El Festival Internacional de Cinema en català de la Costa Daurada, el FIC-CAT, dedicat enguany a la direcció de la fotografia, ha celebrat avui l’últim dia de la seva 12a edició, la millor de les edicions, que va començar el passat 8 de juny i que ha portat a terme 7 dies intensos de projeccions, col·loquis, homenatges i debats.
I ho ha fet concedint el premi al millor llargmetratge a “Els dies que vindran” de Carlos Marqués-Marcet.
L’esdeveniment té lloc al municipi de Roda de Berà i vol posar a l’abast dels i de les cineastes de Catalunya i països d’arreu del món l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules, de compartir experiències i de potenciar la creació des de la indústria del país i en la llengua que ens és pròpia. En aquest sentit el FIC-CAT va adreçat, sobretot, als realitzadors i realitzadores, amateurs i professionals, que tinguin propostes actuals, creatives, arriscades i innovadores.
La gala ha estat amenitzada pels actors Anna Moliner i Joan Negrié els quals han fet de la presentació un espectacle amb musical inclòs. El director de l’associació FIC-CAT Antonio Barrero, l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili i la consellera de cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, han començat aquest acte que tancava el festival de cinema. Així mateix hi han assistit a l’acte la directora general de política lingüística, els directors de serveis territorials d’educació i cultura, presidenta de l’Acadèmia del Cinema i un jurat professional integrat per les actrius Montserrat Carulla, Àurea Márquez, Maria Nou, Mar Coll, entre d’altres.
Antonio Barrero, l’alcalde Pere Virgili i la Consellera de Cultura han volgut fer menció de la situació dels presos polítics a Catalunya i com afecta en aquest aspecte l’educació i la cultura des de l’àmbit del cinema. “Exigim cinema en català, en versió original o subtitulada, donem-li suport al secor audiovisual i a la cultura. Només la cultura i l’educació ens lliurarà de tanta ignomínia”, recalca Antonio.
L’alcalde, per la seva part, que ha sortit reelegit avui mateix 4 anys més com alcalde s’ha dirigit a l’associació FIC-CAT en general i al director Antonio Barrero en particular com a “esbojarrats fent un festival internacional de cinema i en català, casi res, en l’època que està caient”. Per últim la Consellera de Cultura ha volgut remarcar la importància del FIC-CAT que “fa visible i potencia el talent i la creació cinematogràfica en la llengua que ens és pròpia. Es tracta d’una plataforma que reuneix veritat artística amb compromís social, lingüístic i cultural”.
El primer premi ha estat adreçat al col·lectiu de joves que en només 48 hores, han fet un curtmetratge de 3 minuts de durada. El premi ha estat ofert pel realitzador Fèlix Colomer, l’actriu Joana Vilapuig i l’actor Nil Cardoner. El curtmetratge premiat ha estat “Negra” de Heidi Ramírez.
El segon premi ha estat vinculat a la formació i a l’ensenyament i ofert de la mà d’Òmnium Cultural que reconeix la millor projecció feta en un centre educatiu. Roser Sebastià ha entregat el premi no sense recordar-nos que “qui hauria d’estar lliurant aquest premi hauria de ser el president de la nostra entitat, Jordi Cuixart”. “Moltes altres persones estan patint la repressió de l’estat espanyol i davant d’això a Òmnium ens agrada dir ben fort que davant la repressió, cultura”, explica. El premi ha estat entregat a la producció de l’Institut Son Pacs de Palma de Mallorca “Un regal espacial”.
El tercer premi a la millor producció a les Comarques Tarragonines ha estat entregat per l’actor Ángel Pavlovsky a “A les fosques” amb “La memòria de la Tortosa Bombardejada” d’Andreu Caralt i Oriol Gracià.
El quart premi al millor videoclip ha estat per a “Sense likes (Desert)”, de Jordi Castells i Aitor Garay.
El cinquè premi ‘nova crítica’ entregat pel periodista i crític de cinema Victor Esquirol acompanyat del 4 joves futurs crítics ha estat per a “Greykey” d’Enric Ribes, a qui s’ha reconegut la seva capacitat de despertar la memòria familiar i històrica a través de la fotografia d’arxiu i la seva recreació tan en vídeo com en animació, per l’ambient sonor i per l’original manera de dibuixar de forma sensible i complexa les parts més profundes de la ment humana.
El 6è premi al millor curtmetratge ha estat per a “Jauría”, de Gemma Blasco.
El 7è premi al millor documental a “Idrissa crònica d’una mort qualsevol”, de Xavier Artigas i Xapo Ortega.
El 8è a la millor direcció de fotografia, a Gris Jordana per la “Vida sense la Sara Amat” de Laura Jou.
La menció especial del jurat ha estat per a ARA de Pere Solés.
El millor llargmetratge a “Els dies que vindran” de Carlos Marqués-Marcet.
I per últim, el premi del públic a “La vida sense la Sara Amat” de Laura Jou.
L’acte de cloenda ha finalitzat amb una cançó per part dels actors Anna i Joan, molt emotiu i dinàmic, a parts iguals, que ha posat la cirereta al pastís a una celebració que dona cabuda a aquella part de la societat que treballa dia rere dia per la part sensible de l’ésser humà i s’ocupa de donar veu i transmetre les seves emocions, un ofici tan especial com necessari.
Soraya Rodríguez Barrios.
Galeria de fotos:
Equip de redacció