.

Un total de tretze persones/entitats de diferents municipis de la comarca que s’han distingit per la seva labor cultural, científica, econòmica, social o urbanística han rebut un reconeixement, promogut pel Consell Comarcal del Tarragonès,. Fotos: Cedides

Aquest divendres ha tingut lloc a la Plaça de l’Església de Perafort el lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt. Han estat 13 els guardonats. L’acte no es va poder celebrar en el seu moment degut a la situació d’emergència sanitària per la irrupció de la pandèmia de Covid-19, i s’ha recuperat tan aviat la situació ho ha permès amb totes les mesures d’higiene i seguretat necessàries.

L’acte s’ha iniciat a les 19:00 hores, i ha estat conduit per la periodista Núria Cartanyà. A continuació, Joan Martí Pla, president del Consell Comarcal del Tarragonès i alcalde de Perafort i Puigdelfí, ha donat la benvinguda a totes les personalitats premiades i a totes les persones assistents. L’acte també ha comptat amb la presència d’altres alcaldes/desses i regidors/es dels municipis del Tarragonès així com representants de les entitats i personalitats distingides. L’acte ha estat amenitzat per la Stromboli Jazz Band.

Les distincions han estat promogudes pel Consell Comarcal del Tarragonès, a suggeriment d’alguns municipis de la comarca. En les Bases s’estableix que els distingits de cada edició són presentats pels Ajuntaments, a proposta del ple municipal. Després d’exposar-ho al públic, és aprovat pel Ple del Consell Comarcal.

Els distingits d’aquesta sisena edició

Les personalitats o institucions que han rebut el reconeixement en aquesta sisena edició són:

NÚRIA RUIZ MORILLAS (ALTAFULLA)

És doctora en Química i professora de la URV. Investigadora en projectes de recerca de caràcter interdisciplinari entre les ciències experimentals, la divulgació de la ciència, les ciències socials i les humanitats, i amb perspectiva de gènere. Fa més de quinze anys que assessora i imparteix xerrades sobre el treball de recerca. Ha organitzat tallers de ciència aplicats a la docència i ha dissenyat i organitzat tallers experimentals en fires de ciència al Tarragonès.

JOSEP MARIA GAVALDÀ i COLOMINA (CATLLAR)

Exbatlle de la vila, la seva tasca a escala local i comarcal queda acreditada amb els canvis que va promoure al municipi, però cal destacar tres projectes com els més emblemàtics: el Centre Cultural, el parc de la Torre d’en Guiu i la recuperació i consolidació del castell del Catllar. Home apassionat per la història i l’arquitectura, Josep M. Gavaldà sempre ha tingut la mirada fixada a donar a conèixer el patrimoni cultural del Catllar arreu.

MONTSERRAT DUCH PLANA (CONSTANTÍ)

És doctora en Història i catedràtica d’Història Contemporània de la URV. Ha estat vinculada des dels seus inicis com a investigadora, a la història social i política de la Catalunya del segle XX. Ha impulsat diversos projectes de recerca, des d’on ha conreat la història social del segle XX en els seus vessants catalans, espanyols i europeus, en especial les polítiques de memòria, els usos públics de la història i la història de les dones. Paral·lelament a la seva carrera universitària, ha mantingut una intensa carrera política.

MARÍA DE PALACIO RODRÍGUEZ-SOLANO (CREIXELL)

Distinció a títol pòstum. Va ser farmacèutica de Creixell i la seva tasca complementava el servei mèdic, ella oferia informació per fer un bon ús de les medecines i resoldre dubtes. S’ha de destacar també la seva implicació en la vida del municipi, participant activament i promovent activitats lúdiques i socials. Fins al final de la seva vida, es va implicar de manera molt activa amb Càritas Parroquial de Creixell.

LLUÍS VIRGILI VIRGILI (LA NOU DE GAIÀ)

Dedicat a la recerca de documentació històrica, especialment sobre els orígens del municipi. Ha tingut cura de difondre els seus coneixements participant en diferents cicles de conferències i amb la publicació d’articles històrics a les revistes municipals. L’any 2011, coincidint amb el primer mil·lenari, va fer l’estudi del llibre del Consell del Lloch, que comprèn el periple que va de la Guerra dels Segadors a la de Successió, i que culmina amb la seva publicació.

ASSOCIACIÓ DE JUBILATS (ELS PALLARESOS)

No és només un centre d’entreteniment i formació de la gent gran; també és una organització que canalitza les reivindicacions d’aquest col·lectiu i una peça fonamental dels Pallaresos. La seva tasca principal és fomentar activitats de tota mena per afavorir la salut i el lleure dels associats. També intenten integrar al municipi les persones que han vingut d’altres llocs, atretes per l’oferta de treball de la indústria.

JOAN SOLÉ VIDAL (PERAFORT)

Ha estat tinent d’alcalde durant vuit anys a l’Ajuntament de Perafort. Cal destacar que sempre ha estat relacionat amb les activitats culturals que s’han desenvolupat al municipi en diferents períodes i de diverses maneres. Ha format part de la Societat Cultural i Recreativa de Perafort amb diferents càrrecs. En els darrers anys, ha col·laborat en el tradicional Concurs de Pessebres, Arbres de Nadal i Balconades que impulsa l’Ajuntament, i n’ha sigut jutge en diverses convocatòries.

LA CORRIOLA TEATRE (LA POBLA DE MAFUMET)

A més de les representacions teatrals, l’entitat es fa càrrec de la representació dels Pastorets. Així mateix, organitza la ja consolidada Mostra de Teatre Carme Baget. Al llarg de la seva història han representat molts espectacles, entre els quals destaquen L’hostal de la Glòria, El Rei Lleó. El Musical, i La llegenda del Lledó (Història d’un poble). Entre els objectius hi ha el foment de la cultura teatral, fer representacions teatrals amb els membres de l’entitat, seguir enriquint el bagatge teatral dels socis i sòcies, amb la visualització d’obres, tant professionals com amateurs i la formació en diferents àmbits teatrals.

CORAL VERGE DE BERÀ (RODA DE BERÀ)

El seu repertori ha estat molt extens i ha incorporat diferents estils: sardanes, havaneres, gòspel i cançons tradicionals catalanes i d’altres indrets. Aquest és un distintiu de la seva manera de fer: donar a conèixer altres cultures, mitjançant les seves actuacions. Cal destacar el gran nombre de concerts que fan, com ara el Concert de Nadal, el cant del Miserere, el concert a la Pedrera de l’Elies i la gran trobada de corals al Roc de Sant Gaietà. És destacable la seva tasca d’intercanvi amb altres corals.

CLUB DE BITLLES CATALANES (SALOMÓ)

Des de la seva fundació ha tingut una trajectòria esportiva molt bona, ja que ha guanyat campionats i diversos títols individuals. Amb motiu del seu desè aniversari, la Federació Catalana de Bitlles i Bowling els hi va concedir l’organització de la final del XII Gran Premi de Catalunya – Supercopa de Bitlles Catalanes. L’esdeveniment es va haver de suspendre per la pandèmia.

CÀRITAS (SALOU)

Aquesta entitat ha exercit des de la seva fundació una continuada i intensa labor social i humanitària, oferint acollida, acompanyament i cobertura de necessitats bàsiques a les famílies salouenques amb menys recursos, més necessitades i més vulnerables socialment. Cal destacar que aquesta tasca la desenvolupen persones voluntàries a través de la implementació de diferents projectes.

MUSEU BÍBLIC TARRACONENSE (TARRAGONA)

L’objectiu de l’entitat és ser un instrument pedagògic que ajudi a emmarcar històricament i culturalment les Sagrades Escriptures i a descobrir la influència que la Bíblia ha exercit sobre la cultura i el pensament universal. En els últims temps el museu ha posat en valor l’edifici de la Casa dels Concilis a partir de diferents estudis i intervencions arqueològiques, creant un espai d’interpretació, Tarracròpolis, que ajuda al visitant a explicar l’evolució històrica i urbanística de l’acròpolis de la ciutat.

GRUP DE DONES (TORREDEMBARRA)

L’entitat va néixer perquè hi havia una manca de relació entre la societat d’aleshores i les dones. Cal destacar que les activitats que du a terme són molt variades i inclouen tant l’entreteniment com la formació: excursions, exposicions d’art, menjars conjunts, xerrades, cursos, etc. També tenen un ampli ventall de tallers sobre diferents àmbits. Cal mencionar, d’una manera especial, el patrocini del Premi Isabel de Villena, de narrativa de dones.

Redacció