Després d’una dècada de litigis, el Tribunal Suprem ha anul·lat definitivament el pla urbanístic dels Muntanyans II que preveia la construcció de més de mig miler d’habitatges a tocar de l’espai d’Interès Natural de la platja dels Muntanyans de Torredembarra.
El Suprem ha ratificat la sentència desfavorable al projecte dictada el 2011 pel TSJC i ha dictaminat la nul·litat del pla parcial entenent que s’havia projectat en zones inundables.
La Plataforma Salvem els Muntanyans ha acollit amb gran satisfacció la decisió judicial, contra la qual no hi cap cap recurs ordinari, i ha reclamat a l’administració que acati la sentència i treballi per incloure els terrenys dins l’àmbit de protecció.
‘No’ als 550 habitatges previstos
Els 550 habitatges previstos en el pla urbanístic dels Muntanyans II no veuran la llum després que el Suprem hagi desestimat el recurs de cassació de la promotora immobiliària Vegas de Guadaira SL i la Generalitat. El tribunal ha tornat a donar la raó, com ja va fer el TSJC el maig del 2011, a la Plataforma Salvem els Muntanyans. El magistrat ha declarat la “nul·litat de ple dret” de l’operació per “vulnerar la prohibició legal d’urbanitzar i edificar en zones inundables”.
En una sentència de dinou pàgines, el tribunal manifesta que “els informes pericials conclouen que els terrenys continguts són inundables i que les mesures de protecció previstes són insuficients per assegurar la protecció” de la zona, afirmant que “la inundació podria fins i tot afectar les mateixes edificacions. La sentència afegeix, també, que el risc d’inundació d’aquesta zona humida resulta “evident i, en el fons, no se li escapa a ningú”.
La Plataforma que ha liderat la defensa de l’espai, arribant a portar el cas als tribunals, ha rebut amb satisfacció la decisió judicial. “És una sentència clara i contundent que desmunta fil per randa els arguments de la Generalitat i de les promotores i reafirma que hi havia una prohibició absoluta d’edificar en aquest espai i malgrat això pretenien fer-ho posant en perill la vida de les persones i els béns que s’hi poguessin ubicar”, ha explicat un dels seus membres, Carles Perdiguero.
Una entitat ‘esgotada’
L’entitat, que manifesta estar “esgotada” després del llarg procés judicial en el qual ha invertit “milers i milers” d’euros, s’ha mostrat molt crítica amb els responsables polítics locals i de la Generalitat que van donar costat al projecte. “Els exconsellers Josep Bargalló i Joaquim Nadal han estat dos titelles de les grans constructores, han mirat els beneficis de grans empreses que l’únic que ha volgut ha estat destruir un espai natural”, ha etzibat Silvestre Morros.
La Plataforma Salvem els Muntanyans ha traslladat també el seu agraïment a les persones que li han fet costat durant aquest procés, durant el qual van arribar a recollir 4.000 signatures de rebuig al projecte, segons ha destacat Carme Miquel. Ara, reclamen a les administracions que acatin la sentència i que impulsin la proposta plantejada l’any 2007 d’incloure els terrenys afectats en l’àmbit de protecció de l’Espai d’Interès Natural de la platja dels Muntanyans.
Pel que fa a possibles indemnitzacions als promotors d’aquest macroprojete fallit provinents de l’erari públic, la plataforma ha considerat que haurà de ser un jutge qui fixi possibles compensacions per l’anul·lació de l’operació immobiliària. En tot cas, els seus membres han acusat la Generalitat de “jugar a l’estratègia de la confusió” en els últims anys i d’haver posat “pals a les rodes” a la defensa dels interessos del municipi,