta per “un nou sistema de gestió de l’aigua a Roda de Berà. L’estiu passat estàvem patint unes restriccions per la manca d’aigua sobretot concentrada en la zona del nucli urbà. Vam poder fer una obra d’urgència i emergència, un nou pou que ens ha donat un aforament que ens ha permès passar tot l’hivern i no haver de fer mesures dràstiques d’estalvi aquest estiu. Però una de les propostes que sí que portarem endavant és el tram per la connexió amb el Consorci d’Aigües de Tarragona i la creació d’un nou dipòsit per acumular aigua. De fet -continuava Virgili-, una de les partides pressupostàries d’inversió per aquest 2021 és destinar 200.000 euros per engegar el projecte i expropiar segurament ja els terrenys on ha d’anar ubicat el nou dipòsit. Esperem l’any vinent poder fer el pas següent i assumir una inversió important, d’1,7 milions aproximats de cost, acollint-nos a totes les subvencions possibles de l’ACA, de la Diputació, o de qui sigui. Serà una de les inversions importants d’aquestes legislatures. I serà una d’aquelles que en el manual del mal polític diu que no has de fer perquè no es veu. El dipòsit estarà perdut en una muntanya i no estarà precisament a la vista. Però l’hem de fer”.

Podeu consultar el programa sencer clicant aquí

J.S.