Els 17 negocis vinculats a l’Associació Reusenca de Centres d’Esport i Salut (Arces), que agrupa el gruix de les empreses vinculades a aquest sector existents a la capital del Baix Camp, han rebut aquest matí el suport de la Cambra de Comerç en la seva petició, traslladada per carta directament a la Generalitat, d’activar línies específiques i directes de suport a la seva activitat. “La Covid ens ha fotut una hòstia a la cara a tothom. Fins i tot els tècnics de salut en desconeixien l’abast”, reconeixia el president de l’entitat empresarial, José Luis Torrente, aquest matí a la seu de l’ens cameral, amb intenció conciliadora davant les mesures adoptades fins ara per l’administració. “El responsable no és Sanitat, és la pandèmia, i tots hem hagut d’aprendre sobre la marxa”, afegia. Ara bé, després de 6 mesos tancats a pany i forrallat, la situació ja exigeix donar un pas endavant per part del govern. Perquè, en cas contrari, “si la situació no canvia durant el primer semestre d’enguany, prop d’un 12% dels establiments que hi ha a Reus hauran d’abaixar la persiana”.
El vicepresident d’Arces, Artur Alabart, posava en valor el decret d’aquest 4 de març que obria l’aixeta pública a ajuts al sector però criticava el fet que “el 7 de gener ens tanquèssin només a nosaltres. Una decisió per part de la Generalitat difícil d’entendre i que, cal recordar, va provocar la dimissió del secretari d’Esports de l’ajuntament de Barcelona, conscient del mal que això fèia al sector”. De fet, Alabart ha destacat que els gimnasos “només provoquen entre un 0,28% i un 0,52% dels contagis” i ha lamentat “les ambiguitats del nou decret que ens permet obrir un 30% de l’aforament, que ens permet almenys cobrir despeses, però no deixa clar si es podran utilitzar o no les dutxes perquè diu que en podran fer ús les persones que realment ho necessitin”.
Malgrat el baix índex objectivable de perillosat en l’expansió del coronavirus i el compliment estricte en tot moment de les mesures d’higiene dictaminades, el sector a la ciutat acumula ja fruit de les restriccions d’obertura imposades des dels governs “un 40% de pèrdues de clientela i facturació”. Aquesta darrera dada la feia pública Torrente, interessat com la resta en deixar clar que la “confiança del client és la clau de tot. Cal convèncer a l’usuari que l’empresa tindrà continuïtat”. D’aquí la petició de suport a una Cambra “disposada a ajudar en tot el necessari. al teixit empresarial de la ciutat”. Segons el seu president, Jordi Just, “hem volgut ajudar a visualitzar el patiment d’unes empreses que necessiten de suport de l’administració fins a la implantació definitiva de les vacunes”.
J.S.
Equip de redacció