.

Banyistes a la platja de la Pineda, a Vila-seca, aquest dijous al migdia.

Banyistes a la platja de la Pineda, a Vila-seca, aquest dijous al migdia.

L’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda preveu una ocupació del 89% per aquest pont de Sant Joan, des del dissabte fins al dimarts festiu, dia d’operació tornada. És una xifra sensiblement inferior a l’any passat, quan es va fregar el ple. Enguany no es confia arribar al 100% d’ocupació, si bé els hotelers resten pendents de l’evolució de les reserves de darrera hora i d’una climatologia favorable. Els més de vuitanta hotels de la Costa Daurada associats ja estan tots oberts, amb una oferta de 45.000 places. Als allotjaments de la comarca interior de la Terra Alta esperen una ocupació del 85%, mentre a les cases rurals i barraques del delta de l’Ebre es confia repetir el 70% de l’any passat.

Les cases i barraques del delta tenen reserves per omplir un 60% de les places, però ja donen pràcticament per fet que, amb les de darrera hora, s’arribarà còmodament al 70% del Sant Joan passat, si bé els turistes no s’hi estan tots els dies. “No faran els quatre dies, hi ha intermitència, és a dir reserven pel cap de setmana o bé per la nit de la revetlla i el dia festiu, i aquests mixts són una tònica habitual dels darrers anys”, explica a l’ACN el president de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre, Albert Hernández.

Per aquest pont de quatre dies i tres nits de pernoctació, encara millors registres s’esperen a la comarca ebrenca d’interior de la Terra Alta, amb unes expectatives d’ocupació del 85% en els 38 allotjaments associats, també pendents dels clients que s’apunten a última hora. El president de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, Felip Segura, assegura que des del pont de maig la comarca ja ha notat una gran arribada de turistes, atrets per la via verda, la cultura de l’enologia i els racons de la Batalla de l’Ebre.

Pel que fa als hotels de la Costa Daurada confien també que les reserves d’última hora s’engresquin i que el temps acompanyi. “L’any passat es van complir expectatives, vam fregar el ple d’ocupació, va rondar el 94,6% i en alguns casos es va assolir el 100%; enguany potser serà una mica inferior”, apunta el president de l’associació, Eduard Farriol. L’associació hotelera puntualitza que l’estimació és una mitjana sobre hotels consultats, alguns amb previsions d’ocupació de més del 90%, però d’altres, de poc més d’un 60%.

Finalment, els càmpings del conjunt de la demarcació afronten amb optimisme aquest pont de Sant Joan, que esdevindrà el tret de la temporada d’estiu. L’Associació de Càmpings de Tarragona preveu que aquest mes serà millor respecte el juny del 2013 i que se superarà el 50% d’ocupació, gràcies en bona part a aquest pont. Els càmpings valoren positivament que enguany l’estada s’allargui un dia més amb un pont amb un accentuat pes del mercat de proximitat -donat que és dia festiu a Catalunya i a altres destinacions.

Bon estiu per als càmpings, incert per als hotels

El sector del càmping i també dels hotels alcen la vista per divisar com es presenta tota la temporada d’estiu, més enllà d’aquest pont. El conjunt dels 55 càmpings associats de la Costa Daurada i l’Ebre, que representen el 47% de les places turístiques de la demarcació, encaren la temporada d’estiu amb optimisme i esperen superar el 62% d’ocupació de l’any passat -resultat similar a anys anteriors, oscil·lant entre un 61% i un 62% els anys 2011 i 2012, i una estada mitjana de 5,1 nits. En relació al mes concret de juny, els càmpings han notat un creixement a l’alça any rere any: 43% d’ocupacó l’any 2011, 47%, el 2012, i fins al 50%, l’any passat, xifra que enguany es confia superar. En tot l’any passat, els càmpings tarragonins van arribar gairebé als 6,9 milions de pernoctacions -un 3% superior al 2012.

En canvi, el sector hoteler preveu una temporada d’estiu “incerta” davant una possible baixada del 15% del turisme rus i de l’Est, la nineta dels ulls dels hotelers de la Costa Daurada, a causa del conflicte d’Ucraïna -i la conseqüent desestabilització i baixada de la moneda, el ruble, la qual cosa significa un menor poder adquisitiu dels turistes russos. Els hotelers asseguren que ja n’estan notant els efectes, amb un menor nombre de reserves i menys afluència de visitants d’aquesta nacionalitat. L’any passat a l’estiu un euro es canviava per 40 rubles i actualment per 47.

Des del sector turístic es considera, tanmateix, que l’ocupació serà òptima per part de turistes de països de l’Est, potser més al juny i al setembre que al juliol i agost. El motiu és que en els mesos centrals de l’estiu el preu és més elevat i es nota més la devaluació del ruble, segons es puntualitza des de l’associació hotelera. Això fa que el turista rus miri més el preu que abans i busqui ofertes, cosa que els hotelers ara miraran de tenir en compte i valoraran la necessitat de llançar promocions per incentivar les vendes i mantenir els nivells de les ocupacions del 2013.