L’Ajuntament de Reus ha estalviat un total de 340.423,95 euros en la factura de la llum dels equipaments i dependències durant els darrers 3 anys, entre el 2013 i 2015. La xifra representa una rebaixa del 13,6% respecte de 2012. Així mateix, la regidoria de Medi Ambient i Ocupació ha iniciat els treballs per a l’elaboració del Pla d’Acció de la ciutat de Reus 2016-19, que inclou les previsions polítiques del mandat en matèria d’activitats, medi natural, sostenibilitat, salut pública i energia. El document s’aprovarà fruit del consens amb la ciutadania a partir de processos participatius, seguint la línia de l’ordenança de civisme.
Aquest estalvi d’energia s’ha aconseguit, majoritàriament, amb actuacions que no han comportat cap cost. Entre aquestes destaca la unificació de totes les pòlisses contractades -un total de 455- a una sola empresa subministradora, i optimitzar les potències contractades. També s’han fet canvis en les programacions dels horaris d’encesa dels sistemes d’il·luminació i climatització de les dependències municipals, les quals s’han ajustat a les hores de sol i a les temperatures de confort. Un altre dels objectius ha estat optimitzar la reducció de flux de l’enllumenat públic fins al 60% des del moment de l’encesa, i canviar la tarifa de les pòlisses elèctriques dels semàfors. En aquest sentit, s’han contractat tarifes amb preus diferenciats segons l’hora del dia.
L’Agència Local de l’Energia de Reus, òrgan municipal que coordina totes les accions en matèria energètica, treballa en diverses línies estratègiques actualment. Es pretén utilitzar l’energia i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i promoure l’ús eficient d’energia entre la ciutadania i el teixit empresarial. També es vol potenciar l’ús de fonts d’energia renovable i desenvolupar la figura del gestor energètic.
Medi Ambient ha previst un nou concurs públic per a l’adjudicació del contracte de subministrament elèctric de l’Ajuntament. A més, el consistori impulsarà el projecte ‘Telemesura’, amb el qual es coneixerà el consum al minut de les dependències municipals. Així mateix, a partir del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses de la Unió Europea, el consistori fixa el compromís de reduir les emissions de CO2. Una altra de les línies a seguir és la substitució de llums de vapor de mercuri, que actualment es troba en procés de planificació, però sense pressupost. S’executarà d’acord a la disponibilitat de finançament propi i per via d’una subvenció de l’Institut per la Diversificació i Estalvi de la Energia (IDAE) del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme.
Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya
Equip de redacció