.

Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha explicat que hi ha hagut un creixement de més del 10% en temporada baixa. Foto: ACN-E.Tost

El sector turístic de la demarcació de Tarragona ha assolit el 2024 xifres de pernoctacions superiors a les del 2019, l’any abans de la covid. La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), que representa el 90% de les places d’allotjament, ha registrat 21,4 milions de pernoctacions, un milió més que el 2023 (+5,23%) i mig milió més que el 2019.

La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha destacat els increments de visitants en temporada baixa que els acosten a l’objectiu de la desestacionalització. Així, al gener van certificar un 13% de pernoctacions respecte el mateix més de 2023, mentre que al febrer l’increment va ser del 30%. Al setembre, octubre i desembre el creixement va ser de l’entorn del 6%.

“La desestacionalització es comença a produir”, ha assenyalat Cabré. Dels considerats mesos de temporada baixa, l’únic que no va créixer va ser el novembre, i la presidenta ho ha atribuït a les inclemències meteorològiques. “Estem desestacionalitzant però el volum de pernoctacions als mesos –de temporada baixa– continua sent baix”, ha reconegut, i ha afegit que tenen “molta capacitat per rebre visitants i donar allotjament” així com “actius que poden fer créixer” les xifres de visitants. Amb tot, dels 21,4 milions anuals de pernoctacions, 11 milions es van produir els mesos de juny, juliol i agost (51,4% respecte el total anual). En canvi, els mesos de gener, febrer, novembre i desembre sumen conjuntament 1,18 milions, un 5,5% del total anual.


Altres notícies:


Pel que fa a la procedència dels visitants, hi ha hagut un increment dels internacionals, que han representat un 48,15%, mentre que l’any anterior van suposar un 45,97%. Així, més enllà dels 11,1 milions de pernoctacions del visitants d’arreu de l’Estat, el principal mercat ha estat de nou el francès, amb 2,6 milions de pernoctacions (+6,25%), seguit del britànic (2 milions) i l’irlandès (1,2 milions). Cabré ha destacat el creixement del 15% del turisme alemany, fins als 1,1 milions de pernoctacions.

L’estada mitjana s’ha mantingut en nivells molt similars als darrers anys, amb 3,60 nits per persona. Hotels, càmpings i apartaments han mantingut els registres, si bé a la Costa Daurada (3,7 nits) les estades de mitjana són més llargues que a les Terres de l’Ebre (2,9 nits). Per tot plegat, Cabré ha fet una valoració positiva de com ha anat l’any.

Objectius per aquest 2025

Cabré ha posat en valor que “el turisme continua sent la locomotora socioeconòmica” de la demarcació i ha destacat els 800 milions d’euros invertits pel sector en els darrers deu anys, que han de permetre “mantenir el lideratge al mercat europeu”. Així mateix, ha afirmat que “el 90% de la plantilla és fixa” i que és un sector “amb possibilitats de creixement” de les carreres professionals dels empleats.

De cara al 2025, la FEHT s’ha plantejat “continuar desestacionalitzant” i la presidenta s’ha mostrat optimista per les noves rutes que s’obriran a l’aeroport de Reus que permetran donar “més activitat en més mesos”. Alhora, ha defensat “seguir impulsant el turisme esportiu”, un dels fonaments de la desestacionalització a la demarcació. “L’objectiu és el 80% d’ocupació els 365 dies”, ha manifestat.

Pel què fa a nous mercats, Cabré ha confiat en que el rus es pugui recuperar aviat -si s’acaba la guerra a Ucraïna- i ha explicat que porten tres anys en captar mercat asiàtic. “Hem trobat touroperadors que tenen interès”, ha indicat, i ha concretat que volen que passin “almenys un parell de dies aquí” durant el seu viatge. A la vegada, ha valorat que és un perfil que no arribaria a l’estiu i que podria estar especialment interessat en les destinacions de l’interior del Camp de Tarragona.

Hard Rock i ‘l’intercanvi de cromos’

Pel que fa al projecte de Hard Rock, Cabré ha reclamat “que es respectin els interessos de la destinació” i ha apuntat que la iniciativa d’avui “no té res a veure” amb la que es va presentar fa una dècada. “No podem utilitzar un projecte a nivell polític i d’intercanvi de cromos”, ha apuntat i ha demanat que el territori pugui prendre les seves pròpies decisions.

Finalment, ha rebutjat la possibilitat que s’apliqui un increment de l’impost sobre les estades en establiments turístics, així com al recàrrec municipal. “Volem un model fiscal just”, ha reclamat. Pel que fa al recàrrec municipal ha criticat que “és una barra lliure” que podrien aplicar els ajuntaments, si s’acaba fent efectiu, i ha avançat que algun consistori ja els ha avançat que l’aplicaria.

ACN-Eloi Tost