Poc a poc es comencen a conèixer els primers detalls del que seran les II Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona ELS PALLARESOS 1900. L’organització ha fitxat una de les poques dissenyadores de roba de recreació Modernista que hi ha a Catalunya, especialista en com es vestien els homes i les dones en aquells anys.
Es tracta de la reusenca Ana de la Cruz, una modista que cus “des que era petita” i treballa professionalment fent peces de roba i arranjant-les, recreant èpoques com el Modernisme, el segle XIX, a més d’altres moments del segle XX.
De la Cruz impartirà dos tallers als Pallaresos abans de la celebració de les Jornades Modernistes -que seran el primer cap de setmana de novembre- adreçat a totes aquelles persones que vulguin participar en les Jornades vestits d’època.
Ana ens comenta: ‘En el primer taller ens centrarem en explicar com ens podem vestir d’època d’una manera fàcil i econòmica, en funció de la classe social que vulguem representar i en funció del nostre pressupost. Penseu que es pot comprar roba actual i retocar-la de la manera que jo ensenyo simulant la d’època. No cal comprar roba antiga. No cal gastar-se grans quantitats per caracteritzar-se correctament’.
‘Tant si eren de classe alta, mitja o baixa totes i cadascuna portava unes robes o unes altres que els identificaven. Treballs més durs, robes més tosques i resistents. Treballs més fins, robes més fines i delicades. En funció de la classe social els pentinats variaven i els complements com a joies, barrets,…, també’, afegeix.
El segon taller serà el de barrets, pameles, bombins, canotiers, panamàs… Aprendrem que des de la compra d’un barret normal podem modificar-lo fins a convertir-lo en un excel·lent barret d’època.
‘És molt important que sigui com sigui el nostre vestuari compleixi uns mínims de qualitat i de rigorositat. Volem ser molt acurats i a la vegada exigents per mostrar a la gent que vingui a les Jornades que el que veuen són personatges d’època i no simples persones disfressades. No valdran rellotges de mà ni ulleres de pasta, per dir algun exemple, perquè desmillorarà el nostre objectiu que és transportar el poble a l’any 1920, any temàtic d’enguany’.
L’any passat va ser un èxit la participació de ciutadans dels Pallaresos i de localitats del Camp de Tarragona, que van acudir caracteritzats i van contribuir a donar aquell color tan característic i que tant va agradar de les Jornades.
Altrament, l’altra cita clau serà durant les mateixes Jornades Modernistes, quan Ana de la Cruz explicarà amb format “Taller didàctic” quin protocol de vestuari se seguia a l’època. ‘Explicaré com es vestien les dones i els homes, des de la roba interior fins a l’exterior, i què duien tant les dones de l’alta social com el poble ras, les diferents classes socials’, explica l’Ana.
L’Ana treballa a mà i també a màquina, amb les màquines de cosir de l’època perquè també es cosia a màquina. L’Ana serà també la que supervisarà quina roba és la correcta per assistir a les Jornades Modernistes.
Gràcies al seu treball, coneixerem quins rigors anaven acompanyats en els rituals de la roba. Les dones de l’època, especialment de les classes benestants, “no podien anar pel carrer amb el cap i les mans descobertes, tant a l’estiu com a l’hivern. Havien de dur barret i guants, peces que eren indispensables. A les dones, només les podien veure la cara”. D’aquesta manera, les dones que es caracteritzin com de classe alta caldrà que duguin barrets i guants. ‘Succeïa el mateix amb els turmells, tampoc estava permès mostrar-los, a la platja hi anaven amb mitges de llana’. Vestir-se era tan complex que calia el suport d’un ajudant de càmera. Quina feinada!!’
Tota una experiència, tot un protocol i tota una vistositat que es podrà tastar als Pallaresos de la mà -mai millor dit- d’una de les grans expertes catalanes en moda i confecció de recreació històrica.
Equip de redacció