Eliane Jardim i Álvaro Torralbo porten quatre anys junts, s’havien de casar el passat 25 d’abril però el coronavirus els va impedir donar-se el ‘si, vull’. A ells, com a d’altres tantíssimes parelles de Tarragona, la situació tan extraordinària que estem vivint els ha deixat de moment sense poder viure un dels dies més especials de la seva vida.
En un mes, els nostres protagonistes han vist com el coronavirus no els ha permès ni casar-se, ni disfrutar dels respectius comiats de solter, ja que el decret d’alarma els ha confinat a casa «el mestre de cerimònies que ens ha de casar va ser el primer en avisar-nos del que podia passar. Assimilar-ho després de tant de temps de preparació no podem negar que va ser una decepció», explica la núvia. «La sort que hem tingut és que For Events, que és qui ens gestiona la boda, ens ha donat tota mena de facilitats. Ara mateix tenim un pla B que és casar-nos a l’octubre i som optimistes. I també disposem d’opció C ja lligada, data pel 2021. Estem preparats», puntualitza el nuvi.
Els espais de casament comprimint agendes
Tarragona i tota la demarcació s’han quedat sense casaments -i també sense comunions- en tot aquest període de confinament «cal recalcar que les bodes no s’han anul·lat, s’han posposat fins a nova data. En el nostre cas entre març, abril i maig no s’han pogut casar unes 20 parelles» explica Alba Mellado, que forma part de l’equip de wedding planners d’AG Planning Grup i que a Tarragona gestiona espais com la Casa Joan Miret o l’incomparable Castell de Tamarit, situat a la punta de La Móra. Mellado exposa també un fet inusual: «Ens trobem que el calendari del 2021 l’estem omplint molt ràpidament ja que al tenir tot 2020 ple, molta gent vol tancar data per l’any vinent. Som un espai on venem felicitat i on els clients confien en nosaltres per la nostra professionalitat».
Al camí vell de Cambrils hi trobem l’Orangerie Clos de Barenys, una meravellosa finca envoltada de vinya i on aquests darrers cap de setmana, també s’hi havien de celebrar una vintena de casaments. El silenci del confinament s’ha apoderat aquestes setmanes d’un entorn espectacular i on, l’equip de wedding planners, es troben aplicant molta empatia amb les parelles que han posposat el seu casament «cada boda és una història i cada parella també. Des del primer minut estem en contacte amb les parelles per trobar solucions, sobretot amb aquelles amb més dubtes, i traslladar en un nou dia el que sens dubte seguirà sent el dia més especial de les seves vides», apunten des de l’Orangerie afegint que «estem pendents de l’actualitat i de les mesures que diguin les autoritats sanitàries. Ara bé, se’m fa extrany imaginar una boda amb amb distància social, mascaretes i guants».
Els casaments a la demarcació mouen un negoci de 50 milions d’euros
Durant la darrera dècada a la demarcació de Tarragona s’hi celebren una mitjana de 3.000 casaments a l’any, segons dades de l’Institut Català d’Estadística (Idescat). La mitjana de preu d’aquests esdeveniments és de 18.000 euros, per tant, només al nostre territori, el volum de negoci supera els 50 milions d’euros. A més, la majoria de parelles opten per casar-se pel civil, mentre que només un de cada 10 ho fa per l’església.
Els proveïdors locals, preocupats per la incertesa
A més del lloc de la boda, ja sigui religiosa o civil, els casaments mouen infinitats de proveïdors com la decoració floral, càterings, animació, perruqueria, músics o fotògrafs. Tot el sector es troba afectat ara mateix i amb el dubte de saber què passarà: «Totes les bodes contractades han estat posposades. Ens hem trobat amb una barreja de sentiments de les parelles. Primer de tot és impotència, ja que es troben en una situació de la que no tenen cap mena de control», descriu el fotògraf Miquel Morcillo, de l’empresa tarragonina ‘ElPerfilBueno’.
La seva companya, la fotògrafa Ana Ibañez, assegura que tot i estar confinats, no s’han quedat de braços creuats: «Ara per ara, a causa de les cancel·lacions de tota mena d´esdeveniments, aprofitem per posar-nos al dia amb les entregues pendents. Som un equip petit, gairebé uns artesans de la fotografia i ens agrada dur les regnes de la feina des d’un inici, escoltant i establint les necessitats dels nostres clients, fins a l’entrega final del producte». Davant de la preocupació del sector per saber si podrà tornar a disparar amb una certa normalitat la seva càmera en casaments, afirma que «som conscients que són moments complicats per molta gent, per tant, tocarà reinventar-se. I quan puguem tornar tenim clar que el primer de tot és la prevenció. La seguretat dels nostres clients i la nostra pròpia».
Qui també es mira amb resignació el calendari de casaments previst per aquest 2020 és l’Helder Moya, periodista i mestre de cerimònies i que ha vist com els casaments que havia de celebrar al març i a l’abril han anat caient un darrera de l’altre. «Tot i la incertesa sóc de tarannà optimista. Les parelles es volen seguir casant, i confien en mi per aquest dia. Per tant intento brindar les màximes facilitats». Sobre si el nou panorama de vida en la societat que coneixem, fruit del coronavirus, canviarà o no la forma de celebrar els casaments, l’Helder puntualitza: «Estic expectant per experimentar el que serà aquesta primera boda. El que tinc molt clar, tot i el coronavirus , és que si hi ha una cosa que no canviarà si o si després que la parella hagi pronunciat el ‘si, vull’, serà el final de la cerimònia» i exclama «un petó i visca els nuvis!».
Redacció
Equip de redacció