“De la terra a la taula” és el nou projecte de Garantia juvenil que es durà a terme de manera conjunta entre algunes administracions del Baix Camp, amb la finalitat d’oferir recursos per promoure l’ocupació de 60 nois i noies de 16 a 29 anys que visquin al Baix Camp i estiguin en situació d’atur, sigui quin sigui el nivell de qualificació dels joves que tinguin interès en inscriure’s.
La iniciativa, que es desenvolupa en el marc de la convocatòria del programa Singulars, de Garantia Juvenil, és organitzada directament per Idetsa (l’empresa municipal de desenvolupament econòmic de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant), l’Ajuntament de Cambrils, el Consell Comarcal del Baix Camp i l’IMFE Mas Carandell, aquest últim com a entitat coordinadora, i també és oberta a tots els municipis de la comarca que hi vulguin participar. S’espera que la implementació del mateix tingui un impacte del 30% d’inserció laboral com a mínim.
Es tracta d’oferir itineraris d’orientació, formació i inserció per reforçar l’ocupabilitat d’aquests nois i noies, a partir de la dinamització dels sectors agroecològic i agroalimentari, considerats estratègics a la comarca i que des de les administracions es volen impulsar.
Orientació, formació i ocupació
Les accions s’inicien amb la selecció de les persones participants i el procés d’orientació professional inicial per competències, personalitzat, a mida per cadascuna de les persones que participin al programa. Tres orientadors/es professionals, des de Idetsa, Ajuntament de Cambrils i Consell Comarcal, faran aquesta primera acció i seran el referent de cada jove durant tot el projecte. Aquestes accions tindran lloc a les instal·lacions de les entitats participants al projecte, i en qualsevol municipi de la comarca.
A la segona fase les noies i nois participants hauran d’escollir entre una de les tres alternatives formatives programades dels esmentats sectors:
- Producció agroecològica, de 165h. Aquesta formació l’organitza l’IMFE Mas Carandell a Reus, en col·laboració amb l’Institut d’Horticultura i Jardineria.
- Transformació del producte agroalimentari, de 160h, sobre slow food, aliments ecològics i km 0. Aquest curs serà organitzat per l’Ajuntament de Cambrils amb la col•laboració de l’Institut d’Hoteleria i Turisme.
- Indústria agroalimentària 3.0, de 90h. Aquest itinerari serà organitzat per Idetsa a l’Hospitalet de l’Infant. I es preveu la possibilitat d’oferir una segona edició perquè l’alumnat de les dues primeres formacions pugui completar les seves competències professionals opcionalment.
“De la terra a la taula” contempla també prospecció i contacte amb les empreses del territori per tal de potenciar la inserció de les persones participants. Aquesta prospecció anirà a càrrec de Mas Carandell.
Durada
L’inici d’aquesta actuació és imminent, per la qual cosa la preinscripció per poder participar a la selecció de participants és oberta i es pot formalitzar presencialment en una de les quatre entitats organitzadores, o bé per Internet a través del web mascarandell.cat.
Es recomana que els nois i noies joves hagin fet prèviament la seva inscripció al registre de Garantia juvenil, la qual cosa es pot realitzar a l’Oficina de treball corresponent.
El Programa Singulars finalitza el desembre de 2019.
Col·laboració territorial
No és la primera vegada que les quatre entitats es coordinen per portar a terme programes de caire ocupacional, amb bons resultats. Al 2016 ja van col·laborar per implementar el Programa Integral d’Ocupació Juvenil Baix Camp, i al 2017 per desenvolupar el Programa Integral d’ocupació Baix Camp, en aquella ocasió adreçat a majors de 30 anys amb situació d’atur de llarga durada, i que va assolir un 50% d’ocupació.
Establir estratègies territorials pel desenvolupament local i l’ocupació al Camp de Tarragona és un dels objectius que Mas Carandell promou, a partir, entre d’altres, de la cooperació i el treball en xarxa amb agents públics i privats. Així ho va ratificar l’any passat amb la signatura de la Declaració de la Cessetània, impulsada també per Idetsa i altres entitats, i a la que es va adherir més recentment el Consell Comarcal del Baix Camp.
Finançament de l’actuació
L’actuació “De la terra a la taula” s’emmarca en el programa Singulars, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, cofinançat pel Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i per fons provinents de la Conferència Sectorial d’Empleo y Asuntos Laborales, regulat per l’Ordre TSF/142/2018. La Garantia juvenil, per la seva part és una iniciativa europea d’ocupació per reduir l’atur juvenil.
Equip de redacció