La celebració de la jornada del 25 de novembre en bona part dels municipis del Camp de Tarragona i, principalment, a Tarragona i a Reus, han convertit la jornada en un nou clam contra la violència de gènere que, lluny d’aturar-se, segueix creixent a casa nostra dia a rere dia.
A més de la resta d’actes que es duran a terme durant la resta de la setmana amb la col·laboració de diverses entitats, la jornada començava a Tarragona amb la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. L’acte, que ha tingut lloc a davant de l’ajuntament de Tarragona i ha comptat amb la participació de la consellera d’Igualtat, Cecilia Mangini.
La lectura del manifest ha anat a càrrec de diferents consellers i conselleres municipals; i diverses tècniques municipals del Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD). En acabar la lectura, s’ha ofert la performance Trio la Vida a càrrec d’Amaia Dorronsoro.
Ja la tarda, el Grup Promotor del 25N Tarragona, que agrupa entitats socials, sindicats i partits polítics de la ciutat, ha organitzat una manifestació i un homenatge que ha arrencat a la plaça Imperial Tàrraco i ha arribat fins a la plaça de la Font, on s’ha fet la lectura del manifest a càrrec de la periodista Norian Muñoz, a més d’na performance amb l’encesa d’espelmes i la col·locació de cadires simbòliques representant cadascuna de les dones assassinades aquest any per violència masclista.
Una supervivent llegeix el manifest a Reus
En el cas de Reus, l’acte central ha estat presidit per l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita. Durant l’acte, s’ha fet un minut de silenci en record de les 40 dones mortes per violència masclista a l’estat espanyol des de començaments d’aquest any fins ara i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus, Anabel Martínez Serrano, ha llegit, un per un, els seus noms. L’any passat, en van ser 52.
El moment més destacat ha estat la lectura de la declaració institucional a càrrec de Chrifa Kaddouri Jeffali, supervivent de violència masclista. L’artista Georgina Llauradó Camps, acompanyada pel músic Gerard Marsal, ha amenitzat l’acte.
Un any més, Reus s’ha sumat també a la declaració institucional unitària per a commemorar el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones, consensuada i promoguda per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, les quatre diputacions catalanes i les tres entitats municipalistes del país.
Cambrils, amb els manifestos joves
Per altra banda, Cambrils ha commemorat avui el Dia Internacional contra les Violències Masclistes amb l’acte institucional davant de l’Ajuntament, que enguany ha tornat a donar veu a l’alumnat dels centres de secundària del municipi.
L’acte ha començat amb la lectura del manifest institucional a càrrec de l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i la regidora d’Igualtat, Gemma Balanyà, sobre les múltiples formes de la violència masclista i la necessitat de fer canvis culturals profunds per “posar fi al sistema patriarcal que continua atemptant cada dia contra els drets humans de les dones i proporcionar un sistema de valors basat en el respecte, la igualtat i l’apoderament de les dones”.
Posteriorment, alumnes dels instituts Joan Ardèvol, Ramon Berenguer IV, Mar de la Frau i Cambrils han llegit els seus propis manifestos, compartint reflexions i demandes, fruit d’una feina de sensibilització i debat intern al voltant de les violències masclistes que han realitzat a les aules. Per acabar, un grup de nois i noies de l’Institut Cambrils ha ofert una coreografia per reivindicar la lluita feminista amb el ‘Cant de lluita’ de Roba Estesa.
La Canonja, amb el 25-N
Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, l’Ajuntament de la Canonja també ha organitzat activitats solidàries, informatives i reivindicatives per posar de manifest aquesta gran xacra social. “Sabem que hem avançat molt, però davant una problemàtica tan estructural i complexa, hem de donar encara més respostes valentes i integrals i, per això, ens sumem al Manifest del 25N ‘Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom’”, indicava la regidora de polítiques feministes, Nereida González.
L’alcalde Roc Muñoz, la regidora de polítiques feministes, Nereida González i altres regidores, regidors i empleats públics s’han concentrar davant les portes de l’ajuntament per fer lectura del manifest.
Activitats dels Port i el Consell Comarcal
Aquest 25 de novembre el Port de Tarragona ha organitzat una jornada de sensibilització dirigida a la seva plantilla. L’acte ha estat inaugurat pel president de l’Autoritat Portuària, Santiago J. Castellà, que des del primer dia de la seva incorporació al capdavant del Port ha inclòs la igualtat, la defensa dels drets de les dones i el foment del talent femení com un dels eixos del seu mandat. La xerrada ha anat a càrrec d’una agent i d’un agent del grup d’atenció a la víctima dels Mossos d’Esquadra assignats a l’ABP Tarragonès.
Ambdós agents han ofert una exposició basada en la seva experiència sobre què és la violència de gènere, com prevenir-la, quins mitjans d’ajuda tenen les víctimes, què fer en cas de trobar-se en una situació com aquesta i quin paper juguen els cossos de seguretat i, la responsabilitat de cadascú de nosaltres. En paraules de Santiago J. Castellà, “el Port de Tarragona es compromet fermament amb la sensibilització i la lluita contra la violència de gènere”. El nou president de l’APT s’ha compromès a reforçar les accions que el Port organitza a través de diversos actes i jornades de conscienciació, xerrades, conferències i formacions per contribuir activament a la prevenció de la violència de gènere i al suport de les víctimes. Aquest compromís “és una mostra clara de la voluntat del Port de Tarragona d’assumir la seva responsabilitat social i de fomentar un entorn segur i respectuós per a tothom”, ha explicat Castellà.
El Port de Tarragona també ha il·luminat la seu institucional, el pont mòbil i les fonts del Serrallo per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, una forma de recordar i honorar les víctimes i supervivents de les violències masclistes i, a la vegada, denunciar la violència que s’exerceix contra les dones arreu del món, pel sol fet de ser dones.
Finalment, el Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) també s’ha volgut mostrar ferm en el seu compromís de lluitar i erradicar qualsevol violència envers les dones i assolir, entre tots, una societat més justa i compromesa. Un any més, continua avançant en fer visible les diferents formes de violència exercides contra les dones, pel sol fet de ser dones, i produïdes en diversos àmbits i de distintes formes. Així doncs, per commemorar el 25N-Dia Internacional contra la Violència envers les Dones ha programat un seguit d’actes fent partícips als municipis de la comarca i als treballadors i a les treballadores de la corporació.
L’acte institucional ha estat la lectura del manifest aquest matí al Saló de Plens de la corporació per part de Salvador Ferré, president del CCT, i Montserrat Castellarnau, vicepresidenta i consellera de la Dona de l’ens supramunicipal. També han participat a l’acte el vicepresident primer del Consell, Joan Martí Pla, i el conseller del grup comarcal d’ERC-AM, Marc Riu.
El Consell també ha volgut implicar de nou a tots els municipis del Tarragonès en una acció conjunta. Per aquest 2024, ha dissenyat la campanya Món perfecte, imperfecte. L’objectiu ha estat, mitjançat diferents dinàmiques definides pels professionals de l’equip del SIAD, treballar les violències i les seves conseqüències en l’àmbit privat de la vida de les dones. Aquesta dinàmica s’ha repetit als grups de dones de diferents municipis de la nostra comarca. Amb una hora de durada, tenia com a objectiu la reflexió conjunta sobre el model de Món perfecte, imperfecte.
Equip de redacció