.

El portaveu dels ‘Avis i àvies per la llibertat’ de Reus lliurant les cartes de queixa a l’oficina del Síndic de Greuges. Foto: Roger Segura

Els ‘Avis i àvies per la llibertat’ de Reus han lliurat aquest dilluns a l’oficina del Síndic de Greuges més de 200 cartes de queixa per les prohibicions de manifestació que els ha imposat la Junta Electoral Provincial de Tarragona.

A finals de novembre, aquest ens els va prohibir manifestar-se per demanar la llibertat dels “presos polítics” i, després que canviessin el seu lema, dilluns de la setmana passada els va comunicar que tampoc es podien concentrar per la “defensa dels Drets Humans”.

Per aquest motiu, durant els darrers dies s’han seguit trobant a la plaça del Mercadal de la capital del Baix Camp per recollir de signatures de suport i aconseguir adhesions a la carta, en què denuncien que s’han conculcat els seus drets fonamentals de reunió i llibertat d’expressió.

Un cop passades les eleccions, el col·lectiu ha convocat una gran concentració per dissabte amb la intenció de “recuperar el temps perdut” durant la campanya electoral.

Els avis i àvies s’han aplegat al centre cívic del Carme, a la plaça Patacada de Reus, on aquest dilluns s’ha desplaçat l’oficina del Síndic de Greuges de Catalunya. Allà han lliurat més de 200 cartes individuals i una nota de protesta amb 130 adhesions amb la intenció que la institució analitzi el seu cas.

El col·lectiu, que ha rebut l’assessorament de l’Associació d’Advocats Voluntaris 1 d’octubre, sosté que el dret de reunió i de llibertat d’expressió estan protegits “amb una doctrina consolidada” pel Tribunal Constitucional (TC) espanyol, també durant processos electorals.

En aquest sentit, l’advocat Toni Fullat ha assenyalat que, després de descartar presentar un contenciós per qüestions de temps, han acudit al Síndic amb l’argument que el TC ha acabat emparant altres queixes similars davant prohibicions de concentració durant una campanya electoral. “És legítim fer-ho perquè estàs en el teu dret de poder-te expressar i manifestar. En cas contrari, arribaríem a l’absurd que només podrien parlar de política els candidats”, ha defensat.

Fullat ha afegit que les concentracions dels avis i àvies no són partidistes ni es poden considerar actes electorals perquè la incidència que tenen “és incerta i impossible de quantificar”. A més, l’advocat ha subratllat que la reivindicació dels drets fonamentals, de la llibertat presos o dels drets humans és “compartida” per diversos espectres polítics. “No té raó de ser que, en l’any que vivim, encara es produeixin aquest tipus de prohibicions”, ha sentenciat.

Roger Segura