.

Accés principal a l’Hospital Joan XXIII. Foto: Roger Segura

El Camp de Tarragona està en condicions de passar a la fase 1 del pla de desescalada, segons el gerent de la regió sanitària, Ramon Descarrega. En una roda de premsa telemàtica, el gerent ha detallat que ja han traslladat la proposta al Departament de Salut, atès que el territori és un dels que té una incidència menor de la covid-19. Malgrat tot, Descarrega ha cridat a no abaixar la guàrdia pel risc de rebrot.

D’altra banda, el pla de desescalada de l’activitat assistencial preveu que, a partir del 18 de maig, els ingressos de pacients amb covid-19 a la regió es concentrin únicament en dos hospitals: el Joan XXIII de Tarragona i el Sant Joan de Reus. A més, les especialitats i proves suspeses es reprendran amb una llista d’espera única.

Segons ha explicat Descarrega, des de la regió sanitària avalen el pas del Camp de Tarragona a la fase 1 de la desescalada pel fet que el territori presenta una de les ràtios més baixes de covid-19 a Catalunya. A més, ha dit, tenen en compte la tendència actual, les possibilitats de ràpida adaptació d’UCI en cas de rebrot i la pròpia realitat de la regió, on “no hi ha grans aglomeracions ni un nivell de mobilitat excessivament alt”. Tot i això, les autoritats sanitàries i el Govern demanen prudència. “Que les ràtios ens permetin ser moderadament optimistes no vol dir que hàgim d’abaixar la guàrdia”, ha manifestat el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris.

Ingressos per covid-19 només al Joan XXIII i Sant Joan

Durant el punt àlgid de la pandèmia la regió sanitària va passar dels 58 llits d’UCI habituals a una xifra potencial de 107 disponibles en els hospitals. Aquestes places, però, no han arribat mai al 100% d’ocupació. Amb una menor pressió assistencial -aquest dimecres hi ha 22 hospitalitzats per covid-19 a les UCI-, els darrers dies s’han anat deshabilitant llits per a crítics. Durant la desescalada la capacitat s’ha fixat en 82 llits disponibles, però segons Descarrega hi hauria capacitat de tornar als 107 en un període d’entre tres i cinc dies, en cas de rebrot. Pel que fa a l’hospitalització, podrien afegir 466 llits més als 888 que ja hi ha habitualment, i tornar a disposar de les 750 places d’hotels salut. “No ens podem relaxar en cap sentit”, ha defensat.

Mentrestant, la regió ha dibuixat com serà la nova organització assistencial a partir del 18 de maig. La gran novetat és que el Joan XXIII de Tarragona i el Sant Joan de Reus seran els únics que ingressaran pacients amb covid-19. D’aquesta manera, els dos grans hospitals de la demarcació hauran d’habilitar un doble circuit -un per a pacients contagiats i un per a malalts sense coronavirus-, però podran recuperar l’activitat específica que havien aturat, i obrir les agendes d’especialitats i cirurgia per recuperar l’activitat demorada.

Alhora, els altres tres hospitals de la regió -Santa Tecla a Tarragona, Pius Hospital de Valls i l’hospital del Vendrell- quedaran alliberats d’ingressos amb coronavirus. Si reben algun contagiat, el derivaran a Joan XXIII o Sant Joan, i podran centrar-se en l’activitat assistencial sobrevinguda i en recuperar l’activitat desprogramada en les darreres setmanes, sobretot de gabinets i consultes. La cirurgia oncològica i la de caràcter més urgent són les úniques que s’han mantingut.

Descarrega ha anunciat que els cinc hospitals començaran a programar activitat en base a una llista d’espera única per a la regió sanitària. Els criteris seran en base al nivell de prioritat per la gravetat del procés i el temps en llista –que evidentment ha crescut durant la pandèmia. A més, es preveu que hi hagi mobilitat d’especialistes d’un centre a un altre, si cal. “Podríem oferir a algú que preveia operar-se a Reus que l’operin a Valls”, ha exemplificat el doctor.

Descarrega ha afegit que es mantindrà el criteri de sotmetre a una prova PCR a tots aquells pacients que s’hagin de sotmetre a una intervenció quirúrgica. D’altra banda, Salut es mostra partidària de mantenir, en la mesura del possible, els contactes telemàtics i les atencions no presencials, especialment en l’àmbit de l’atenció primària.

La residència Ballús torna als seus antics gestors

Segons la regió sanitària, al territori hi ha 20 residències afectades per covid-19 –la majoria de gent gran, però també de persones discapacitades. En aquest sentit, al Camp de Tarragona el Govern ha intervingut dues residències durant la pandèmia. La Ballús de Valls va ser la primera, però des de l’1 de maig ja ha tornat a mans dels antics gestors després que la Fundació Vilaniu n’assumís temporalment la direcció. Per contra, Nostrallar dels Pallaresos, intervinguda el 15 d’abril, es manté sota la gestió de l’empresa designada pel Govern –STS Gestió de Serveis Sociosanitaris i Descarrega ha afirmat que no preveuen donar per acabada la intervenció en aquest centre -també sota investigació judicial-, “a curt termini”.

En l’àmbit de les residències, Salut preveu haver completat divendres les proves PCR a tots els usuaris i treballadors de les residències de gent gran del territori. A més, a partir de la setmana vinent es faran proves a les residències que acullen persones amb discapacitat per tal de disposar d’un mapa complet de casos.

339 morts a la regió sanitària

Segons les dades d’aquest dimecres, a la regió sanitària hi ha 1.794 positius confirmats per prova i 8.433 casos sospitosos. D’aquests, 409 positius i 1.447 sospitosos corresponen a residències. A la regió hi ha hagut 339 morts per coronavirus –261 amb prova positiva i 78 que estan considerats sospitosos.

Roger Segura – ACN