.

Cartell del concert. Foto: Cedida

Cartell del concert. Foto: Cedida

La gran dama del piano Elisabeth Leonskaja interpretarà un dels concerts més meravellosos de Mozart, el núm. 12 al Teatre Fortuny de Reus, en un concert en el qual, a la segona part, Tomàs Grau dirigirà la cèlebre “Simfonia núm. 5” de Shubert i en el que es veurà l’estrena absoluta de l’obra “Meeresstille”, de Joan Magrané.

La Franz Schubert Filharmonia convida una de les grans dames del piano, l’admirada Elisabeth Leonskaja. Leonskaja ens interpretarà un dels concerts més meravellosos de Mozart, el núm. 12. A la segona part, Tomàs Grau dirigirà la cèlebre Simfonia núm. 5 de Schubert, una obra que ens farà viure en plenitud la puresa musical de Viena. Viurem també l’estrena absoluta de l’obra Meeresstille de Joan Magrané, obra que pren com a referència en el famós lied homònim de Franz Schubert i que Magrané ha escrit i dedicat a la nostra orquestra.

Aquest programa es presentarà fins el dimarts 17 de gener, a les 20:30 h, al Teatre Fortuny de Reus.

Les entrades per a tots els concerts es poden adquirir tan al web franzschubertfilh.com i als webs de les sales de concerts i del Fortuny, i també a la taquilla del Teatre Fortuny de Reus (en els horaris habituals).

El programa
Mozart és un dels autors preferits de la gran pianista georgiana Elisabeth Leonskaja. Ella, que ha tocat pràcticament tots els concerts per a piano del gran repertori internacional, segueix declarant-se “fidel” a Mozart i, amb 75 anys complerts, acaba d’enregistrar la integral de les seves sonates.

En aquesta visita a Barcelona ens ofereix el Concert núm. 12, una obra escrita per Mozart per guanyar-se l’estima del públic vienès que, com deia ell mateix: “Està just al mig entre la dificultat i la facilitat extremes: amb melodies agradables a l’oïda sense caure en la pobresa i que un cotxer les pugui cantar immediatament”.

Franz Schubert no va poder gaudir de l’èxit de la seva música perquè va morir sobtadament als 31 anys. A poc a poc, tots aquells que el van conèixer van començar a interpretar la seva música i a recuperar obres compostes anys abans. La Simfonia núm. 5 — escrita als 19 anys— no es va estrenar fins 25 anys després i l’èxit va ser immediat. En ella apel·la als ideals del classicisme i fins i tot ret un homenatge al seu estimat Mozart.

Viurem també l’estrena absoluta de l’obra Meeresstille de Joan Magrané, obra que pren com a referència en el famós lied homònim de Franz Schubert i que Magrané ha escrit i dedicat a la nostra orquestra.

Sobre Elisabeth Leonskaja, piano
Durant dècades, Elisabeth Leonskaja ha estat entre les pianistes més cèlebres del nostre temps. En un món dominat pels mitjans de comunicació, Elisabeth Leonskaja s’ha mantingut fidel a si mateixa i a la música. Segueix els passos dels grans músics russos de l’època soviètica, com Oistrakh, Richter i Gilels, que mai no van renunciar a la seva manera d’interpretar la música malgrat un ambient polític molt difícil.

Nascuda a Tbilisi, Geòrgia, en una família russa i sent nena prodigi va donar els seus primers concerts ja als 11 anys. Mentre encara era estudiant del Conservatori, va guanyar premis als prestigiosos concursos internacionals de piano com Enescu, Marguerite Long i la Reina Isabel.

El desenvolupament musical d’Elisabeth Leonskaja va ser modelat i influenciat de forma decisiva per la seva col·laboració professional amb Richter. El 1978 Elisabeth Leonskaja va marxar de la Unió Soviètica per crear la seva nova llar a Viena, on ja havia actuat diverses vegades.

Ha participat com a solista amb pràcticament totes les orquestres més importants del món, sota la direcció de directors com Thomas Dausgaard, Charles Dutoit, Vladimir Fedoseiev, Ivan Fischer, Tugan Sokhiev, Iuri Temirkanov, i molts altres. A més, és convidada amb freqüència a festivals de música d’estiu, com el Wiener Festwochen, Schleswig-Holstein Festival, Schubertiade a Hohenems i Schwarzenberg. Tot i la seva atapeïda agenda com a solista, la música de cambra sempre ha jugat un paper prominent a la seva feina. Elisabeth sovint apareix amb les formacions com Artemis Quartet, Belcea Quartet, Borodin Quartet i Emerson Quartet.

Els enregistraments més destacats inclouen els concerts de piano de Txaikovski amb l’Orquestra Filharmònica de Nova York sota la batuta de Kurt Masur, concerts de Chopin amb l’Orquestra Filharmònica Txeca sota la batuta de Vladimir Ashkenazy i els concerts de piano de Xostakòvitx amb l’Orquestra de Cambra de Sant Pau.