.

La maqueta condensa en sis metres quadrats 2.400 quilòmetres quadrats de paisatge i entorns urbans en una escala 1:20.000. Foto: Fundació Mare Terra

La col·laboració entre la Fundació Mare Terra i DOW Chemical Ibérica han fet possible aquest matí la inauguració de la maqueta del riu Francolí. Ubicada a l’Escola de Natura Francolí i elaborada amb el seu estil personal per Elies Torres, responsable també de la que reprodueix Tarraco a l’Antiga Audiència (i de la seva restauració, que estarà llesta en dues o tres setmanes), aquest “somni fet realitat” en paraules del president de l’entitat ecologista, Ángel Juárez, permetre visualitzar tota la conca del riu i dels seus voltants. En sis metres quadrats condensa 2.400 quilòmetres quadrats de paisatge i entorns urbans en una escala 1:20.000. O el que és el mateix, cada centímetre representa 200 metres reals.

El resultat és una eina “pedagògica” de cara als escolars “i que pot donar servei també als turistes”, segons Juárez, que ha situat la gènesi de la iniciativa en la voluntat de la companyia química de concretar “alguna cosa especial” per commemorar el seu cinquantè aniversari. “Ens va dir que presentéssim dos o tres projectes. Un d’ells va ser aquesta maqueta, perquè portem 25 anys treballant en la recuperació del Francolí i ens mancava un instrument com aquest, que permetés visualitzar no només el naixement del riu sinó tots els rierols que l’abasteixen i els pobles que l’envolten”. El projecte va ser aprovat amb entusiasme i ha tingut un període de cocció d’un any. “La vida és aconseguir reptes, i aquest n’era un que m’havia imposat des de feia molts anys”, argumentava Juárez.

La maqueta reprodueix 2.400 quilòmetres quadrats de paisatge i entorn urba en una escala 1:20.000, on cada centímetre representa 200 metres reals.

Torres destacava en la presentació les “mil hores” invertides en un diorama que l’ha obligat a tornar a agafar els estris “deu anys després de fer la maqueta de Tarraco”. Dues creacions que estan molt lligades “perquè no es pot entendre Tarraco sense el riu”. El resultat final abasta tot el cicle del Francolí reproduint no només la conca del Francolí i els seus afluents (el Brugent i el Glorieta) sinó els municipis i el medi natural que l’envolta, com per exemple el Gaià o les rieres de Maspujols, Alforja i Riudecanyes. També els pantans i les muntanyes de Prades, així com les infraestructures més importants del territori, des de la línia de l’AVE i carreteres fins al Port, els polígons petroquímics i Port Aventura.

“El que ha donat més feina és fer les corbes a nivell. Hem utilitzat la topografia real” basada en fotografies aèries i Google, “i hem hagut de dibuixar-les cada 50 metres, calcar-les a suro, retallar-les, posar-les una damunt de l’altra i texturitzar-les”. Tot plegat s’ha dut a terme “amb materials antihumitat, tenint present que estem molt a prop del riu. Des de fustes resinoses perquè no es corbin fins a suros tractats, coberts per guix plàstic del qual tenim el registre nosaltres i que permet un texturitzat que agrada. A escala 1.20.000 el detall és el que és, però cal fixar-se en què la silueta de tots els pobles, perquè no ens n’hem deixat cap, són exactes”.

La tinent d’alcalde Begoña Floría ha posat el valor tant “l’entusiasme” de Juárez en la seva defensa de la natura com el “la capacitat de sumar en tots els sentits que hem tingut sempre amb la indústria química en general i amb DOW en particular. Quan a Tarragona sumem som imparables”, afegia reconeixent també “el compromís amb la ciutat d’un artista tan polifacètic com Elies Torres”. Per Floría, “aquesta maqueta és molt important perquè en un món tan dominat per l’experiència virtual poder contemplar aquesta maqueta a escala acompanyada de les explicacions per interpretar-la et permet entendre millor un entorn d’aquestes característiques”.

Prop de 200 treballadors de DOW i familiars han participat en la iniciativa de recollida de residus de la llera del Francolí. Durant dues hores s’han recollit més de 400 quilos. Fotos: Tarragona21 i Fundació Mare Terra

Jornada de neteja de la llera organitzada per DOW

La presentació ha estat acompanyada dels pesos pesants de DOW en les figures de Jon Bilbao, Director General per a Espanya i Portugal i Director Comercial del negoci de DOW Industrial Solutions per a Europa Occidental i Jaume Sariol, Director del Complex Industrial de DOW Tarragona. Entre altres coses perquè la matinal es completava amb una iniciativa que ha mobilitzat prop de 150 treballadors de la companyia i familiars, consistent en netejar de residus la llera del riu. Un projecte que encaixa dins de la iniciativa genèrica de recollir de zones costaneres i fluvials almenys “les quatre lliures d’emissions calculades al mar per persona”. Una manera de revertir-ne els efectes nocius que s’amotlla amb l’estratègia de la multinacional. “Des de DOW estem involucrats en la innovació en la producció del plàstic i en el seu reciclatge per garantir la sostenibilitat”. I en aquesta línia “la reducció d’emissions al mar és un punt crític per nosaltres”. Una contaminació “que la produïm nosaltres com a consumidors” i que fa que idees com la maqueta “siguin bones per ajudar a canviar el xip”. De fet, aquesta acció de voluntariat forma part de l’intens programa que la companyia està desenvolupant a nivell global i pel qual està organitzant activitats de neteja de platges i rius en més de 50 localitats de tot el món amb l’etiqueta #PullingOurWeight.

En la mateixa línia, Sariol lligava també “aquesta obra d’art” amb “l’activitat de neteja que hem organitzat des de DOW” amb la col·laboració “dels empleats i de les seves famílies. Aquesta implicació demostra el compromís i la voluntat de DOW Tarragona en reforçar la nostra relació amb la comunitat i el medi ambient. El d’avui és un petit exemple”.

Tots els participants han rebut una bossa i un pal articulat per recollir brossa, que els ha permès implicar-se tant en la recerca de residus que alguns fills han hagut d’aturar a pares massa atrevits a l’hora de pujar i baixar la llera. “A veure si t’haurem de venir a rescatar amb el pal”, escridassava un d’ells a un dels progenitors amb excés de zel. Durant dues hores s’ha recollit més de 400 quilos de residus.

J.Siré