.

Presentació de l'exposició del Titànic a Tarragona

Tarragona serà la primera ciutat del món en acollir l’exposició “Titanic The Reconstruction”. La Diputació de Tarragona, el Patronat de Turisme i la Fundación Titanic han presentat avui la mostra, que portarà una maqueta de grans dimensios de l’històric buc a la Tàrraco Arena Plaça, TAP. Els tarragonins seran els primers en poder gaudir de la mostra en grans dimensions del mític transatlàntic amb tot luxe de detalls. La maqueta no es podrà visitar fins el 2016; entre els mesos del març, l’abril i el maig; i s’ha estimat una presència de més de 60.000 visitants.

En la presentació d’avui han pres part el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el president de la Fundación Titanic, Jesús Ferreiro; i el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Octavi Bono.

Poblet ha iniciat l’acte afirmant que aquest serà un esdeveniment “bomba” per la ciutat, on ajudarà encara més al turisme i a la cultura de Tarragona. L’exposició l’acollirà la TAP després d’haver fet les comprovacions d’espai oportunes, “el revolt que té la Tàrraco Arena Plaça permet acollir la exposició perfectament perquè l’espai disponible a la TAP és superior al necessari”, ha assegurat Poblet.

Moltes ciutats internacionals com Nova York, Roma, México D.F. o San Francisco s’han interessat i acolliran el projecte. El president de la Diputació de Tarragona ha vist un punt positiu en el fet què Tarragona sigui la primera ciutat ja que dóna un factor de gran oportunitat de difusió, no oblidant que “serà l’any previ als Jocs Mediterranis del 2017, per tant s’incrementarà la pressió sobre la coneixènça internacional de la ciutat”. L’exposició té tantes ciutats interessades que, segons el president de la Fundación Titànic, Jesús Ferreiro, les que es vulguin apuntar a partir d’ara acolliràn la mostra l’any 2020.

L'exposició 'Titanic, the reconstruction' estarà a Tarragona el 2016

Tarragona, la primera ciutat

El president de la Fundación Titànic, Jesús Ferreiro, s’ha mostrat molt entusiasmat amb aquest projecte, en el que “ja hi havia 21 ciutats interessades d’arreu del món dies després de fer la presentació oficial fa uns mesos a Granada”.

Ferreiro ha afirmat que Tarragona és la primera ciutat en acollir la mostra ja que, el gestor de la TAP, Jesús Fèlix, es va mostrar molt interessat des de primer moment en que la ciutat acollís la mostra molt abans que hi haguès res segur, afegint que “és per això que vaig decidir fer costat a Tarragona perquè la gira internacional d’aqueta maqueta i les parts del vaixell naixès aquí”.

Jesus Ferreiro, president de la Fundación Titanic, explicant com serà l'exposició

L’exposició del Titànic

La majoria de la població coneix la història del Titànic, el transatlàntic més gran i luxòs de la seva època que va intentar creuar l’Atlàntic amb la mala sort d’esfonsar-se en ell per sempre.

La gent que visiti la reproducció del transatlàntic, a escala 1:30, podrà reviure tots els detalls de la història del buc interactivament; això vol dir que a l’entrada se li donaran uns auriculars amb els que anirà seguint un recorregut no només per la maqueta del Titànic, sinó també per reproduccions a escala real de parts emblemàtiques en la història d’ell. D’aquesta manera, els visitants podran viure en primera persona el Titànic, posant-se a la pell dels passatgers o dels tripulants.

En l’exposició s’hi podrà veure una maqueta; de 12 metres de llargada, 3,5 metres d’alçada i 4 metres d’amplada; i la recreació a tamany real d’algunes cambres emblemàtiques. Ferreiro ha assenyalat que la carteria és una d’aquestes cambres, des d’on va començar a entrar aigua al vaixell i on van morir les quatre primeres persones del vaixell: els quatre carters. Els visitants també podran veure els camarots, la bodega d’obres d’art o la bodega amb els automòbils, on hi haurà un autèntic Bruce 1909, el priemr cotxe conduit per una dona.

També hi haurà la cabina Marconi, on es va llençar per primera vegada un missatge S.O.S. Guillermo Marconi, inventor de la ràdio i de la comunicació sense fils, va fer la instal·lació al Titànic i la primera proba de les connexions. L’única filla de Marconi, la princesa Electra Marconi, serà convidada especial a la inauguració de l’exposició a Tarragona, la qual establirà una comunicació rememorant el seu pare.

La maqueta encara s’està construint. Ferreiro ha comentat que la construcció s’està fent igual que la d’un vaixell real, on el casc es fa a un astiller, després es fa la botatura i finalment el tratge al port. A Catalunya, concretament a uns astillers muntats a Castelló d’Empúries, s’està construint el casc del vaixell. Al gener, quan es faci la botatura, es traslladarà al Parc de les Ciències de Granada, on restarà fins el 2016. A la ciutat andalusa els visitants podran gaudir de la construcció real a la vegada que es miren vídeos de la construcció del Titànic a principis del segle XX.

AnnaMG